時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

一向都話取消150per day,頂多150 per year,唔好搞到甘多中港婚姻,離完又婚

大宅

yurijm 發表於 19-11-25 10:54

係呢度支持政府既會比人當新移民大媽...
你睇 d 人幾反智?!

大宅

jj213 發表於 19-11-25 15:47
查警暴平民憤, 唔信try try

咁點解泛民又要求要釋放理大既恐怖分子?
殺人放火唔駛負責任嗎?
仲有點解要特赦暴徒恐怖分子?
可以解釋下嗎?
成日警暴警暴.. 夠個班恐怖分子犯下既罪嚴重嗎?

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

tyyho1 發表於 19-11-25 19:15

咁點解泛民又要求要釋放理大既恐怖分子?

朱媛呢………………

大宅

jj213 發表於 19-11-25 19:19
朱媛呢………………

So? 又咩料啊.. 一個比拉既暴徒..

男爵府

tyyho1 發表於 19-11-25 19:22
So? 又咩料啊.. 一個比拉既暴徒..

係咩……你話拉左咪拉左囉

大宅

jj213 發表於 19-11-25 19:24
係咩……你話拉左咪拉左囉

係咪繼續 ff lor.. 一個nobdy..
警暴都係 ga.. 係你地班曱甴話有之嘛..

男爵府

tyyho1 發表於 19-11-25 19:26
係咪繼續 ff lor.. 一個nobdy..
警暴都係 ga.. 係你地班曱甴話有之嘛..

警暴從來都有,只係你們不認

大宅

Alex123 發表於 19-11-25 17:50
肯成立獨立調查員已經可以減少很多民憤。

呢個林鄭可能係無間道。

調查結果只有兩種可能

1.警察無罪,暴徒上街打砸燒,10.1/中大/理大 重演

2.警察有罪,警察集會抗議 &/ 罷工 &/ 士氣低落,律政司法院無能為力,犯罪率上升 <-> 警力不足 無限loop,市民抗議讓政府採取措施。

2.1 政府在市民默許下採取 加薪 &/ 加福利 &/ 法律保障 措施,香港警察步美國警察後塵,被法律全面保護,香港治安是否比6月前好自己判斷,一切參見美國經驗,對黃絲來說夙願得償,求仁得仁。

2.2 政府試圖採取2.1被市民或泛民阻止,政府遵照泛民意願 解僱/解散/重組警隊引發大規模警察罷工與不合作,加速犯罪率上升警力不足loop,到達某一臨界點後市民支持的呼籲強力治亂議員/特首上位,政府在市民支持下引入葛柏同款強硬警長採取雷霆手段,市民歡呼感恩。

PS. 認為可以換批警察解決問題的自行參考廉政公署歷史。

大宅

jj213 發表於 19-11-25 19:29
警暴從來都有,只係你們不認

人孰無過,警察連續多月面臨極大壓力,每日在前線都有生命危險,連家人都要被侮辱起底威脅傷害下工作,有差池都可以理解,起碼比黃絲將清路障人士打死容易理解。

更何況目前看來警察無論在數量與程度上,並沒有任何接近,匡論超過黃絲私了異見人士程度的過失。

相信如果你們這些自稱極端善良的黃絲是警察,一定可以做到對拿著汽油彈硫酸和割頸刀的蒙面人溫柔以對和顏悅色。希望你們早日投身警隊,以身作則扭轉乾坤。

藍絲與黃絲最大的區別,就是藍絲知道世界的複雜,人心的複雜,政治的複雜。

藍絲對複雜的世界有清醒的認識,知道自己與同伴與警察一樣是普通人有普通人的弱點,尊重世界運行的規律,願意謹慎耐心的去一步步改善。

黃絲自以爲是不世出的天底下最善良最有能力的一群聖人,可以通過暴力手段將幾千年都無人做到的烏托邦建成。

所以黃絲說藍絲沒良心,藍絲說黃絲沒腦子。

別墅

yurijm 發表於 19-11-25 10:41
明就明
唔明就不多解釋了
感覺呢幾個月,香港人真係無一個贏

的確我地土生土長嘅香港人,比新移民攞晒福利,仲要聽住d新移民尼頭係香港罷住間公屋,個頭又話香港屋細尼樣唔好個樣唔好,大陸間屋有幾大幾好,真係好想問佢一句你唔死返大陸住。我地尼d不高不低嘅香港人,咩福利都攞唔到,小朋友書津攞唔到、去外地交流嘅津貼又攞唔到,仲要年年捐錢比冇錢去外地嘅交流生。

首頁

尾頁

跳至