夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

rainbow000 發表於 19-11-22 22:51
越黎越發覺人同人既相處好難,拍拖同結婚都係,生埋小朋友更加唔洗講,唔鬧交已經當贏左。兩個人相處一開始 ...
如果無先奇異,只要對事就得

大宅

老公係好仔, 但做事及興趣, 思維真的唔夾, 好似成日都鬧交, 都幾無奈!

wing0    發表於 20-4-18 00:37

別墅

rainbow000 發表於 19-11-22 22:51
越黎越發覺人同人既相處好難,拍拖同結婚都係,生埋小朋友更加唔洗講,唔鬧交已經當贏左。兩個人相處一開始 ...

我同你呢個感受好似好似
每日不斷天使魔鬼咁係個腦到打交
自我安慰話自己已經好幸福 唔好嫌三嫌四
但另一面又會睇唔順眼 怨呢怨路

好辛苦

別墅

kaka_b 發表於 19-12-18 07:57
老公係好仔, 但做事及興趣, 思維真的唔夾, 好似成日都鬧交, 都幾無奈! ...

超無奈
我結左婚兩年
嗌無謂交嗌到我好後悔結婚。。。

侯爵府

rainbow000 發表於 19-11-27 14:25
回覆 aouenman 的帖子

你指手信?你唔會嬲架?我只係唔明點解連同事都買,偏偏我就唔會理下。我都想調整下 ...

如果講手信事情上,我無咩野,比同事我會視為係功課,交待,費事比人講,唔係因為真係關心佢地啊。

侯爵府

858D 發表於 19-11-24 07:13
同意。
refer to:「相信同配偶難相處都變成習以為常,每人有自己一套生活模式和立場。但唔代表無愛存在! ...

好同意,有長期相處能力,而且對l要有接納對方意見嘅能力係好重要。我而家都真係有賺左時間資源嘅感覺,諗返以前真係死好多細胞

男爵府

我都覺得有時同老公相處好辛苦,前排佢工幹去左外地6日,吾知點解我覺得好自在,但佢一番到屋企就為屋企好多負能量,佢成日黑我面,脾氣又大,我成日吾知點解要做佢出氣袋~

珍珠宮

kaka_b 發表於 19-12-18 07:57
老公係好仔, 但做事及興趣, 思維真的唔夾, 好似成日都鬧交, 都幾無奈! ...
感嘆!
好仔而又願意同自己日日生活的人已經係好難遇上的機緣。
好仔,起碼唔使顧住佢會害自己。好似我前夫,只是冇本事。佢害了我都是無居心無意的。留在身邊只是個虧本貨,而不會是個定時炸彈。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

skybiebie 發表於 20-1-19 00:22
好同意,有長期相處能力,而且對l要有接納對方意見嘅能力係好重要。我而家都真係有賺左時間資源嘅感覺,諗 ...
看來您我都是懂得總結經驗的人。
We don't want to make the same mistake,repeatedly!
經一事,長一智。
I am not afraid to make mistake, but at least make the new mistake in the new unknown area. 所謂:"Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me."

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 19-11-24 05:54
好長篇,慎入:
如果唔係我有前度婚姻的相對比,我都唔認知到我同我先生夾得咁緊要。
我同我前夫,我週期 ...

吾好介意!你會唔會難於同另一半溝通?我懷疑我c6有阿氏保加症,發覺越來越難溝通,好多時只有我表達,我講我嘅感覺,我發現有咩問題;佢聽完就冇咩回應,最叻就係反駁,話佢做咗好多.....我覺得佢對好多野都冇咩感覺,敏感度好低,對子女嘅觀察能力都低。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-1-22 08:12
吾好介意!你會唔會難於同另一半溝通?我懷疑我c6有阿氏保加症,發覺越來越難溝通,好多時只有我表達,我 ...
我唔介意。好感恩有你願意同我傾。但願我同你分享的可以幫你唸出一D更有效的相處方案與你老公相處啦。
===》「我覺得佢對好多嘢都冇咩感覺,敏感度好低,對子女嘅觀察能力都低。」

會吖,有阿氏保加症的我 都係會對人的敏感度低於普通人,唔會畀人地D情緒搞到我自己。會畀件事被處理成的負面結果搞到我自己多D。所以如果你要佢改,可以試下 將溝通的重點放在件事情結果有D乜嘢負面果效。負面果效不要把人的負面感受拉入去講。例如,我想幫果個人,果個人話我知我咁幫唔到佢。我會改,我會問果個人想我點幫佢,我就睇下自己做唔做到。做唔到就唔做,亦唔幫。

所以同我講感覺其實對我一D都唔起作用。但我學會尊重人地講人地自己的感覺如何。例如,當我前夫同我講佢感覺時,我唔會嘗試說服佢移除他的負面感覺。經歷話我知,只會徒勞無功,而且增加得罪人多稱呼人少的負面果效。我記得我前度未婚夫曾經好平靜咁教我:「唔需要再描,只會越描越黑。」現在想到,其實佢教我唔好「反駁」。自己啃得落,啃左落肚子裏自己疏導左就算。橫豎我都唔在意人地點唸我。例如 人地話我真煩,真蠢,自以為自己是誰。我唔會因為人地咁話就會評估自己係咪煩或蠢,亦唔會認為恥。我只會認為那人自己畀我煩到佢,畀我搞到佢情緒起伏不平,唔關我事。There is nothing I can do about it . I can sleep with peace.

===》「你會唔會難於同另一半溝通?」
會吖,有阿氏保加症的我,好難同人進行有效率,有果效地溝通。好多時人地唔明我講乜。唔明我講本身冇負面影響,但如果人地加上負面解譯我講0既而搞到人地自己唔開心,咁就唔好啦,係對人地自己唔好過,唔會對我唔好過。傾下無關痛癢和怡情養性,講下笑,敘述下自己經歷的事就唔難。所以我同我前夫好難一齊共事解決問題。

幸會我先生能善解我意。當我講完,佢唔明我講的點就會好平靜溫和一D都唔燜憎咁問我:「Why are you telling me this?」

你可以試下用呢招吖。
我現在學會用 agile methodology 來同人溝通相處,共事。
有D乜野就指出 impediment 是什麼。
然後提供不同方案移除 impediment。
事後一齊做回顧,對事不對人。討論 what went wrong? what went well? moving forward, what could be done differently?

我先生好願意如此 collaborate with me. We are very compatible couple.

別墅

同人相處一定唔易,更何況係每天同一屋簷下嘅另一半,要尊重,包容同愛護,重點係要相方共同努力,單方面努力加上另一半拒絕溝通的話,會累,會氣餒

wing0    發表於 20-4-18 00:38

子爵府

858D 發表於 20-1-23 03:42
我唔介意。好感恩有你願意同我傾。但願我同你分享的可以幫你唸出一D更有效的相處方案與你老公相處啦。
== ...

Thx for your sharing!
你提到吾會比別人的情緒影響自己........呢様我c6都似係,好多時我吾開心,有嘢煩,就算我喊,對佢吾會有D咩影響。佢會照佢平常咁講嘢,冇關心;其實即係冇同理心。
所以日子久了,覚得佢奇怪之外,其實令我好心淡。
回想返以前我入院生B,我做手術,BB瞓箱.....佢都冇明顯嘅興奮,擔心,緊張嘅表現。
同c6一齊咁耐,從未見過佢喊!

好多時有問題,只有我發表,佢可以冇咩回應,又唔識處理同解決大家之間的問題,真係唔知佢想點。
日常傾計都係講D旡關痛癢嘅嘢,冇咩深情的話題。
總之好難溝通!

複式洋房

逸逸不敗 發表於 20-1-19 23:45
我都覺得有時同老公相處好辛苦,前排佢工幹去左外地6日,吾知點解我覺得好自在,但佢一番到屋企就為屋企好 ...

有同感,有時放假自已行街食野唔使對住佢仲輕鬆。
相信好多老公都噪底,太太們都受晒氣。

我老公都係,少少野唔順佢意就發火,成日都要諗點答佢問題或做野先令佢滿意。淨係講個小朋友圍欄點放,我建議一句,原本佢心情平和就突然閙,話我戇居。咁我咪以後唔出聲囉!
好小的事都要噪,只集中在自己鐘意的野上面,打機碌手機,同佢講下家常話佢都聽唔到,好無引。

複式洋房

uw9999 發表於 20-1-24 00:16
有同感,有時放假自已行街食野唔使對住佢仲輕鬆。
相信好多老公都噪底,太太們都受晒氣。

拍拖時佢發我脾氣都識認衰仔,我生左個仔後唔忍佢同佢多噪交同發佢脾氣,大家發完脾氣就冷戰。
已經唔想同佢傾如何改善關係,但小朋友開始大,再過幾年都係咁,小朋友成長有影響
有時見其他朋友同老公好好傾,自己果個老公同手機最好傾。不如你娶個手機 ,何必要我同個仔。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-1-23 23:21
Thx for your sharing!
你提到吾會比別人的情緒影響自己........呢様我c6都似係,好多時我吾開心,有嘢煩 ...
你講中了 阿氏保加 症的一個 通缺陷 「冇同理心」。
我的 同理心 方面的表現 係從學習知識和練習得來的進步,非從感性或感情得來的。
我好難同人講感情。從知識去分析,我能理解我前夫為何時不時無拉拉對我發不滿之情緒,因為我知自己好難頂。
現在我更感恩有我先生 明知也要接收 我呢個 缺陷,而且他有強大內心 和 應對能力 管理我這缺陷。
我回顧 我先生 與我相處的成功之道 和前夫的失敗 有甚麼關鍵要訣呢?
我先生能 正視 我的 缺陷,接受我就是如此,不要求我改變。我的缺陷,他也能視我為可愛,擔得輕省。我對他的情緒健康。我會整笑佢。天作之合!
我前夫抵賴我的缺陷,逃避我的缺陷,處處指正我的不是,要我改善。我的缺陷是他的壓力。我對他的情緒不健康。我會整喊佢。錯配!

子爵府

858D 發表於 20-1-24 04:28
你講中了 阿氏保加 症的一個 通缺陷 「冇同理心」。
我的 同理心 方面的表現 係從學習知識和練習得來的進步 ...

但我性格咁啱係需要情緒支援,但我c6完全比唔到我,其實係咪錯配?
你會唔會覚得因為冇同理心,自己吾會唔開心?
吾好意思!你有冇小朋友?如果冇同理心點同小朋友相處?

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-1-24 07:50
但我性格咁啱係需要情緒支援,但我c6完全比唔到我,其實係咪錯配?
你會唔會覚得因為冇同理心,自己 ...

===》「我性格咁0岩係需要情緒支援」
我前夫係藝術家,天生就係有藝術家需要嘅同理心先有靈感創作。我畀唔到佢。我係極度理性思維。
===》「你會唔會覺得因為冇同理心,自己會唔會唔開心?」
我係活到最近呢幾年我前夫好洩氣,好幸苦咁話我知 我冇同理心,我先知道我係冇同理心。咁以前活到中年的我咪又係咁過,過往同佢相處20年咪又係咁過來,我從來冇分析過因為咁而唔開心。因為佢話左畀我知,我理解到由於我冇同理心,所以佢同我相處互動應該係好唔開心。我唔係想佢唔開心喔,但nothing I could do about it. 我問我先生會唔會因為我冇同理心,佢會唔開心。我先生回:「我唔會唔開心,我用理性知識來解譯妳嘅表現。你前夫用感情emotion來解譯你嘅缺陷,當然就你就得幸苦啦。而且我從你過往與人相處之道,我知道你做人有『義氣』!有愛心!實質上犧牲了你自己好多都要待人好!」
===》「你有冇小朋友?如果冇同理心點同小朋友相處?」
我同前夫生左三個。我知道自己socially awkward. 所以好多時 小朋友 有 play group time, 我都會讓我前夫去身教小朋友如何social. 照顧小朋友,我比前夫做得好。相處方面,除左第二個女因有與生俱來的嚴重腦癱,其她兩個女,我冇乜機會同佢地單獨相處。所以當一齊相處時,我可以做和應,yes 媽咪 都冇問題。我大女細個果陣都被評估係邊緣阿氏保加症。而家兩個女都係青少年。大女讀書好叻,我前夫話學左我。細女都叻,不過社交方面比大女識氹人歡心。最近細女在美國嘅學校就讀,唔見左支筆,朋友話被幾個結黨嘅其中一個女同學偷左來用,細女去confront她沒有問過筆嘅主人就擅自拎來用。那女同學回:「So, what can you do about it.」我細女即刻去同老師報案,剛巧果個偷嘢嘅女同學經過見到。就對我細女話佢報案係二五女,失去曬她對我細女嘅尊重之心。我細女回:「So, I don't care what you think about me. 」跟住行左去,唔在乎得罪人。細女在學校好得D老師歡心。

子爵府

858D 發表於 20-1-25 05:08
===》「我性格咁0岩係需要情緒支援」
我前夫係藝術家,天生就係有藝術家需要嘅同理心先有靈感創作。我 ...

好多謝你答我咁多!
其實有阿氏係咪好中意講嘢?
上面第二條我係話冇同理心係咪會「唔識唔開心」?
如果你唔想喺呢度講, PM我都可以!

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-1-28 21:39
好多謝你答我咁多!
其實有阿氏係咪好中意講嘢?
上面第二條我係話冇同理心係咪會「唔識唔開心」?
我唔會唔想係呢度講。知道我係會講咁多嘢嘅讀者又唔想知我講嘅可以自行略過唔睇。
如果樓主認為我講嘅離題,我可以等到樓主話我知,我至唔再係呢度講。

===》「阿氏係咪好中意講嘢?」
我覺得我講嘅係會有助其他要同有阿氏溝通,相處的人摸索出一個 "how to deal with difficult him/her" 的相處之道,所以至分享我自己咁多。好等讀者唔好畀我呢種人煩到自己。我唔評論人地係因為萬一講左人地是非都唔知。
我做到靜默嘅,例如 我係飯局,party中幾個鐘都唔講嘢,只是聽嘢,做和應都好安樂嘅。我細個讀小學時,做到由踏入學校門口到放學都唔講一個單字。朋友都唔主動去識一個,我都好安樂,完全唔覺得自己社交有問題,我唔識以唔開心 為動力去改變。 即係答左你問我 ===》「係咪唔識唔開心」
小學有個班主任同家母講發現我個問題係 「踢左『舊』金都唔笑。
睇來 我係唔識開心,亦唔識唔開心。我不去分別情感,極度理性,生理需要亦壓得低到冇。

首頁

尾頁

跳至