自由講場

跳至

首頁
12345...48

尾頁

伯爵府

Andyandytam 發表於 19-11-23 20:29
回覆 hennyyoyo 的帖子

收到,我想已去到生理問題而影響心理同腦神經細胞

情况總有辦法去處理的,可能要比多少少時間自己,不能急!亦急唔到!你想下,這個病唔少人有,只是有多嚴重,你並不孤單!加油!

水晶宮

回覆樓主:

你下次唔開心睇番呢個帖自己講的同jm講的,可能可以幫倒你走過一關。加油!

子爵府

生命滿希望,前路由我創
娘左啲,笑下啦!
希望你想下當你走左,你2個仔,太太,會有幾傷心,傷心幾耐!
冇左爸爸既生活一定唔會好!
請你震作!

象牙宮

回覆樓主:

聽你講你 一個人坐喺公園想自殺, 好危險. 你可以上急症室check下. 唔好亂咁嚟!

禁止訪問

別墅

回覆 田田大少 的帖子

其實好多事我都明白,一個人養家庭工人姐姐爸爸媽媽,男人一定要有膊頭,可能壓力爆煲,入左低谷之後聽完都不會入耳,因已經比個病控制住,以前勤力的我已經感覺不存在,記憶力減退一半左右,做什麼事都冇動力,做運動也有做,早期一兩個月最嚴重的時候,試薬換藥,每天找自殺新聞看,找抑鬱自救,直情走火入魔。

別墅

回覆 hennyyoyo 的帖子

真心多謝你😭

子爵府

試吓同家人一齊做運動,或者參加團體活動,有人陪住做會積極啲。呢關一定過到,家人一樣需要你的扶持。

別墅

回覆 KK20010609 的帖子

不是多以前一個月一次兩次左右,近來一年就少

別墅

回覆 kiu-mummy 的帖子

知道

珍珠宮

畀面勳章

如果遇到負面情緒同你角力時,試下跑步,急步行,或行樓梯,咩都唔諗,堅信運動可以擊敗它。
我試過情緒低落時,就係瘋狂急步行,總之不停行,行到好攰,情緒亦好轉了。
1個家系2個人支撐的,同太太商量下。
祝你早日康復!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...

Hi hi,
之前已經有JM 講咗要休息、運動、看醫生我就不重覆了,
強烈建議你就今天起立即做正念冥想,每日10 min, 沒有副作用但很多硏究已經顯示對抑鬱焦慮有明顯效果

https://kknews.cc/zh-hk/psychology/3my6983.html

https://www.bilibili.com/video/av39500436/?spm_id_from=333.788.b_636f6d6d656e74.17

希望幫到你

侯爵府

靜觀一下

日光之下無新事

不要失去盼望

男爵府

你肯將自己嘅情況說出來尋求幫助,找解決嘅方法,思想正面,一定會好番架,唔好灰心。

每星期同太太去行山是一個不錯嘅治療方法,既可以做運動,又可以同太太傾吓計,欣賞沿路美景,享受大自然嘅寧靜,心情豁然開朗,每次行完,你會發覺正能量會慢慢增加,咁個病會好快好番。

找一些自己興趣,如聽音樂,畫畫,攝影,種植物,養魚等等,都好有幫助。

大宅

我媽媽上年也無端端有抑鬱同驚恐,即去睇精神科醫生,何世安醫生,之後改變生活習慣,每朝做運動、同人溝通、傾吓偈、做義工、返教會,最後洗禮,一年後康復了,你一定要加油,比信心自己,一定會康復的

珍珠宮

回覆樓主:

其實社會壓力大
真係好易中招
我自己試過2次輕鬆焦慮
真係要靠自己睇開
多d接觸大自然同埋做運動最有幫助
換過份無咁大壓力既工
無野緊要得過健康。
加油

子爵府

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...

識人係工作低潮時好焦慮,又係一人養成頭家。除了積極找出路,夜晚睡前靜坐聽不知什麼呢方面嘅音樂冥想。幸好之後終於走出陰霾見到署光,叫做鬆一口氣。
今天的陰暗會過的,走過之後再回頭望可能明白之前嘅歷練。
可否跟家人,股東商量退股?可能經濟會困擾,但家人,健康緊要,我諗佢哋會明白的。退出之後休養下,再計劃人生,打工又好,重新出發吧!加油,保重呀!

別墅

好多謝大家的建議,真的十萬分感激,現在流涙中,我會努力去自救,希望有一天可走出低谷。

男爵府

回覆樓主:

樓主,運動使人快樂,趁呢排甘好天氣,可以去行山,加油,我地會支持你,要穩人傾計,請記得上BK 穩大家。

大宅

Andyandytam 發表於 19-11-23 22:59
好多謝大家的建議,真的十萬分感激,現在流涙中,我會努力去自救,希望有一天可走出低谷。 ...

你一定可以好返,你要相信自己,你一定得
我絕對明白你感受,因為我都確診有抑鬱同焦慮,而家食藥中,我未睇醫生前,我唔信自己有呢個病亦都覺得自己唔洗睇醫生,我要靠自己,我可以控制到自己,我無事既,但身邊既人都不斷勸我去睇醫生,我堅持唔肯去,直至到有一日我覺得自己控制唔到自己,我覺得真係要搵人幫,我就去睇醫生,一食咗藥後,個人即刻放鬆哂,無咁鑽牛角尖,我開始明白呢個真係病嚟,自己真係唔會自己好返,真係要睇醫生食藥。
所以你唔好放棄,你一定可以好返,你一定可以架,如果你需要睇另一個醫生,你可pm我,加油
我係爸B同媽咪既心肝寶貝

首頁
12345...48

尾頁

跳至