嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔前排背脊生左一粒好似暗瘡的粒粒,隔左一排都唔消而且附近仲開始起粒粒,有冇人知咩黎?

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

看左醫生話懷疑係疥瘡,雖然得一粒但係要全身擦藥膏同做大清潔(emoji)驚惹埋其他屋企人

回覆 TiTiCan 的帖子

Hi TiTiCan ,小朋友抵抗力未完全成熟,比較容易感染傳染病,疥瘡傳染性高,可以快速傳播,媽媽按醫生指示俾囝囝食藥和擦藥膏,每次接觸囝囝前/後,須以梘液徹底清潔雙手,囝囝嘅衣物、毛巾和被單分開清洗 (水温60°C或以上),唔可以清洗的用品,放入密封膠袋最少7日才使用。囝囝依家情況有改善嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-11-29 17:27
回覆 TiTiCan 的帖子

Hi TiTiCan ,小朋友抵抗力未完全成熟,比較容易感染傳染病,疥瘡傳染性高,可以快 ...

有看醫生了,而家跟緊醫生指示定時擦藥,希望快D好返
TiTiCan 發表於 19-12-5 12:07
有看醫生了,而家跟緊醫生指示定時擦藥,希望快D好返

疥瘡通常會係晚上/沖涼後好痕癢 加強個人衞生,更換疑似被污染的沖涼液、保濕cream,定期更換衣物、毛巾、床上用品,祝BB早日痊癒

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-6 11:26
疥瘡通常會係晚上/沖涼後好痕癢 加強個人衞生,更換疑似被污染的沖涼液、保濕cream,定期更換衣 ...

真係要記住呢

禁止訪問

Janemok 發表於 19-12-13 23:38
真係要記住呢

首頁

尾頁

跳至