論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人係兩個國家都請過?

大家又覺得印尼定菲律賓姐姐好D呀?

我知好難一概而論,但都想參考下大概情況...

別墅

印傭純d

禁止訪問

複式洋房

回覆 1530teatime 的帖子

但係見d post, 講到好多菲律賓姐姐都好似有公主病

複式洋房

hab_hahahabb 發表於 19-11-22 12:42

我覺得都係要睇下佢個人,我身邊朋友請既姐姐菲印都有,我聽佢地講印既會純d講人情味d,菲就叻d溝通易d
但印就蠢d無咩common sense
菲就蠱惑d鍾意黑面發髀氣

別墅

回覆 hab_hahahabb 的帖子

照顧長者,印比較有耐性,但衞生意識差。照顧小孩就菲好D,起碼會乾淨些。但菲多公主,鍾意黑面,博炒(雖然印都越來越叻,學到D衰嘢)。

別墅

我請過兩個菲主要照顧BB。 頭一個30歲好懶, 成日病要休息又借錢, 對BB無耐性; 第二個34, 好勤力又錫BB, 成熟同識做人。佢兩個嘅共通點係乾淨~

見過有fd個印印, 一比較真係蠢d成個機械人咁。

複式洋房

回覆 hab_hahahabb 的帖子

我認為菲律賓比較好,起碼明刀明搶,唔鐘意直接同你宣戰,好過印尼以(怕之名)成日話好驚僱主,好驚? 驚咩先? 之後走咗去辭職唔出聲,自己通知咗入境處又唔出聲我都好驚囉!
到我地收到信先同我地講要辭職?

別墅

hab_hahahabb 發表於 19-11-22 12:42

兩個國家都請過,如照顧小朋友建議菲個人衞生d,如老人就印啦比較有耐性兼肯學廣東話,不過我個印姐姐照顧小女都ok

大宅

我自己同屋企人依家都係請菲,之前屋企人請過幾個印。我自己覺得菲係會大膽d,好光明正大咁偷懶,一日到黑都玩電話玩得好犀利。印就會乖d, 就算玩電話同偷懶都唔會咁大膽,至於清潔程度我覺得菲乾淨小小。呢黎我個菲完約,我會請番印。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

菲貪食簡食物 養生菲多
印食野簡單好多
菲如偷野就乜都偷 印就多数淨偷錢
清潔就菲好D
亞印做工就抵得諗D 無亞菲咁計較
玩具萬歲!

大宅

2019勳章

照顧小朋友就菲,因為有common sense 好多同埋乾淨d.
照顧老人就請印,因為印印求其d, 無咁怕污糟(始終老人家會麻煩d 污糟d)
另外菲姐好識自己的權益,公事公辦,放假日就放假,唔做家務就唔做(茜其實都正常嘅,我放假都唔想老細搵我做嘢)。印姐就易話為d.
電話就兩個都會玩,菲姐會黑面,印姐會笑住sorry 但唔會收斂(可能嗰刻會停,第二日又係咁)

大宅

2019勳章

lokceci 發表於 19-11-24 21:26
照顧小朋友就菲,因為有common sense 好多同埋乾淨d.
照顧老人就請印,因為印印求其d, 無咁怕污糟(始終老 ...

仲有樣我覺得都重要,菲姐咩都食,印姐唔食豬,好彩宜家豬貴,否則香港家庭都會食豬肉,印姐食咩好難就佢

別墅

菲律賓工人一樣有好多英文差、污糟!大把用手拿食飯!但態度囂張!

複式洋房

回覆 siupochan14 的帖子

可以咁ga咩? 佢地自己單方面同入境處講唔做

複式洋房

回覆 fitfish 的帖子

偷野同借錢... 好似菲印都好普遍...

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bun 印都用過, 因頂唔順印D污糟, 核突, 動静鬼異, 拜神似鬼上身。鬧死都用bun.

Agent 話未來過HK纯, 假的。 若本身壞咗, 唔知。 來咗乜都唔識做, 踎在廚房一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓私人地帶妹妹痕。 半夜三更發開口夢惨叫似比人追殺。 唔沖凉洗頭唔換底衫褲。 唯一淨識偷。6日掃把咗。

Bun 印一樣偷。

禁止訪問

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

玩电話菲印一樣沈迷

講蠢無記性兼木頭人 菲一樣大把 仲覺自己好醒

反為印一樣有醒目精叻十項全能

菲隨時同你講福利人權權利

印就無乜計較

真係撞彩
玩具萬歲!

翡翠宮