自由講場

跳至

首頁
1

尾頁
   1


大宅

積分: 4660


發表於 19-11-25 11:39 |顯示全部帖子
最近驗血TSH 促甲狀腺素 6.3 MIU/L (參考值0.27-4.2),但醫生又無同我講 攞左報告番屋企先睇到,其實高左咁多會有d咩問題既呢 ,係咪要返去搵醫生呢?


公爵府

積分: 27146


發表於 19-11-25 14:04 |顯示全部帖子
evavong 發表於 19-11-25 11:39
最近驗血TSH 促甲狀腺素 6.3 MIU/L (參考值0.27-4.2),但醫生又無同我講 攞左報告番屋企先睇到 ...
有機會係甲低,快 d 去睇醫生,如果真係甲低要食甲狀腺素補充返


大宅

積分: 4660


發表於 19-11-25 20:27 |顯示全部帖子
mugtaitai 發表於 19-11-25 14:04
有機會係甲低,快 d 去睇醫生,如果真係甲低要食甲狀腺素補充返

收到,咁我約時間去醫生到睇下,thanks.
eva


大宅

積分: 2541

2020勳章


發表於 19-11-25 21:15 |顯示全部帖子
樓主, 咁你 T4 係咪低呀?


大宅

積分: 4660


發表於 19-11-25 22:47 |顯示全部帖子
nachoboy 發表於 19-11-25 21:15
樓主, 咁你 T4 係咪低呀?

我T4正常(1.32ng/dL)
eva


複式洋房

積分: 317


發表於 20-1-14 10:15 |顯示全部帖子
evavong 發表於 19-11-25 11:39
最近驗血TSH 促甲狀腺素 6.3 MIU/L (參考值0.27-4.2),但醫生又無同我講 攞左報告番屋企先睇到 ...

我都是促甲狀腺素是超標,是6.99,請問你之後點跟進?


大宅

積分: 4660


發表於 20-1-14 17:56 |顯示全部帖子
katyty 發表於 20-1-14 10:15
我都是促甲狀腺素是超標,是6.99,請問你之後點跟進?

你醫生點同你講,需要跟進嗎?
eva


伯爵府

積分: 15687

2020勳章


發表於 20-1-14 18:03 |顯示全部帖子
我兩三年前甲高(即甲抗), 但我掉左個REPORT, 唔知自己數值, 我果時就食葯, 3個月度驗一次血, 醫生話如一直KEEP住驗血指數良好, 食年半葯可停葯, 好好彩, 呢年半驗血都靚仔, 可以不用再食葯(醫生話有D人要食一世)。之後一年後再驗血指數都正常返了。

首頁
1

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊