自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

大陸租樓好便宜的,租就夠。把香港層樓租出去,大陸租間差價幫補生活,想想都開心

珍珠宮

Charlie1978 發表於 19-11-26 23:53
我都有唸過去台灣或者泰國,因為紙水低d,可以將份老糧慢慢用過世,但都怕依家班上晒腦走火入魔的「年青人 ...

所以我會揸現金,因之前買落d大6楼就話依家升哂啫,但依家咁贵重去買,我又覺得冇必要啫,除非d後生又會上去工作的話,我就會考慮,始终有地方落腳,如果淨係養老,我會租,我朋友依家係東莞租層楼比人,都係收1200蚊,不過唔係大屋苑。

男爵府

Belpig 發表於 19-11-26 23:56
不是聽講,係真!屋企人係中山有一幢三層、一幢5層,再加一層,甘多樓,點會買~而且未賣出已經要比六位數 ...

但唔知上面管理費、會所游泳池等收費係咪學晒香港一樣?講講吓都唔係平好多咋喎⋯⋯

男爵府

耕田妺 發表於 19-11-27 00:00
所以我會揸現金,因之前買落d大6楼就話依家升哂啫,但依家咁贵重去買,我又覺得冇必要啫,除非d後生又會上 ...

$1200咁平租?香港湯房都唔得啦,咩大陸真係咁抵租?我一直只唸住買咋喎

大宅

Charlie1978 發表於 19-11-27 00:03
$1200咁平租?香港湯房都唔得啦,咩大陸真係咁抵租?我一直只唸住買咋喎
...

平租可以考慮先租後買,穩陣d,大陸樓始終古惑野多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

貓頭雀 發表於 19-11-26 23:37
香港層樓的安排,就算唔留比仔仔,也可出租, 自己靠租金做內地的生活費。
...

層樓會自己住或比阿仔住,堅認真打算退休後食政府,反正大家支持攬炒,我就無謂再挺政府啦,所以唔會出租,到時想辦法成為合資格申請人士就得啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Charlie1978 發表於 19-11-26 23:53
我都有唸過去台灣或者泰國,因為紙水低d,可以將份老糧慢慢用過世,但都怕依家班上晒腦走火入魔的「年青人 ...

我就系覺得香港應該愈來愈亂,而家只系開左個頭,應該有排亂,大陸唔會再放資源起反中基地,中資都怕左黑衣暴徒,所以除香港外既大灣區應該好有發展空間,唔系投資,只想有個安定環境過退休生活遮。但自己土生土長香港人,唔系dc叫我地走就走,我香港有樓唔賣又唔完全走。

水晶宮

Charlie1978 發表於 19-11-27 00:03
...

上面管理費平的,但佢地唔興座座有保安,但某些出入要拍咭,我親戚果幢直情要拍咭先可以去所住樓層(即你住十樓,只去到十樓,去不到其他層的)

男爵府

yuyueng 發表於 19-11-27 09:53
我就系覺得香港應該愈來愈亂,而家只系開左個頭,應該有排亂,大陸唔會再放資源起反中基地,中資都怕左黑 ...

十分認同,我都係咁唸呢!其實只想一家人安安穩穩咁過日子。希望願望成真啦⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Charlie1978 發表於 19-11-27 10:38
十分認同,我都係咁唸呢!其實只想一家人安安穩穩咁過日子。希望願望成真啦⋯
...

我買中山三鄉

公爵府

Charlie1978 發表於 19-11-26 20:16
聽講大陸樓係無二手市場,人人情願買新樓,所以我唸住如果有心買得就唔賣架啦!
...

其實都唔會,之前珠海買過兩間,賣出都係三幾個月時間。我哋仲要唔放低鎖匙,要約到我哋得閒上去先可以俾人睇樓。

珍珠宮

Charlie1978 發表於 19-11-26 18:12
對啊。佢上左去做part time 賺得仲多過以前(時薪計)
請問你位親友而家做咩工作?

洋房

yuyueng 發表於 19-11-26 22:18
得自住樓無資産無工作,申請唔到既咩?不過到時再算,總有對策,我要今日班學生第時有份養埋我,反正佢地 ...

多謝你分享,你真係好叻呀,我拿拿聲叫鄉下班親戚即刻申請落黎,拎綜援排公屋,懲罰下你班香港人,多謝你養大個仔賺錢養番我地,呵呵

男爵府

Charlie1978 發表於 19-11-27 00:01
但唔知上面管理費、會所游泳池等收費係咪學晒香港一樣?講講吓都唔係平好多咋喎⋯⋯
...

大同小異

大宅

yuyueng 發表於 19-11-26 22:22
有咩唔敢,反正今日班學生話將來有更美好生活吖嘛,咁梗係等佢地養埋我啦,我舒舒服服過退休生活,等年輕 ...

贊成,而家佢地整爛哂香港的野要我地埋單,將來我退左休就做資產轉移,公屋,長者津貼咩福利都攞齊,等佢地養返我

水晶宮

holland_bean 發表於 19-11-27 11:43
多謝你分享,你真係好叻呀,我拿拿聲叫鄉下班親戚即刻申請落黎,拎綜援排公屋,懲罰下你班香港人,多謝你 ...

太好啦!犯民都想攬炒遮,香港政府大把錢有乜所謂,我仔起英國讀緊中學,將來起邊度生活都未知,唔覺得香港有咩發展前途同機會,我同大多數市民一樣,期待香港攬炒。

伯爵府

Xmas吸收勳章

Charlie1978 發表於 19-11-26 17:34
妳講得啱,我真係一無所知。唔上去睇現樓真係好驚老本都無埋。都係想第日退休安樂啫
...
如果買咗層樓等退休先上去住, 間屋咪空置冇人住 又冇人幫手打理嘅話, 咁間屋會唔會封曬塵有 UP味?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

而家個個都話要北上買樓
我99就要賣樓
佢話反正都唔會返去住
到時佢有咩事,我地又唔識人賣
而家賣完啦又要慢慢搬錢返香港
勁煩
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

翡翠宮

appledai 發表於 19-11-26 23:59
大陸租樓好便宜的,租就夠。把香港層樓租出去,大陸租間差價幫補生活,想想都開心
...

我都係咁谂

伯爵府

yuyueng 發表於 19-11-27 09:34
層樓會自己住或比阿仔住,堅認真打算退休後食政府,反正大家支持攬炒,我就無謂再挺政府啦,所以唔會出租 ...

如果香港名下有樓,退休時可以攞到d咩福利?

首頁
34567...12

尾頁

跳至