夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個男人可以飛得!

洋房

Miumiugirl921 發表於 19-11-24 22:44
最近冇黎m,於是去檢查,發現自己有左6個星期。但係因為我未婚,另一半又唔中意小朋友。我知道左之後同佢講 ...

如果你自己有能力同屋企人照顧BB 就要啦 作為過來人 唔要BB其實之後你唔開心一段長時間 好多人會話唔要 但最重要你諗清自己心中個想法 有時當你想要既時候唔係上天會即刻比你 依個時候你會好亂 希望你好好休息照顧自己

大宅

thouice 發表於 19-11-25 17:32
通常都係0.01 太薄出左事,如果生落黎,你就預左似單親,如果諗清楚唔要,下次最好用0.02+食藥,我覺得又未致於 ...
乜會咁架咩.

複式洋房

回覆樓主:

個男人講到咁,如果你仲生注定做單親媽媽,你又慘bb仲慘
唔開心係一時,生左就係一世

男爵府

你諗清楚你係咪真係可以堅持到自己湊小朋友先啦...初生每兩個鐘一次奶,每日12次,有啲慢慢飲一飲就45分鐘,姐係1:15後要再餵過
依家講得好好聽嫁,會比錢你,但你要有心理準備,錢可以話唔比就唔比,追追下幾年,咁呢幾年你點算..同埋除左你男朋友,仲有冇人支援到你呀?生完返工定自己湊?
你慢慢諗清楚呢啲一部分既問題先啦

別墅

Miumiugirl921 發表於 19-11-24 22:44
最近冇黎m,於是去檢查,發現自己有左6個星期。但係因為我未婚,另一半又唔中意小朋友。我知道左之後同佢講 ...

我同我先生都係唔生小朋友既,覺得要小朋友係好大責任,要花好多時間精力去教養,唔係比錢就可以,所以唔想生。所以可能唔岩聽,但我覺得你地而家係唔適合要。

而你地都係岩岩畢業既人,香港咁既經濟環境,岩岩畢業都唔會搵到好多錢,養一個小朋友,唔係就咁比到佢食就得,你男友講話佢負責,肯結婚但又要唔同住,我諗佢岩岩畢業都知要同住係好難做到,要租同一個家庭開支,佢當然想負責但想未必係真係可以做到,一畢業前途茫茫,仲要即結婚生仔,我諗真係幾頭痛。

大宅

thouice 發表於 19-11-25 17:32
通常都係0.01 太薄出左事,如果生落黎,你就預左似單親,如果諗清楚唔要,下次最好用0.02+食藥,我覺得又未致於 ...

0.01我地兩夫妻有用過,係會穿㗎!做完望下個套點解薄得咁交關,再望真d竟然係穿咗四圍都賣廣告,但真係用一次以後都列入黑名單!

大宅

如果我係你,我會選生佢出黎,但唔會繼續同佢一齊。
不過懷孕的路真的很難行,單親媽媽更加不易,你真的要有很大的心理準備。
但此終我不是你,未能充分了解你係咪有這個能力獨自一人帶大bb,初生bb也有很多很多事要處理。希望你揾到其他屋企人可跟你分擔和幫手

男爵府

回覆 Miumiugirl921 的帖子

明白樓主依家心情,男友剛畢業,那麼你們拍拖幾耐?
他唔要小孩係一開始已經表示定知道之後講?

你本身有無做嘢,如果生出來,有無家人幫你揍?

除了男友,你自己想唔想要個BB, 其實小朋友揍得好唔好,個媽媽心態好緊要。男家有無人可幫你揍?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

問題你要唸清楚,沒有他,你獨力能否養育到這個小朋友?有無家人可以支持你?

唔好聽個男人片面之詞,話可以娶你又或是會賺錢養,大把到最後都係得個講字,無意思...而佢亦表明唔喜歡小朋友,未ready..又未有穩定收入,連自己都可能未搞掂,仲點養多兩個。

複式洋房

個男人講到明唔會負責任!
「會搵錢養佢」即係養幾耐?

如果你決定要的話,你就要有心理準備,一個人養大個細路!

公爵府

牛年勳章

, 人總要有取捨, 如果我情況如此, 我就唔要了, 世界太多變化, 現在時勢, 根本自己都顧吾店, 唔係一廂情願, 生下來單親, 為孩子就好, 路好難行, 有做避孕而有左, 係意外, 好多意外, 都係無人想 , 唉! 我已經結婚有2 個孩子, 亦是用套避孕, 有時也會擔心, 會唔會意外有左, 但我好多次告訴自己, 萬一真是接受唔到, 樓主, 唔係妳既錯, 只是意外, 祝願妳可以, 選擇一條啱自己意願的路, 不過, 妳以後, 也更應該保護自己, 除了用套之外, 加多一個避孕措施, 以防萬一

男爵府

你仲咁後生,其實以後大把機會生BB。但係如果你生咗,我諗你將來一定後悔。 何況你而家嘅男朋友又冇經濟能力,佢仲講到明唔鍾意小朋友, 你而家嘅男朋友唔值得你去為佢生囉! 同自己父母傾下, 條路應該點行。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

又係呢的野,根本只想過癮[唔帶袋],好喇有左,又要你話生唔生下來,真係唔好玩喇,你都係同家人相談下去做手術,再決定以後

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

momobbpig 發表於 19-11-30 22:18
如果我係你,我會選生佢出黎,但唔會繼續同佢一齊。
不過懷孕的路真的很難行,單親媽媽更加不易,你真的要 ...
生出來點養呀?講比較容易但實際時真真捻清楚

珍珠宮

mini1204 發表於 19-11-25 09:42
又係呢D號稱食哂藥用埋dom都中既case
無得迫人做老豆
佢亦一早表明態度

除左第一句我唔會唸之外,以後句句都同我睇0既觀點與角度一樣。
有人唔明妳UP 乜唔奇,我次次都明妳講0既點,只是我冇妳咁好解析能力。
根本唔關個男生自私唔自私。

我和我前夫生0既都係女。
我地都有心理準備D女可會有未婚懷孕的事。我地一致唔理個未婚爸爸係點,總之我地唔使個女奉子成婚。B照生,如果個未婚爸爸不是一個適合當BB爸爸的,或不是一個合適當我個女丈夫的人選,我地兩老會湊個B。等個女無後顧之憂地去為她自己的經濟獨立打拼。隨著歲月看緣份,會遇上個更適合當爸爸同丈夫的人選的機會也不是低。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

翡翠宮

858D 發表於 19-12-6 06:56
除左第一句我唔會唸之外,以後句句都同我睇0既觀點與角度一樣。
有人唔明妳UP 乜唔奇,我次次都明妳講0既 ...

香港好多女人會用懷孕作為武器 (我身邊鬼多過人真係唔覺女鬼朋友有咁XX鬼 lol)
2個成年人有性行為係好正常既事, 大家亦知大家既底線; 以樓主既故事來說; 男方既其中一條底線就係唔要小朋友.
所以可以想像佢地既係安全既性行為
如果女方無出古惑, 咁而家有左B就真係意外中既意外
觀乎男方既反應, 我完全覺得無問題, 佢比左options你, 生既佢只可以做到咩地步; 何來賤男之說?
生仔係要一個共同既意願先生到; 佢無中出, 至少女事主無講佢自己比男方強行中出;

射精係一個正常既生理狀況; 有安全措施佢都會射, 點可以講: 射佢就識射, 喂咁女方如果驚得咁緊要, 佢可以拒絕造愛
而家意外有左, 男方已經做左妥協; 如果你堅持生, 咁我會offer你ABCDE, 當然你可以唔信佢做到底; 咁就算佢應承哂你所有野亦一樣唔代表佢會做到底. 最少佢講既野; 係非常realistic既方案, 佢已經比女方行多左一步; 最少佢無堅持唔要唔理; 我覺得佢提出既方案有好高可信性; 當然錢銀你亦可以去律師樓做文件大家簽名作實.

而家大家嘈既係; 男方唔夠犧牲得徹底; 一定要佢即時慈父上身求婚熱烈地等待小生命既來臨愛回家....咁對男方公平嗎? 喂我一早講左唔要唔鍾意細路, 做咩有意外就要我將自己既人生翻天覆地? 而家佢都話佢會有限度地負責, 你鍾意做阿媽咁個part咪比你做囉; 你明知我唔想要咁點解又要一齊又要同我進行安全性行為呢? 當我戴套個一下你都已經知道你唔會有BB, 亦即係你接受我地唔會有BB呢個結果.

女人可以懷孕所以經常自己當自己係受害者; 其實女人可以懷孕係個天比女人既恩典; 我地同BB既bonding, 男人永遠唔會知. 千金不賣; 有咩好值得扮慘?

本人極端討厭偽善, delusion 同埋錯重點. BK就成日都見到呢3類既故事.

珍珠宮

mini1204 發表於 19-12-6 12:56
香港好多女人會用懷孕作為武器 (我身邊鬼多過人真係唔覺女鬼朋友有咁XX鬼 lol)
2個成年人有性行為係好正 ...

長篇 請慎入
實在好中點0既分析。亦都係我想講0既點。只是我在人文思維方式 and critical thinking 方面「計得快」但就無能如你這般解析到畀人睇,如果要我解析只會越描越黑人憎,惹來 「語病」,「可笑」,「可悲」 等評語。
多謝有你在此版打咁多字詳盡解析。

至於「偽善」,我對這詞 因個人經歷關係 還是有點敏感。在此我要「認罪」,在我未認識我先生之前,我曾經內心持有與現在不同的尺度。人因心意更新而變化,乃自然的人性。所以從前我能用那種尺度來講一D持有同樣那種尺度的人心裏0岩聽的話語。現在的我不同過去。如果讀者要把我過去與現在夾在一起同時審判我,我會被不公平地評為「偽善」。
所以,現在當我表達自己立場或自己如何處理自己在人文上的事時,我都會加句聲明:"I only keep it to myself." 我明白和尊重每個人當時內心所持的那把尺度唔一樣,我只要求我自己按照我自己當時的尺度來處理我自己的事,但不要求亦不鼓勵人與我持一樣的尺度和處理他們自己的事情。為何我還要講他人唔0岩聽0既嘢呢?答案:純分享,平等交流,好好享受在 言論自由下所提供的人人平等福利 而已。

另外我見到還有一種 pattern 唔知算唔算「偽善」,當事人根本唔知自己的思維方式是「偽善」。我暫時只唸到此例子,應該還有許多。例如:用一D好褒義的思想來瞞過自己潛意識隱性的私心。
「因為我還愛你,所以我要阻止你同邊個0既發展。」結果係乜野?就係唔畀邊個對你咁好,就係唔畀佢畀到你情緒上0既健康。我畀唔到你0既好嘢,亦都唔畀任何人畀到你。
「我吃醋,我妒忌,我要完全擁有你 係因為我愛你。」結果係乜野?就係因為你係我用結婚當年0既性事還有將掩飾得好好0既我 來勾引你落搭 而對我許下婚姻0既承諾,換翻來0既為我終身耕耘0既一頭牛。我處女身畀左你喔, 我為你生仔女喔。我唔識點喂飽你,我唔識以你受落0既方式來待你,使你開心,你接受懂你0既人來畀你好食,食到你開開心心,健康,就係你唔0岩,你對我不忠。只要你不忠,就已經蓋過曬我0既過犯。我乜都唔使花功夫改變自己。我0既開心係依靠你來畀0既。我唔使為自己的情緒負責。將責任推曬落人地到,係會暫時容易地使自己情緒好過D,一味話人賤,無補於事,始終解決唔到自己還是要面對那些現實中的困難同困局。配偶的思維唔到自己控制。硬要人地因為自己愛人就要人來屈就自己理想的愛的運行。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

858D 發表於 19-12-7 04:08
長篇 請慎入
實在好中點0既分析。亦都係我想講0既點。只是我在人文思維方式 and critical thinking 方面「 ...
楼主妹妹,到底你有冇继续陀B,身体OK嗎?祝福你。

大宅

Yusum 發表於 19-11-28 13:19
0.01我地兩夫妻有用過,係會穿㗎!做完望下個套點解薄得咁交關,再望真d竟然係穿咗四圍都賣廣告, ...

首頁

尾頁

跳至