自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

希澂 發表於 19-12-20 22:53
成人排公立醫院唔算耐,最嚴重排2-4星期有得睇,醫院有個 timetable 寫住大約時間,我今年5月尾排,7月中 ...

想問下係咪先睇街症?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

nat2009 發表於 20-7-11 19:02
想問下係咪先睇街症?

我睇私家醫生寫紙排

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Andyandytam 發表於 20-4-20 22:27
上年六月開始發生問題,試咗多種藥,還是未找到最適合自己,但有多少好轉,每日訓醒都係心情谷底,食咗藥 ...

祝福你早日戰胜呢個症
生活中喜樂常伴,加油~!

子爵府

我聽過一個實驗,佢要整到d老鼠抑鬱,有時放入焗蒸氣,有時放佢游水,有時放佢坐海盜船。呢d行為冇規律。之後好多老鼠抑鬱了,呢班抑鬱的老鼠系因為不停反抗。但還是有不抑鬱的,冇抑鬱的老鼠系因為佢哋不反抗,順勢而為。焗蒸氣的就安安靜靜焗,反正辛苦30分鐘就會放出來,坐海盜船就閉上眼睛躺著,搖就搖吧。所以生活有時冇野系必須的,冇野必須要鼎硬上的,反抗吾到吾好強迫自己反抗,樓主應該系成功人士,我明白樓主一定好努力先咁成功,但人生咁長,吾急在一刻,順勢而為更好。
樓主加油,吾想做的野就吾做吧,想做都吾緊要,但你要信明天會更好。加油!

另外除左上面的意見,樓主可以試下養狗,因為狗的性格活潑,會感染人的

侯爵府

Andyandytam 發表於 19-11-23 19:57
我最近半年發生了嚴重抑鬱焦慮,因公司轉環境,一時鑚牛角尖睇唔好前境,一開始爆發時係訓醒,心慌手震,心 ...
10多年我亦有你情況.因為經濟.工作·環境變化因素.........有時天氣灰濛濛.亦有想死既念頭.又或自然哭起來,我亦睇E生.食黃色開心藥作用唔大. 但我理性話比我知道唔可以這樣子,盡量唔睇負面既野,報紙唔睇.日日都話比自己知道要開開心心過不可出事,我有仔有女有老公,幸好當時環境許可以出外走走,加油💪!記住你有家人。運動亦對你有幫助。
kckammy

男爵府

我家族從來無情緒病,純粹因為工作而令我情緒出現問題,有諗過死
因為同呢度嘅人比,我情況算輕
首先我辭工,但之後我後悔左好多年-->搵出令自己DEPRESSED源頭
之後見輔導,但我有時覺得無用,有時又好似有啲用,但之後又DEPRESSED,所以預左好多野唔係即時見效--〉搵個局外人幫你用另一個角度去睇件事
但係過左好多年,越到少少野又會出現問題
之後我見臨床心理學家,反而我好啱呢個方法
其後我做運動,練習靜觀
SO FAR 好啲

我覺得你除左食藥,要搵人幫你改變下啲想法
例如我以前擺人地需要優先,令自己好委屈,人地自私,唔理自己,又令自己更唔開心,所以做多好多野,又令自己好唔開心。
仲有,諗下最壞事情發生,自己可以有咩方法。例如我辭左份工,搵唔返本行(人工高),加上投資失利,我就會接受好低人工,事業上比唔上同期,安慰自己每人條路唔同,樣樣野慳啲,之後搵到份工,做野搏啲,努力啲,希望得到賞識。接受人生就係咁。我宜家考下牌,方便自己第時失業時轉行。諗左個打算,就唔好再成日諗件事。
如果你擔心公司,諗下公司面對唔同情況,可以點做。
TOUCHWOOD問公司唔掂,你可以有咩路走?

伯爵府

nat2009 發表於 20-7-11 18:40
邊度可以有cbt治療?貴吾貴?要排幾耐?

我不是在香港睇。所以唔清楚。
唔好意思,幫唔到你。

男爵府

Andyandytam 發表於 20-4-21 16:52
希望大家同路人可以康復返

最近點呀?

男爵府

mimi199188 發表於 20-7-11 20:21
我聽過一個實驗,佢要整到d老鼠抑鬱,有時放入焗蒸氣,有時放佢游水,有時放佢坐海盜船。呢d行為冇規律。之 ...

呢個分享,講得好好!
我有諗過會唔會樓主係因為自己工作壓力,但又唔可以無份工,走唔出呢個心理狀態,所以換藥都無法改善情況!

子爵府

回覆樓主:

樓主加油

大宅

回覆 yuenloklok1 的帖子

加油~

別墅

好耐冇喺度留言,工作係自己生意,暫時都冇乜改變轉行,不過而家安時食咗大概三四個月藥,明顯有四成至五成好轉,食咗藥係幫到手,但做事能力都未係有返以前的衝勁,心情有陣時都會突然低落,有朋友同我講,要同個病共存,我而家學習緊,請問這裏有冇男士都係咁樣,因大部份都係女士覆我,多謝大家鼓勵和支持

別墅

我唔知自己可以幾時完全好返,現在都是靠藥同自己和家人支持落去,希望有一天可以完全康復,亦希望呢度所有同路人一齊努力康復

男爵府

回覆樓主:

你試下在你抑鬱時飲紅牛or力保健or魔爪or氨基補or維他命B雜,你會舒緩好多

別墅

p95832516 發表於 20-7-13 02:41
你試下在你抑鬱時飲紅牛or力保健or魔爪or氨基補or維他命B雜,你會舒緩好多
...

好的 不過我試過八九點下班時 飲兩罐啤酒 係超級舒媛 但我又怕酒精倚賴 唉 不過嗰一刻真係好似返以前正常時 瞓醒就變返狀態唔好 唉...

複式洋房

真係唔知講咩安慰你,可能你會覺得我講就容易做就難
但係我真心想支持你,有咩事就拎出黎講,搵身邊既人多d傾~
唔好鑽牛角尖

別墅

kay._. 發表於 20-7-15 17:31
真係唔知講咩安慰你,可能你會覺得我講就容易做就難
但係我真心想支持你,有咩事就拎出黎講,搵身邊既人 ...

明白 我一直努力中 雖然記憶力差 還是做到半個人 感覺自己有進步 多謝你哋陌路人支持 感激

水晶宮

Andyandytam 發表於 20-7-15 17:34
明白 我一直努力中 雖然記憶力差 還是做到半個人 感覺自己有進步 多謝你哋陌路人支持 感激
...

樓主加油,我唔知點幫你,但想同你講聲:加油!

複式洋房

回覆 Andyandytam 的帖子

加油啊~唔好輕言放棄自己,更加唔好做傻事做多d開心野,搵d野減下壓

水晶宮

Andyandytam 發表於 20-7-12 15:00
我唔知自己可以幾時完全好返,現在都是靠藥同自己和家人支持落去,希望有一天可以完全康復,亦希望呢度所有 ...
你試吓運動,真係幫到手。要維持咁做。

首頁

尾頁

跳至