自由講場

跳至

首頁
45678...48

尾頁

男爵府

41歲,踏入中年危機,明白你壓力實在好大,不過唔好一個人頂曬,仲有好多解決方法,
例如:1. 退股,等自己放鬆一段時間,之後再搵一份輕鬆d既工。
2. 叫太太返工,幫輕家庭開支,反正有工人姐姐。

別墅

2024年龍年勳章

Andyandytam 發表於 19-11-23 20:46
多謝大家支持 真係好滾動 我也希望自己可以努力 但現在狀況真的唔容易😔😔 ...

願你認識主耶穌,將你的生命交託衪,衪必醫治你,將你從黑暗的雲霧中拯救出來!請你嘗試打開心靈,向衪禱告!將一切負面思想,恐懼告訴衪!衪必幫助你,與你同在,陪伴你經過!因衪顧念你!
神愛世人!甚至將衪的獨生子賜給他們,叫一切信衪的,不至滅亡,反得永生!
約翰福音3章16節
雖然不認識你,但會為你祈禱!

別墅

發生左個病開始,沒有思考,沒有邏輯,所有病癥幾乎全中,現在就像行屍走肉,每天都唔知自己想做點,模棱兩可,可能想到啲嘢,一陣子又可以推翻晒,這半年沒有開心過,只是像挨日子,找知己朋友傾訴也試過無數次,所有睇開鼓勵說話我也聽唔少,也深深知道,為什麼個病一直纏繞着我,當它找我時,啲病癥就會出晒嚟,真的非常痛苦,以前從未試過咁樣,是一個有思考同活力的人,亦可以帶比朋友及家人歡樂,現在就像個活死人一個。

別墅

cheukue 發表於 19-11-24 18:12
願你認識主耶穌,將你的生命交託衪,衪必醫治你,將你從黑暗的雲霧中拯救出來!請你嘗試打開心靈,向衪禱 ...
感謝你,感恩....

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

個病係有得醫嫁,不過需要啲時間,同屋企人一齊努力,好快就可以過返以前開心嘅生活

複式洋房

回覆樓主:

轉工會唔會好d?加油

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

有做開運動嗎?可以既就放低工作一段時間

男爵府

樓主,我早排聽電台,有個好出名填詞人,原來佢有抑鬱10幾年,一直搞唔掂,偶然一次機會佢跟咗發哥去行山,跟住病情慢慢好轉,而家好返喇!
我唔係叫你搵周潤發,但當你覺得自己OK 時,你可以試吓去行山吖,可能有幫助。

伯爵府

峰媽媽 發表於 19-11-23 23:24
加油!同路人,一家要養,自己生意!病發時那種無力感,那種辛苦,每天望住成堆藥,有時真的很灰心!
工作 ...

男爵府

回覆 Andyandytam 的帖子

我仲努力緊💪💪💪你都要加油💪我同你情況都係一樣我都可以從低谷慢慢走出嚟你都可以相信自己💪💪

子爵府

回覆樓主:

慢慢進步己經好叻啦 負面情緒揾你果時,諗下d開心嘢,甚至白痴嘢,例如你一次拖你老婆隻手,第一個吻,仔仔女女啲得意傻瓜嘢,catch果種感覺。另外,每日一定起碼有一件事令你開心架,無嘅話,天很藍,陽光很溫暖,今晚打邊爐食咗好正既肥牛,都係美好嘅事,說出來 正能量要再一點一點累積,唔好急,你家人,朋友,甚至依度一班互不相識嘅人都好支持你架

子爵府

green_flower 發表於 19-11-24 17:45
41歲,踏入中年危機,明白你壓力實在好大,不過唔好一個人頂曬,仲有好多解決方法,
例如:1. 退股,等自己 ...

agree

男爵府

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...

你加油有d乜嘢多d講出黎,試下大嗌落水樽,再倒哂d煩惱

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

心病還需心藥醫。
祝樓主明天會更好。

男爵府

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...

就算食了所有藥也死不去的,
你有沒試過轉醫生?
或者試試明心樓?
我覺得政府醫生都好好啊

珍珠宮

有接觸過臨床心理學家嗎?我有朋友都係因為工作壓力曾經差d放棄了生命,好彩佢睇完心理學家有改善,而且轉咗工,仲成日去旅行,依家好返哂喇。
你都要加油呀,公司係你嘅源頭,生命你都諗到放棄喇,仲有咩唔可以放手呢?解決公司or放棄公司,相信你一定可以重生

男爵府

cowe 發表於 19-11-24 20:47
樓主,我早排聽電台,有個好出名填詞人,原來佢有抑鬱10幾年,一直搞唔掂,偶然一次機會佢跟咗發哥去行山, ...

夕爺?

男爵府

好媽媽勳章

同路人,我好明白發病時既痛苦,你要相信總有一天會好起來的,一起加油(emoji)(emoji)

象牙宮

男性 抑鬱焦慮, 多數是事業, 財政。
不知你經濟條件? 1个人養4个人? (自己, 太太, 2子) 还是更多?
先由簡易的生活開始, 要調整。
最后才是最難部分, 事業。
小事先解決, 想輕松D, 由小事做起。
單食藥, 其它照樣, 你的病, 心理一樣沉重。

生活:
1. 求助父母。 父母對子女是无限付出。一定會出手。
2. 太太去工作。太太哭有咩用?
3. 調整 自己要求, 生活尽量簡單化。

醫療:
半年換了七八次藥也未找到合適的, 藥不是即食, 即生效。 (任何的藥物) 都要一段時間。3个月, 半年慢慢好起來。
半年換7-8次藥, 是私家醫生? 那叫私家轉介政府吧。

經濟
1. 生活消費, 平民化, 簡單化 溫飽是幸福。
2. cut 掉沒有必要的消費。
3. 家庭負旦少了, 心理壓力才會輕松。

i m sorry, if i m too direct, changing life style first

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

five555 發表於 19-11-24 09:52
我昨晚都有睇你個post, 我個病況同你一樣, 不過我唔睇醫生, 時時都諗負面野, 加上社會咁樣, 加快我想死, ...

咁啱嘅,我最近都係,工作+家庭+社會令我病情加重,好辛苦(emoji)(emoji)(emoji)

首頁
45678...48

尾頁

跳至