時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

子爵府

yuyueng 發表於 19-11-25 05:17
其實建制大敗區議會,咁係咪學生繼續搞港獨,角色換左同中央交手?五大訴求跟本唔可能,中央政府唔會比係鐵 ...

東方之珠唔會再發亮

依句說話都唔知無講幾多年啦
Bk日日夜夜都話香港靠大陸恩賜咋

象牙宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 19-11-25 03:44
香港唔會再有好日子過

珍珠宮

chanhayee 發表於 19-11-25 03:49
建議你同後生仔傾吓
我身邊的後生係99%黃,但他們大多知道「衝」是沒有用
相反努力讀書,才可改變未來社會 ...

衝無用,但行為就阻人返工,掉汽油彈,打爛晒d交通燈,整爛d馬路,放火,打高叫支持中國/政府嘅人, 呢d事, 你身邊99%嘅黃陣又點睇? 會否覺得唯有用呢d手段,才能有效表達意見?

另,想要求d嘜?解散警隊?真係想解散警隊?一個社會無左執法人員係咩社會?

破壞要做人人都識,但如何建設?可否有d正面建議, 真心想聽。

珍珠宮

chanhayee 發表於 19-11-25 06:30
咁你應該睇返,香港政府的施政有幾失敗

香港政府肯定係失敗,得唔到民心,睇選舉結果能反影。

我係反暴力(主要係集中係暴徒嘅暴力), 亦唔like政府咁軟弱。

但只有破壞晒所有辛苦建立嘅,就可以成就?如何做到?願聞其詳

禁止訪問

珍珠宮

啫喱黃 發表於 19-11-25 03:52
我係唔明,我就係諗極都唔明點解咁多人支持暴力,支持唔返工唔返學就有未來,我諗咗幾個月都諗唔明
...

我都好明,我都有同偏黃嘅人傾過,但係佢哋係一味話要反政府。確實政府有咩對佢唔住又講唔出。鬧警察就一味鬧警察,問原因就話因為警察打人,咁無搗亂無暴動咪唔會俾警察打囉,佢哋就話係政府迫佢哋,但迫咩又講唔出。我都好唔明,佢哋好似撞邪咁,完全見唔到自己友嘅暴力

男爵府

Conybrownbb 發表於 19-11-25 05:57
其實唔怪得晒尾國佬,係香港人自己無腦,無汲取其他地方顏色革命嘅教訓,甘願被人利用而自毀家園,唉
...

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

chanhayee 發表於 19-11-25 04:16
雞蛋同高牆,今天民意所在,選了雞蛋
你怪只怪政府施政莫視民意
而我感激政府俾了我一場公平躇選舉

口口聲聲公平,問真係唔係先!

男爵府

Conybrownbb 發表於 19-11-25 05:57
其實唔怪得晒尾國佬,係香港人自己無腦,無汲取其他地方顏色革命嘅教訓,甘願被人利用而自毀家園,唉
...

真係,怎解可以咁無腦呢?真係無言

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

chanhayee 發表於 19-11-25 06:30
咁你應該睇返,香港政府的施政有幾失敗

即係如果子女覺得父母,老師係失敗,或者老闆不公,就暴力解決?

禁止訪問

公爵府

從今天起,要開始習慣被堵路丶燒膠燒垃圾丶掟汽油彈、掟(emoji),唔同意的話,除非唔好出聲,否則要接受被燒丶被打到入醫院的可能,仲有做生意嘅,自己諗下個風險

禁止訪問

侯爵府

chanhayee 發表於 19-11-25 03:58
不是支持暴力
而是高牆與雞蛋
想問下,高牆,雞蛋什麼搞作,講來聽下,,學下嘢先

禁止訪問

珍珠宮

chanhayee 發表於 19-11-25 07:04
犯法始終係犯法,後生仔係唔啱,係遲早要受法律制裁!
但香港法例亦不形許,警察濫用私刑
在拘捕時用過份 ...

即係你亦認用,破壞者係需要受法律制裁的,是嗎?

再下一步就係法律制裁前都要拘捕架,咁大型嘅破壞,咁狼死嘅暴徒,拘捕時亦會暴力反抗,什或會用汽油彈,箭,磚頭,鐵棍呢d 武器, 咁警察又該如何去拘捕佢地呢?

另, 當該地發生緊嚴重破壞,放火等, 警察已多次叫人離開,唔離開嘅,咁亂嘅環境,咁少嘅警察,警察該如何做呢? 有咩睇法?

男爵府

啫喱黃 發表於 19-11-25 03:52
我係唔明,我就係諗極都唔明點解咁多人支持暴力,支持唔返工唔返學就有未來,我諗咗幾個月都諗唔明
...

我都係好唔明點解咁多支持唔返工唔返學嘅人,自己就去返工/返學&唔准仔女唔返學
與智者為伍 與善者同行

侯爵府

yuyueng 發表於 19-11-25 05:17
其實建制大敗區議會,咁係咪學生繼續搞港獨,角色換左同中央交手?五大訴求跟本唔可能,中央政府唔會比係鐵 ...

藍人,理性而實在,任何環境都能找到立身安命既存在。
講得好,淨係想改1個字,
任何人,理性而實在,任何環境都能找到立身安命既存在。

首頁
12345...10

尾頁

跳至