0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB就黎2mth,呢幾晚每到10:30就開始喊。尋晚喊到12點,過晒鐘都唔肯食奶,我自己開始頂唔順,喊住同bb講叫佢乖啦
我老公係房出黎見到咁就發嬲,話唔鍾意見到咁,話由得bb喊,佢想搶走bb放入房,我見佢發晒嬲好粗魯驚佢整親bb唔比佢,但最後都比佢抱走左⋯⋯之後bb係房喊,我係廳喊⋯喊完餵奶bb就訓著左,我成晚係廳訓唔想入返去

到今朝我都係好唔開心,其實我已經無叫佢幫手⋯⋯我知湊b好辛苦,但辛苦街黎仲要比人鬧,鬧完又係我自己搞掂bb,我唔知以後會點⋯⋯

複式洋房

jiprabbit 發表於 19-11-22 15:02
BB就黎2mth,呢幾晚每到10:30就開始喊。尋晚喊到12點,過晒鐘都唔肯食奶,我自己開始頂唔順,喊住同bb講叫 ...

其實我個情況同你有啲相似。試過bb啱啱出世係幾耐我喂佢飲奶哄佢訓哄左半個鐘難得訓左就比我老公喺整嘢嘈雜聲嘈醒左,但佢明明知道我哄緊bb訓。跟著我同佢講可唔可以唔好太大聲,佢就話我太緊張,話bb唔訓由佢,我再同佢理論話睡眠對bb...跟著佢就話我bb出世之後就忽略左佢,之後嘈交冷戰,閂埋房門訓覺完全唔理我同bb.我想講bb出世主力都係我湊,晚晚起身餵奶唔覺訓已經好辛苦仲要受佢氣,果段時間好驚抑鬱

複式洋房

回覆樓主:

自己已經唔夠訓又見到bb唔知道點解大喊真係會情緒崩潰…樓主試下打直將bb抱係胸前~貼住自己~再拍下拍下個背脊~睇下會唔會喊得冇咁勁~唔知道你有冇試過 但我bb大喊的話咁樣抱住會積刻冷靜翻 ~ 加油!!!

別墅

回覆樓主:

其實我覺得你老公緊張你,唔想你太緊張BB而忽略照顧自己

別墅

BB就黎2mth,呢幾晚每到10:30就開始喊。尋晚喊到12點,過晒鐘都唔肯食奶,我自己開始頂唔順,喊住同bb講叫 ...

我淋你先生係吾想見到個b喊,你又喊埋一份,因為媽媽嘅情緒都會影响個小朋友嘅情緒,就算係餵奶咁小事,小朋友都會感受到餵佢嘅人個情緒,所以你先生先會帶小朋友入房,俾你有個空間冷靜下,而且小朋友覺得有啲吾舒服都會喊,可能係房入面爸爸已經哄梗小朋友,只係哄吾好。頭3個月係難涯啲,但睇住小朋友一日一日大時間就好快過,加油丫,吾好俾咁大壓力自己,如果小朋友會食奶嘴,就可以先用奶嘴停止哭鬧之後再餵奶

別墅

我第一胎時都有類似情況
直情癲左咁 抱走喊梗既女女入房困住佢自己同個女
由得個女狂喊 仲好粗魯咁對個女

其實可能爸爸都有抑鬱

大宅

有冇買白噪音機?

大宅

我同你嘅情形掉轉角色我喺媽咪度坐月、媽咪話三個月前都係佢嗰邊因為驚我自己搞唔掂,就係我哋太錫BB由朝抱到黑、BB飲奶又發脾氣訓又瞓唔着兩個幾月已經唔肯瞓床仔要跟大人訓、之後我媽媽話係唔係整咗啲污糟野搵咗人睇搞一大輪錢又比左之後我老公話不如就翻自己屋企、我有經驗嘅朋友話佢只係摟抱我返到嚟第一日佢喊到你死我活我係側邊幫佢抹眼淚隔左一晚之後完全唔同晒起碼比我去廁所刷牙洗面佢自己會識得喺度玩,之前係一放低佢即刻爆喊嗰陣時兩個幾月我好唔開心架、點解會生個咁曳嘅女出嚟我仲廋咗十幾磅添、之後帶BB返自己屋企住咗一個星期而家佢會自己瞓覺

大宅

四個月佢而家係需要搵人玩所以我會比多左時間同佢玩但係瞓覺佢會喊幾下唔會好似之前咁我又夜晚九點同我阿媽輪流又抱又氹又用孭帶凌晨兩點先肯訓我嗰陣時同我阿媽真係眼淚在心裏流為咗呢啲嘢成日鬧交!我先生話只要你俾咗夠奶佢食冇危險嘅情形你放佢喺張床有佢喊啦我之前初初第一二日佢都係由朝行到黑夜晚都喊到12點㗎依家唔會喇、加油(emoji)(emoji)我咁辛苦都捱得過你試吓唔好太緊張BB喊係好淒涼但係你之後會更加淒涼㗎
你睇第一張喊都幾淒涼喊左兩個鐘終於喊攰瞓覺

大宅

有冇買白噪音機?

複式洋房

你老公見到你湊b湊到喊心痛你姐,我bb頭一個月唔只喊到12點,喊到2點先肯訓,點抱點搖都要喊到下餐奶(emoji)(emoji)‍♀️然後滿月之後又好d,3個月之後又再好d,依家4個月可以自己安靜玩,我終於有時間煲返劇啦(emoji)

大宅

多謝你地!有其他媽媽明白我真係好
而家諗返,我老公應該係見到我地兩母女一齊喊,唔識點處理
我同自己講做媽媽要冷靜d,可能我都會嚇親bb,再搞唔掂唯有放落床仔由得佢喊,只要係安全嘅地方就無大問題

別墅

樓主加油!同意3樓話「試下打直將bb抱係胸前~貼住自己~再拍下拍下個背脊」,我要BB收聲都係咁+不停高低un 15分鐘,好似話BB感覺到離心力會收聲。

頭3個月係辛苦D,但一定要教尽快教識BB自己入睡。我大嗰個成1歲先識,今次細B我都正在努力

大宅

我做媽媽了 發表於 19-11-23 08:38
四個月佢而家係需要搵人玩所以我會比多左時間同佢玩但係瞓覺佢會喊幾下唔會好似之前咁我又夜晚九點同我阿 ...

我媽咪一聽到個孫喊就仆過黎想抱走佢,係我嘅堅持先可以令我阿媽放手。
BB喊,我會坐係旁邊陪住佢,一路解釋你大個,要自己瞓,唔好持住公公婆婆錫,講咗10分鐘,佢就乖乖自己瞓,之後我媽咪都唔敢太寵個孫。
不過我聽人講有啲BB可以喊足成晚,我覺得喊太耐一定係唔舒服多過扭計。

大宅

MrsSilviaChan 發表於 19-11-24 16:31
我媽咪一聽到個孫喊就仆過黎想抱走佢,係我嘅堅持先可以令我阿媽放手。
BB喊,我會坐係旁邊陪住佢,一路解 ...

我阿媽都係、我堅持叫佢唔好抱連我都鬧埋

首頁

尾頁

跳至