自由講場

跳至

首頁
23456...48

尾頁

子爵府

好多jm 都支持你呀,好多人都經歷過情緒病,雖然有時思想好似控制唔到咁,但真係要為太太同小朋友著想,唔好就咁走咗呀。。人生仲有好多美好既事,你仲可以睇住小朋友大學畢業,見證好多佢地人生既重要時刻架!

祝福你,祝福你太太同埋小朋友唔好放棄呀!

大宅

加油!同路人,一家要養,自己生意!病發時那種無力感,那種辛苦,每天望住成堆藥,有時真的很灰心!
工作不能停,因手停口停,不能轉換環境休息停下來,前路很徬徨!
但知道幫到自己的只有自己!所以停看新聞了,刪除Facebook,離開令自己不開心的群組!多些看令自己喜歡看的電視節目!
食藥兩年半,我的格言never give up,加油!康復比較慢,但一天比一天好也是好!始終會好!

伯爵府

回覆樓主:

壓力來自工作
追溯到最後就係因為錢
換個工作搵少d囉
父母妻兒都最想都只是齊齊整整一家人吧
你就別假想他們要過什麼好質數的生活
他們心裡都只有你便足夠

禁止訪問

大宅

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...

一亂諗野就去做運動
每日放工去有冷氣運動場跑

wcpcelia    發表於 19-11-24 09:38

子爵府

加油(emoji)(emoji) 做運動, 食下好西,聽d 輕快或者hip hop嘅歌

複式洋房

有冇機會放個大假?祝早日康復

珍珠宮

回覆樓主:

你出得呢張帖即係證明你希望去改變現在的狀況, 既然係咁,就一條心去面對和處理問題,唔好心急,一個一個去解決。假設現在是最差的情況你仲有甚麼好怕好擔心呢?記住一樣野係一定唔好諗住自己係悲劇主角,一日到黑自製悲劇幻想自己呢樣唔掂果樣唔好, 一有這種想法就即刻拍醒自己,去煲韓劇又好行12蚊店又好,唔諗就冇野,一諗就有野

珍珠宮

魚仔餅 發表於 19-11-24 01:18
你出得呢張帖即係證明你希望去改變現在的狀況, 既然係咁,就一條心去面對和處理問題,唔好心急,一個一個 ...

我之前的情況比你還要差,我都可以好轉,你又年輕過我又係男人,冇理由唔得嘅,係咪?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

明白你處境和內心被負面情緒侵蝕果種感覺,記住所有負面野只係個病影响,唔係你心中真正所想,你太太同細路好愛你、亦好需要你,仲有你身邊愛你嘅親人同埋朋友呢?人生除了工作仲有好多開心野可以試,你有無試過?

試下响手機度寫低多啲正面野,得閒拎出來提醒自己。
請勿打招呼~

別墅

我應該是晝重夜輕的一種生理反應,晚上沒有咁強烈同有緩解,最早期頭一兩個月,都有食抗抑鬱藥中,嗰段時間但藥物幫唔到我,成日想用咩方法自殺,燒炭丶跳樓丶衝出馬路丶吊脛膠袋笠頭丶自撞車丶食藥,最終決定食藥等藥效發揮之後在公園涼亭頂掉下來解決抑鬱症狀痛苦,原文已有講最後行左返屋企,我不想自負的,但它攻擊你嘅時候是身心痛苦完全不受控,個腦一直麻住,沒有思考,突然眼蒙手腳軟心慌,所以覺得做人好痛苦先有呢個念頭,我唔知道自己可挨幾耐,但我見到你們咁支持,我盡力去同個病搏鬥,希望上天給我機會重拾做正常人的感覺。

珍珠宮

維仔媽媽 發表於 19-11-23 21:08
有興趣的話可以看看「峰與谷」,這本書。圖書館都有。
飯系一口口食,問題要一個個解決。唔好急 ,一個個解 ...

飯系一口口食,
問題要一個個解決。

萬物皆空,因果不空

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

Andyandytam 發表於 19-11-23 22:59
好多謝大家的建議,真的十萬分感激,現在流涙中,我會努力去自救,希望有一天可走出低谷。 ...

加油,你並不孤單,得閒上嚟吹下水,bk係一個好有愛嘅地方,支持你

男爵府

加油!祝早日康復!

男爵府

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...

你而家一定好辛苦、興幸你明白負面情緒係由個病帶比你而唔係自己問題。食藥的確需時揾隻舒緩到自己嘅、有無建議醫生安排舒緩神經藥呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

慢慢黎, 唔好迫自己.

男爵府

試下做運動同返教會,希望你找到曙光!

子爵府

加油 放假時間,一家人去行生,吸收入十新鮮空氣,舒緩壓力,祝你早日康復

別墅

Sk818 發表於 19-11-23 21:10
回覆 spikenard 的帖子

可介紹那個仁愛堂中醫嗎

我都想知?

伯爵府

AndyTam,

抑鬱都係病,同傷風感冒,肚痛濕疹一樣 :)
時間是最好的治療,你肯給時間嗎?

You're not alone.
呢度好多媽媽因生小孩有產後抑鬱,
肩上多了無形既壓力,驚孩子有病又長唔大。
日子過去咪又係咁過。順其自然
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

首頁
23456...48

尾頁

跳至