自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

其實十幾年前想買咩雅居落、迫貴完但媽子話呃人最後無買,依家貴到飛起,開始唸第日退休真係要去無暴徒嘅地方養老,但又唔熟大陸樓,點算呢?一百萬買到邊區幾房呢?

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Charlie1978 發表於 19-11-26 12:55
其實十幾年前想買咩雅居落、迫貴完但媽子話呃人最後無買,依家貴到飛起,開始唸第日退休真係要去無暴徒嘅地 ...

建議你去香討搵下料

不過如果你諗住退休,最好搵返有親友在附近的地方有照應

小詠    發表於 19-11-27 16:16
chinatea    發表於 19-11-27 09:54

複式洋房

1314625 發表於 19-11-26 16:58
建議你去香討搵下料

我無親戚住上面。得個朋友住中山咋,所以可能會跟睇樓團去睇吓,有無現樓買,始終慌張西望講過有人比假樓呃錢

大宅

Charlie1978 發表於 19-11-26 17:00
我無親戚住上面。得個朋友住中山咋,所以可能會跟睇樓團去睇吓,有無現樓買,始終慌張西望講過有人比假樓 ...

大陸而家好發達,點會俾人呃錢,就算爛尾都可以打官司追討

公爵府

Charlie1978 發表於 19-11-26 17:00
我無親戚住上面。得個朋友住中山咋,所以可能會跟睇樓團去睇吓,有無現樓買,始終慌張西望講過有人比假樓 ...

上網睇中山均價約$1200每呎

複式洋房

1314625 發表於 19-11-26 17:07
上網睇中山均價約$1200每呎

咁買1000尺,即係百二萬搞掂?

大宅

2019新春慶豚圓

Charlie1978 發表於 19-11-26 12:55
其實十幾年前想買咩雅居落、迫貴完但媽子話呃人最後無買,依家貴到飛起,開始唸第日退休真係要去無暴徒嘅地 ...

非AA,多睇大陸樓先決定!穩陣d

公爵府

Charlie1978 發表於 19-11-26 17:08
咁買1000尺,即係百二萬搞掂?

其實要睇你邊區

以香港為例
同一呎數
港島買$20000呎,坪洲賣$2000呎,但問題係你人生路不熟,你會不會住坪州?最起碼都九龍吧。

我上次爬文,有人講三鄉,斗門。不過記得唔好買公寓,必須買住宅

複式洋房

1314625 發表於 19-11-26 17:26
其實要睇你邊區

以香港為例

妳講得啱,我真係一無所知。唔上去睇現樓真係好驚老本都無埋。都係想第日退休安樂啫

wcpcelia    發表於 19-11-27 09:36

伯爵府

2019新春慶豚圓

1314625 發表於 19-11-26 16:58
建議你去香討搵下料

請問在那個版區?
天祐香港

伯爵府

2019新春慶豚圓

請問妳朋友本身係大陸人還是香港人移居去中山?
天祐香港

複式洋房

油麥麥 發表於 19-11-26 17:59
請問妳朋友本身係大陸人還是香港人移居去中山?

香港專業人士,退休後上左去,仲搵多錢過香港,羨慕

伯爵府

2019新春慶豚圓

Charlie1978 發表於 19-11-26 18:02
香港專業人士,退休後上左去,仲搵多錢過香港,羨慕

專業人士退休後在中山工作?
天祐香港

複式洋房

油麥麥 發表於 19-11-26 18:07
專業人士退休後在中山工作?

對啊。佢上左去做part time 賺得仲多過以前(時薪計)

公爵府

1314625 發表於 19-11-26 17:26
其實要睇你邊區

以香港為例

中山石岐,三鄉都勁多香港人。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

我覺得中山市區都係一個好選擇,大家都講廣東話,而且唔少香港人,價錢又唔貴

大宅

Charlie1978 發表於 19-11-26 18:12
對啊。佢上左去做part time 賺得仲多過以前(時薪計)

上面補習班、興趣班好易搵錢

複式洋房

mcs74 發表於 19-11-26 18:15
我覺得中山市區都係一個好選擇,大家都講廣東話,而且唔少香港人,價錢又唔貴
...

中山有無新樓盤有或即將有現樓的?

三或四房唔知要幾錢呢?

公爵府

Charlie1978 發表於 19-11-26 18:23
中山有無新樓盤有或即將有現樓的?

三或四房唔知要幾錢呢?

每個樓盤都唔同,大地產商同細地產商更有天淵之別。

你自己做下功課,睇下對邊個樓盤/地區有興趣,再上嚟問人啦。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

公爵府

貓頭雀 發表於 19-11-26 18:28
每個樓盤都唔同,大地產商同細地產商更有天淵之別。

你自己做下功課,睇下對邊個樓盤/地區有興趣,再上嚟 ...

其實,買返大 地產商的樓盤就無死。
當然會貴些。
但 管理,交通(回港), 配套各方面都好好。

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊