自由講場

跳至

首頁
34567...48

尾頁

大宅

Andyandytam 發表於 19-11-24 01:46
我應該是晝重夜輕的一種生理反應,晚上沒有咁強烈同有緩解,最早期頭一兩個月,都有食抗抑鬱藥中,嗰段時間 ...

我昨晚都有睇你個post, 我個病況同你一樣, 不過我唔睇醫生, 時時都諗負面野, 加上社會咁樣, 加快我想死, 直情想全家都一同死, 我覺得睇醫生都無用, 無人可以停我個腦諗負面野。但是你識上來傾吓即是你仲想生存的。我上來都是平衡吓自己唔好傻, 因為我唔想比朋友知我癲左想死想全家死。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有時抑鬱查下血看下是否甲亢

別墅

回覆 chiu51057 的帖子

一直都未試啱藥,之前試過某些抗抑鬱藥,直情副作用大到想死,去到對所有事物冇興趣包自己小朋友,已以前好中意陪仔仔玩,TMS腦磁激也試過,唔平,但效果不太明顯,晚上有食焦慮藥才訓到,但訓醒仍然心慌慌,無動力

別墅

我又不敢食太重藥,我本人受不了,真的痛苦.....

別墅

回覆 峰媽媽 的帖子

請問你食那一隻牌子藥,想參考一下

珍珠宮

有冇可能搬屋換個居住環境?有時家居環境舒服,空氣通爽都有好大影響。
感覺到你嘅掙扎同努力,雖然唔識你本人,但好想為你加油、為你祈禱。方法一定比困難多,一定有出路。堅持保持positive thinking,明天會更好!

子爵府

樓主,睇到你好努力好努力,你要繼續治療,你一定可以康復,走出陰霾,一家人開開心心!
祝你平安喜樂!(emoji)
I support autism acceptance!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果放假或者星期六、日,症狀有冇減輕?如果係星期一至五比較嚴重,即係工作對病情影響比較大。

別墅

暫時發病這幾個月上午到下午一直反反覆覆,只有晚上10點左右才有緩解症狀,每日都有食抑鬱藥

別墅

回覆 Jolly 的帖子

大宅

Andyandytam 發表於 19-11-24 12:19
回覆 峰媽媽 的帖子

請問你食那一隻牌子藥,想參考一下

每天晚上
Paroxetine(seroxat)cr 25mg+12.5mg各一粒
Pms-Quetiapine 25mg半粒
Stilnox cr 12.5mg 一粒

病發辛苦先食Xanax0.25Mg 一粒(已由每天吃四粒減至現在一個月先一兩粒)

洋房

回覆 Andyandytam 的帖子

抽時間去看CP (臨床心理醫生),藥要吃,心理上要看, CP 如果同你傾到幾個SESSION,可以將你有D固有既思維模式轉一轉,等你舒服D。我明白你唔係唔想諗正面, 其實有DEPRESSION既人仔唔係唔想係做唔到, 所以你要比機會人地幫你呀! 我地閒人可能都只係能夠講D鼓勵說話, 但你真正需要既係「治療」, 包括藥+PHYCHOTHERAPY。要行動呀, 我睇得出你好想「抆」番自己番黎, 真心覺得你叻! 下一步, 見CP, 知嗎?
有咩同我地講,呢度大把人撐你~

大宅

峰媽媽 發表於 19-11-24 15:02
每天晚上
Paroxetine(seroxat)cr 25mg+12.5mg各一粒
Pms-Quetiapine 25mg半粒

每個人都不同,醫生調教的,不要心急,相信醫生,相信藥物能醫到自己,調節返腦內血清素平衡,就會好,加油

子爵府

Andyandytam 發表於 19-11-24 14:55
回覆 Jolly 的帖子

Dear, its hard, I know. And it’s okay to cry.
喊完收拾心情,晴天一定來臨。識你嘅人會心痛你勸導你,我地唔識你但也會支持你! 要加油呀!
You are much stronger than you thought! Stay positive! Your family and friends are with you always.
I support autism acceptance!

珍珠宮

回覆樓主:

要哭就哭出來,哭完找一D喜歡吃的食物吃
理智告訴自己家庭很愛你,也很需要你(但不是給你壓力),唔開心是D化學物質影響,好似女人m來時咁

哭完就不要沉淪下去

我舊同事也是情緒病约七八年前自殺走了,家人朋友同事一直很難釋懷

我久不久也想起他,如果他知道大家為他的離去一直唔開心,他會很後悔

男爵府

Andyandytam 發表於 19-11-24 11:56
回覆 chiu51057 的帖子

一直都未試啱藥,之前試過某些抗抑鬱藥,直情副作用大到想死,去到對所有事物冇興 ...

食抗抑鬱藥需要keep住、由開始至感覺有改善需要1至3個月、因人已而、其實你已好叻、知問題所在正面面對、強烈自殺念頭會耐唔耐浮現、每次都係 一剎那、覺得死咗係一種解脫、過咗嗰刻moment就跳番正常mode,記憶力下降、對身邊既人和事、食物完全唔感興趣、個腦不停諗嘢(轉)、過程十分難受!記住以上係情緒病特徵、問題絕對唔响你度、係個病令你情緒低落、必須keep住食藥直至控制病情!食藥可能令你冇咗 喜怒哀樂嘅感覺、

伯爵府

生命是如此美好 希望樓主能放鬆心情,放下工作壓力和憂慮,感受一下人生快樂的一面,衷心祝福你

別墅

明白大家的鼓勵與支持,內心不自覺流淚中......

別墅

chiu51057 發表於 19-11-24 15:34
食抗抑鬱藥需要keep住、由開始至感覺有改善需要1至3個月、因人已而、其實你已好叻、知問題所在正面面對、 ...
全中....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

太太有無工作?叫太太工作增加收入減輕你工作壓力及經濟壓力

首頁
34567...48

尾頁

跳至