夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 王國教室勳章

我表妹無父無母,所以佢走咗嚟我度。
佢同老公結咗婚有八年,有一個小朋友,FTM。結婚之後至發現佢老公好多嘢都係講大話,個人又唔識表達自己,溝通上好多誤會,成日嗌交。

近來兩個為咗教小朋友同大大小小嘅事成日嘈。前幾日,表妹發高燒同腸抽筋,成晚無訓,表妹起身想食粥,兩個又因為煲粥嗌交。表妹衝口而出鬧佢老公連粥都唔識煲,乜都唔識!佢老公嬲到無再睬佢,兩個冷戰咗幾日,表妹話佢好傷心,佢病到咁都仲要同佢冷戰,話佢老公真係好衰好自私。
今日表妹送完小朋友返學,走嚟我度話唔返屋企,要同佢老公離婚。
我話佢太衝動要諗清楚,佢就話忍咗佢老公好耐。

珍珠宮

回覆樓主:

佢話佢老公好固執,之前自己問題攪到失業已成年。表妹之前做生意賺到筆錢,支出大家都有出,但佢話佢老公好似唔想再工作咁,成日講大話。我見佢老公平時都好就表妹,表妹話佢老公話知道自己成日做啲嘢激嬲個老婆,所以乜都就個老婆。表妹話就佢啲都係小事,大事都係老公話事。
宜家表妹就係話同佢一齊十年,今次佢病到死死吓都唔理佢,話佢冷血,將十年委屈一次過爆出嚟。
我唔介意佢响我度住下,但我覺得解決唔到問題,佢話今日唔去接個小朋友放學,話要去見律師申請離婚。
請大家教下我點做好?我真係唔識俾意見佢。Thanks!

大宅

2019勳章

同表妹傾完比佢住一兩日,等佢冷靜下先!搵埋佢老公傾下,叫佢老公過兩日去你度搵番個老婆氹番佢

珍珠宮

chukamchun 發表於 19-11-26 13:30
同表妹傾完比佢住一兩日,等佢冷靜下先!搵埋佢老公傾下,叫佢老公過兩日去你度搵番個老婆氹番佢 ...

多謝你意見。咁我今日陪下佢先,佢情緒真係好差。表妹話佢老公好內向,如果我搵佢,話佢會好嬲佢老婆同人講佢哋啲嘢。我唔知佢肯唔肯氹個老婆。
表妹話whatsapp咗佢老公叫佢接小朋友放學,佢老公有讀但唔回,表妹又

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Ashleycorina 發表於 19-11-26 13:22

佢話佢老公好固執,之前自己問題攪到失業已成年。表妹之前做生意賺到筆錢,支出大家都有出,但佢話佢老 ...

如果想離婚, 更加要接個小朋友先.

珍珠宮

PTMCYS 發表於 19-11-26 13:33
如果想離婚, 更加要接個小朋友先.

佢嚟咗呢幾小時,佢情緒好差,我怕佢係一時之氣,佢係咁話受咗咁多氣所以要離婚。
我只係聽同安慰佢。
我自己一陣間要去接仔女放學,同唔到佢去佢嗰區。剛剛佢又好嬲話whatsapp佢老公叫佢接放學,佢老公已讀不回

男爵府

2019勳章

Ashleycorina 發表於 19-11-26 13:22

佢話佢老公好固執,之前自己問題攪到失業已成年。表妹之前做生意賺到筆錢,支出大家都有出,但佢話佢老 ...

聽佢呻,唔好比太多個人意見,比佢自已決定

大宅

Ashleycorina 發表於 19-11-26 13:38
佢嚟咗呢幾小時,佢情緒好差,我怕佢係一時之氣,佢係咁話受咗咁多氣所以要離婚。
我只係聽同安慰佢。
我 ...

我覺得你表妹一時之氣, 如果佢真係咁想分開既就唔會嬲佢老公已讀不回,
會嬲呢d野通常都係耍花鎗想老公氹, 如果係我既呢d情況我會支持佢離婚,
佢話今日要去見律師就同佢去, 通常你積極過佢又大力支持佢反而會縮,
不過樓主未知佢真正諗法就唔好亂黎

珍珠宮

vdici 發表於 19-11-26 14:24
我覺得你表妹一時之氣, 如果佢真係咁想分開既就唔會嬲佢老公已讀不回,
會嬲呢d野通常都係耍花鎗想老公氹, ...

其實我都覺得佢宜家太嬲所以一時之氣。
我宜家要去接我小朋友放學,佢就自己响我自己屋企。我今日至知原來佢一直覺得好委屈,而佢又老公唔肯氹返佢,頭先我出門口前佢哋又响whatsapp 用voice message嗌交,我聽到表妹夫好惡話表妹嗰日發晒癲咁鬧佢,佢好嬲。

大宅

Ashleycorina 發表於 19-11-26 14:30
其實我都覺得佢宜家太嬲所以一時之氣。
我宜家要去接我小朋友放學,佢就自己响我自己屋企。我今日至知原來 ...

我相信佢地鬧交果日你表妹應該真係講左d好難聽既說話,
夫妻相處唔可以下下鬧交就唔講道理叫個老公氹完就算,
我覺得做老公係應該就下老婆, 鬧交既時候主動和好,
但做老婆既都要反省下自己有冇做錯,
而唔係老公主動和好就一副高姿態覺得係對方認衰就食住上,
你表妹覺得委屈佢老公唔氹佢, 咁佢老公既委屈呢? 佢有冇氹過佢老公?

我覺得等你表妹冷靜下先, 之後真係應該要同佢講下道理,
如果唔係就算今次佢唔離婚, 下次可能係佢老公想離婚

男爵府

都係岩岩發生、你聆聽就夠,比佢知有人明白佢,過兩日啖氣落左可能會冇事呢,同埋我都有個唔識同人溝通既老公,真係好難硬,最大問題係,佢老公係咪仲未搵到工?成一年?如果係咁....你表妹又要養埋佢又要受氣....佢想走都好合情合理....

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我反而覺得你表妹都幾任性,老公唔識整粥咪去買有咩好鬧呢,幾嬲都好小朋友都要照顧好點可以唔理老公接送呢,你都係最多比地方佢住一兩日,夫妻事都係佢自己解決,唔係到時話係你教

男爵府

2019新春慶豚圓

Yee_ng 發表於 19-11-26 16:13
我反而覺得你表妹都幾任性,老公唔識整粥咪去買有咩好鬧呢,幾嬲都好小朋友都要照顧好點可以唔理老公接送呢 ...

大宅

我反而覺得你表妹都幾任性,老公唔識整粥咪去買有咩好鬧呢,幾嬲都好小朋友都要照顧好點可以唔理老公接送呢 ...

嗯嗯,小朋友無罪

珍珠宮

vdici 發表於 19-11-26 15:55
我相信佢地鬧交果日你表妹應該真係講左d好難聽既說話,
夫妻相處唔可以下下鬧交就唔講道理叫個老公氹完就 ...

我好認同,我今日聽佢講都覺得佢係要個老公氹返佢先至下到啖氣。
我都相信佢講左啲好傷害佢老公説話,所以表妹夫咁樣講,話佢好過份。
我今日俾佢冷靜下先,我睇佢心情好啲我就慢慢解釋佢知。
多謝你,我今日好忙,個人好亂,我宜家識組織下點同佢講。

珍珠宮

壞蛋獎門人 發表於 19-11-26 16:06
都係岩岩發生、你聆聽就夠,比佢知有人明白佢,過兩日啖氣落左可能會冇事呢,同埋我都有個唔識同人溝通既老 ...

我今日都只係聽,唔敢講乜。佢話佢老公都有啲積蓄,但理財好差。係呀,無返工成年,我估都因為咁成日嘈,明明見佢哋以前好恩愛,應該係嗌交太多,大家態度都差左,惡性循環。我今日俾佢呻下,聽日同再同佢傾,多謝你

珍珠宮

多謝你。我只係聽咋。我都怕表妹夫誤會攪到worse....係表妹都幾任性,唔知佢會唔會食完飯話掛住個女要返去,因為佢個女剛剛打電話去我度。

珍珠宮

Sharpay_leung 發表於 19-11-26 17:00
嗯嗯,小朋友無罪

係,應該諗小朋友先

男爵府

同感
聽落好小事

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊