時政擂台

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

wendyaupooh 發表於 19-11-22 17:02
樓主放心...一定繼續爭崩頭
口講唔讀黃校﹐但暗中一定會報..
我絕對相信囉,就算平時都好多父母聲東擊西的,口講話邊間邊間唔好,其實可能就係佢嘅目標,或者根本佢知道自己入唔到😆

珍珠宮

holemone 發表於 19-11-22 15:58
官中唔黃,因為教署同校長一早出左memo,教職人員同學生都唔可以在校內討論政治或發動政治行為,如叫口號同 ...

開學至今,睇到幾間出名官中某些學生都黄,你睇另一個post 就見到。教育局那個。

我知有一間官中没有提及,但這間官中居然出信去英國,你想像到嗎?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我寧願我小朋友讀唔出名學校好過讀名校畀黃師洗腦

侯爵府

唔係喎, 以我所知, 我附近區2間官中D學生都勁黃.

男爵府

始終相信身體永遠是最誠實

子爵府

gracelam 發表於 19-11-22 16:11
咪傻啦! 口說不,身體最誠實。

話唔報嗰D一係未有仔女,一係仲係BB或幼稚園。

咪係, 實有人話唔會比仔女讀, 咩係叻既普通學校一樣讀到, 轉個背就衝去報讀啦

琥珀宮

畀面勳章

holemone 發表於 19-11-22 15:50
喇沙、華仁、黃仁、男拔、女拔、聖士提反都係撐黃,咁有小朋友準備升中既藍絲家長,係咪即係唔再報呢d傳統 ...

全校都黃咩?唔出聲既人咪被代表囉

男爵府

官中唔黃,因為教署同校長一早出左memo,教職人員同學生都唔可以在校內討論政治或發動政治行為,如叫口號同 ...

官中先最黃

男爵府

bb2 發表於 19-11-22 16:05
Agree...

Agree. 一間學校咁多學生,來自不同家庭,點會只是黃色呀。

水晶宮

皇仁都係官校,一樣黃

男爵府

全心全意 發表於 19-11-22 18:29
官中先最黃

可能公務員內心都黃

珍珠宮

當然所有地方都有黃人,問題唔係避黃人,係呢幾間名校嘅學生都有參與人鏈之類,但學校無出聲,繼續默許學生嘅參與。大家唔覺得學校唔出聲糾正佢哋有問題咩?

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

docomo 發表於 19-11-22 16:47
培正係唔係?朋友ws話「培正中學的校長每天叫學生出嚟唱時代革命的歌」

呢D咪又係網上老作嘅,收到素未謀面的人嘅錄音,就信到十足,根本培正一向以嚟都係親建制,又講到全港中丶大學校長丶老師都係黃,迫學生罷校。最攪笑係焼埋林鄭果疊,話佢讀大學時帶領示威,現在其實是黃C。簡直人都顛,最可笑又可悲嘅係好多人以收得多料為榮,不停轉發,唯恐天下不亂。

男爵府

我屋企附近band 1 top 至band 3 學校都有. 每間都有學生叫口號帶黑口罩. 甚至band 2親中那間都勁多學係咁,根本D學生就好似追潮流咁,讀乜學校都避不到

禁止訪問

珍珠宮

chanhayee 發表於 19-11-22 18:51
上個月喇沙,買人
叫我個港隊代表的仔入讀
因為喇沙支持罷課,我費事個仔學壞

咁唔同,你仔係港隊,實有選擇。普通人無乜機會有神校approach

男爵府

上個月喇沙,買人
叫我個港隊代表的仔入讀

仔仔好叻。大把選擇

禁止訪問

珍珠宮

holemone 發表於 19-11-22 15:50
喇沙、華仁、黃仁、男拔、女拔、聖士提反都係撐黃,咁有小朋友準備升中既藍絲家長,係咪即係唔再報呢d傳統 ...

其實名唔名校都有黃,只是程度唔同。

你覺得以上這幾間的學生會跳地鐵車閘?自己罷課同時逼其他同學罷課?這類學校的老師會返學罷課?商場唱粗口歌是名校生?這幾個月捉到的中學生是名校生?近排地鐵阻人上班的是傳统名校生?

我知道有一間band 2B-2C 學校校長和副校前幾天去理大接幾個佢啲間學校學生。

每間學校只是一部分黃,就代表其他?

公爵府

hashtag影視迷勳章

上個月喇沙,買人
叫我個港隊代表的仔入讀

那你要看什麼叫做支持罷課啦! 還有什麼是黃校啦!最高峰時,全間學校不足3%學生罷課,仲要全部去曬操場或者禮堂坐,其他正常學生就在課室裏繼續如常上堂! 如果連這少少自由都不容許,我諗更加唔應該去讀囉!

首頁
34567...10

尾頁

跳至