自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問咁多位,
財爺之前講每位學生有$2500,
係咪要填form先有?
如果已係書津全津人士仲要填嗎?
另外好似唔知邊個又宣布過每位學生另外又有唔記得$2000定$2500,
唔知我有無聽錯,
謝謝各位回應

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

聰明笨伯 發表於 19-11-25 19:34
請問咁多位,
財爺之前講每位學生有$2500,
係咪要填form先有?

同問,因為前排好亂,無左件事咁,係出年11月先有?定今年11月都有?而家都月尾了

珍珠宮

雪梨茶123 發表於 19-11-26 00:05
同問,因為前排好亂,無左件事咁,係出年11月先有?定今年11月都有?而家都月尾了
...

總目156-政府總部:教育局
分目700一般非經常開支
新項目「在2019/20學年為日校學生提供津貼」

https://www.legco.gov.hk/yr19-20/chinese/fc/fc/agenda/fc20191129.htm

為了符合家長對盡快發放津貼的期望,我們會採用簡單的申請和審批程序,減少家長需要填寫的資料及提交的文件。就此,教育局會透過學校派發申請表格及核實學生身分;申請人亦可從網上下載或到各區教育服務處索取表格。由於家長一般擁有本地銀行戶口,我們會透過銀行轉賬向家長發放津貼。

如獲財務委員會(下稱「財委會」)批准,考慮到開發相關資訊系統、招聘和培訓員工等工作需時,教育局將於財委會批准後約6星期開始接受申請,並於收到申請後約6星期開始逐步發放津貼予合資格學生的家長。

https://www.legco.gov.hk/yr19-20/chinese/fc/fc/papers/f19-39c.pdf

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-11-26 09:56
待通過財委會後, 6星期內接受申請

幾時財委會?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都係等安排

珍珠宮

哈哈笑咯 發表於 19-11-26 10:14
幾時財委會?

更正

原文係寫約6星期時間接受申請
即是可早可遲

希望今星期五可以通過到啦

不過6星期又6星期, 又....

恐怕最快都要出年2,3月

甚至財政年度2020/21 後才有錢收了

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-11-26 09:56
總目156-政府總部:教育局
分目700一般非經常開支
新項目「在2019/20學年為日校學生提供津貼」

請問有收到學校派既申請表格嗎?

珍珠宮

高比簡 發表於 19-11-26 10:37

要過左財委會先

如果星期五成功通過

樂觀計
我諗最快出年1—2月填表, 3—4月發放

wcpcelia    發表於 19-11-26 15:07

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-11-26 11:00
要過左財委會先

如果星期五成功通過

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

請問要有乜要求先攞到,已經有半額書津合資格嗎 ,謝
家有寳貝囡晴晴

男爵府

學津$2500 己收到, 這個資助額還有嗎?

別墅

回覆 coco19880911 的帖子

請問點樣先會有呀?

男爵府

已經對香港政府好心淡,就嚟死心,莫講話$2500 ,2018年推出嘅14週女仕產假都唔知幾時先落實

珍珠宮

高比簡 發表於 19-11-26 10:37

向中學日校、小學和幼稚園學生提供2500元學習津貼的措施,上周五獲立法會財委會通過撥款,有關津貼會在約1月中開始接受申請,教育局會在申請約6星期逐步發放款項予合資格學生的家長。

教育局表示,會採用簡單的申請和審批程序,減少家長需要填寫的資料及提交的文件,將透過學校派發申請表格及核實學生身分,由於家長一般擁有本地銀行戶口,局方會透過銀行轉賬直接向家長發放津貼。

2500元學生津貼不設資產審查,本年度受惠學生約90萬人,涉款22億5千萬元,津貼由下學年起將會恆常化,每年9月開學後透過學校邀請家長申請。

https://hk.news.yahoo.com/2500%E5%85%83%E5%AD%B8%E7%BF%92%E6%B4%A5%E8%B2%BC%E4%B8%8B%E6%9C%88%E6%8E%A5%E5%8F%97%E7%94%B3%E8%AB%8B-%E7%B4%846%E6%98%9F%E6%9C%9F%E5%8F%AF%E9%80%90%E6%AD%A5%E7%99%BC%E6%94%BE-125122426.html

別墅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 19-12-11 09:00
向中學日校、小學和幼稚園學生提供2500元學習津貼的措施,上周五獲立法會財委會通過撥款,有關津貼會在 ...

伯爵府

有朋友的分享 - 就有關派2500元予家長一事,有校長問我,都是被家長追問為何隔鄰津校學校已派表格,為何她的學校未有等問題。
答案當然是家長的誤會,不過其實家長誤會也有其原因。

全因本年3次政府提話派予學生的錢,全都是2500元(所以家長容易全部混淆)。

第1次的2500元:
提出時間:財政預算案(2019年1月)
原因:扶貧
受惠對象:綜援及書津學生
立法會通過時間:2019年5月
派錢時間:本年第3季(正進行派發,綜緩最先)
派發方式:跟發綜援或書津時發放

第2次的2500元:
提出時間:8月,社會事件發生後
原因:紓緩家長經濟壓力
受惠對象:所有中、小、幼學生(不設資產審查

伯爵府

立法會通過時間:剛剛通過
派錢時間:未定(預計2020年初申請,6至8星期後派發)
派發方式:要學校幫手處理如派表及核實資格,金額經銀行過戶

第3次的2500元:
提出時間:2019年10月的施政報告
措施:將第2次所提派2500元每年恆常化(由2020年9月起)
受惠對象:所有中、小、幼學生(不設資產審查)
派錢時間:每年9月申請,11月派發

伯爵府

$2500學習津貼明年3月首派 教育局將經學校派表 澄清非上網申請
https://www.hk01.com/article/408491

首頁

尾頁

跳至