時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次區選大勝,非建制派取得近 88% 的議席,實在振奮人心!
但大家一定要留意,在如此社會氣氛下,其實非建制派的得票率只有 57%,建制的得票率仍然維持在 41%,不論些票數是對方鐵票還是真心支持者,但明年立法會選舉,也不是全然樂觀。

目前是慶祝的階段,但潑一潑冷水也要說,這場勝利,預視著立法會選舉將會更為嚴峻。

做人不要太幼稚

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-11-25 15:15

公爵府

bbcelia 發表於 19-11-25 14:08
今次區選大勝,非建制派取得近 88% 的議席,實在振奮人心!
但大家一定要留意,在如此社會氣氛下,其實非建 ...
對,呢次結果並不表示泛民有幾好,只係大家用選票話比政府知大家有幾不滿,泛民唔好覺得贏左就沾沾自喜,來緊真係應該做多 d 實務,唔好辜負選民;建制派也應該好好檢討呢次大敗係咩原因,一味盲撐政府行唔通,漠視民意最終會被選民唾棄
明年嘅立法會選舉係另一次考驗,泛民能否保住支持度,建制能否扭轉劣勢,看未來一年了

伯爵府

2020勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

對,所以大家有眼見到泛民今日並非以興奮嘅心情去迎接新一屆議會。今屆泛民議員任重道遠,要同我地反映非暴力議會、不要為反對而反對、要全心全力為市民服務、謀福祉。
我欣賞朱凱迪就算落敗,佢係話由於自己未夠努力,能爭取鄉紳及原居民的信任,能令八鄉更好。而不是建制派咁賴政府、賴示威活動令民意不支持,根本冇好好反省自己做過乜同做緊乜係為市民。

good_pig    發表於 19-11-25 14:43

男爵府

得喇,知喇

象牙宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

今次好大原因係巿民對政府極度不滿.....
建制泛民總有高低潮, 如無建樹, 之後一樣會跌過....

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

得啦!知啦!大媽不要再說那麼多,比人開心吓啦!

水晶宮

hashtag影視迷勳章

其實選票總數係 167萬 VS 120萬, 六比四, 唔係真係贏哂

勝出既希望真心為社區辦事, 輸左既真係要好好檢討點解會輸咁多議席

大宅

泛民首要任務係復修最動下重創嘅市容

水晶宮

2020勳章 BK Milk勳章

吾係要贏
係要還我香港
我地係做我地應該既事
真香港人加油(emoji)

大宅

點還

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

同意,講得好啱,不可掉以輕心,仲有立會選舉。

今次當選的85%泛民,請為香港人好好守著,盡力做好區議會工作,準時開會,投入細碎的地區事務,與民政署職員好好合作,不要為反而反。

街坊有眼睇的,未來4年,請盡全力為我們清洗民建聯的地區票倉,幫香港人拉更多公公婆婆的鐵票。4年後一定一要穩住呢85%議席。

珍珠宮

2020勳章

mugtaitai 發表於 19-11-25 14:19
對,呢次結果並不表示泛民有幾好,只係大家用選票話比政府知大家有幾不滿,泛民唔好覺得贏左就沾沾自喜,來 ...

珍珠宮

2020勳章

KUDOS 發表於 19-11-25 14:31
對,所以大家有眼見到泛民今日並非以興奮嘅心情去迎接新一屆議會。今屆泛民議員任重道遠,要同我地反映非暴 ...

建制d人係咪覺得落到區摸下市民隻手仔人地就會投你?甘唔怪得甘多蛇齋餅糭佢地真係甘唸都唔好講岀黎丫

男爵府

AJH 發表於 19-11-25 14:44
泛民首要任務係復修最動下重創嘅市容

冇錯!呢個就係區議會未來的責任!責無旁貸

男爵府

tester5 發表於 19-11-25 14:51
同意,講得好啱,不可掉以輕心,仲有立會選舉。

今次當選的85%泛民,請為香港人好好守著,盡力做好區議會 ...

立法會係比例代表制喎!
你明唔明個分別啊?
點樣穩住八成半
即管睇下變咗天嘅區議會,有咩建樹!

男爵府

2020勳章

mugtaitai 發表於 19-11-25 14:19
對,呢次結果並不表示泛民有幾好,只係大家用選票話比政府知大家有幾不滿,泛民唔好覺得贏左就沾沾自喜,來 ...

岩。。各方都要努力和改進。

侯爵府

2020勳章

超級特務 發表於 19-11-25 14:40
今次好大原因係巿民對政府極度不滿.....
建制泛民總有高低潮, 如無建樹, 之後一樣會跌過....

男爵府

bbcelia 發表於 19-11-25 14:50
點還

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ASJ2008 發表於 19-11-25 15:00
立法會係比例代表制喎!
你明唔明個分別啊?
點樣穩住八成半

下,8成半是說區議會議席喎。

永別了民建聯。

大宅

2020勳章

ASJ2008 發表於 19-11-25 15:00
立法會係比例代表制喎!
你明唔明個分別啊?
點樣穩住八成半