3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家記得要BOOK健康院幫小朋友檢眼, 我女平時睇埋無講過話睇唔清楚, 但去左健康院個度個檢眼師話佢有好深遠視又驚佢又弱視REFER左佢去眼科醫院, end up 佢無弱視但好深遠視要戴眼鏡TUNE返個視力...

大宅

2019新春慶豚圓

香港健康院4歲已經好遲, 差唔多算deadline.睇台灣建議3歲到3歲半就要做.
我個都有好深遠視, 兩歲半左右去睇.

我一路以為要佢配合去認視力表, 講得出至驗得. 原來唔使, 經驗醫生有方法用個唔知乜野鏡, 測返轉頭.

大宅

2019勳章

fasola 發表於 19-11-23 14:40
香港健康院4歲已經好遲, 差唔多算deadline.睇台灣建議3歲到3歲半就要做.
我個都有好深遠視, 兩歲半左右去睇 ...

如果唔經健康院可以去邊到check呀?
我女2歲半
感謝回覆

大宅

2019新春慶豚圓

Junjuncheung 發表於 19-11-23 16:01
如果唔經健康院可以去邊到check呀?
我女2歲半
感謝回覆
我直接去私家醫院眼科. 唔係想象中咁貴.
市區啲大型眼科診所(即係同時有視光師同醫生嘅診所)都可以.

bk 唔少人提過石硤尾嘅盲人輔導會.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我去左大口環個度cheap評估,順手cheap眼,仲要去健康院嗎

大宅

回覆樓主:

尋日睇電視,話父母有近視,子女患近視機會係12倍,我都好擔心因為我兩公婆都近視。遲啲會帶佢去驗下眼

別墅

我女唔係近視, 不過好深遠視, 醫生解釋同佢眼球發展有關係, 好彩CHECK左無弱視

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

之前C6帶左小朋友上眼科中心到檢查過, 唔知仲要唔要去健康院Check?

別墅

lukelukeu 發表於 19-11-25 14:25
尋日睇電視,話父母有近視,子女患近視機會係12倍,我都好擔心因為我兩公婆都近視。遲啲會帶佢去驗下眼
...

吓!我同c6都有近视,要快快帶我個女驗眼先

男爵府

2019勳章

遠視係咪天生, 唔關生活細節引起?

別墅

關小朋友眼球發育既問題, 但如果唔及早發現會有機會變弱視

我小朋友2邊度數唔1樣, 所以一定要戴眼鏡BALANCE返2邊度數

靚靚太 發表於 19-11-26 09:42
遠視係咪天生, 唔關生活細節引起?

別墅

快D去BOOK喇, 有問題佢地會直接REFER去眼科專科

ctn26032013 發表於 19-11-25 23:29
吓!我同c6都有近视,要快快帶我個女驗眼先

別墅

rilakca 發表於 19-11-26 10:50
快D去BOOK喇, 有問題佢地會直接REFER去眼科專科

多謝分享

男爵府

我未夠3歲個暑假去私家眼科CHECK, 而家每年暑假開學前驗一次, 750蚊

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
rilakca 發表於 19-11-26 10:47
關小朋友眼球發育既問題, 但如果唔及早發現會有機會變弱視

我小朋友2邊度數唔1樣, 所以一定要戴眼鏡BALANC ...

我小朋友同你一樣呀?你地帶左幾耐?有改善到嗎?

別墅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我小朋友依家都係戴左2個幾月, 出年1月先返去檢查... 但佢有講過睇野清楚左好多

babebobo 發表於 19-12-5 00:20
我小朋友同你一樣呀?你地帶左幾耐?有改善到嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊