夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

你哋既另一半做過最變態或者最過份既事係咩?係自己唔可以接受?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

lsf612 發表於 19-11-26 15:28
你哋既另一半做過最變態或者最過份既事係咩?係自己唔可以接受?

侯爵府

2019新春慶豚圓

唔停止咁講道理,迫我認同佢個套,所以變左ex

別墅

最怕佢哦我,好長氣

侯爵府

2019新春慶豚圓

PTMCYS 發表於 19-11-26 16:11

噢,你在夫妻關係裏 係要做將軍,保護者,領導者,一家之主,能理解你響呢件事上自己接受唔到。
我唸,你係假設性來講呢件事。從你口中形容0既太太,唔似響你面前會如此好強,鍾意做掌管話事喔。

侯爵府

2019新春慶豚圓

長文,慎入:
背景,我和我先生的文化 並非 大陸文化,非香港文化,非亞裔文化。

最過我能理解0既事係、、、
我同佢講明 如果佢真係做出0左行動,應邀單獨與某女士會面,我有可能將來唔會再信任佢。
咁佢都依然單刀赴會。只是佢主動承諾我(我冇要求佢) 以後都唔會再單獨與她會面。
後來我兩經過多番坦承深入溝通,分析雙方的思維後,探討國雙方內心世界後,我才保持到信任佢。

佢當時係都要去赴會,已經唔係因為對方係某人,而係因為佢大男人心理的需要作慫,佢同我鬥(霸)氣,佢唔鍾意我點佢如何做。佢用英文講:「、、、because I don't like being told what to do.」我聽懂後先放過到佢。跟住我睇曬佢同那個女士0既對話紀錄,人地女士又真係比我識講,用 "I prefer you to come alone" 而唔係 “I want you to come alone.” 人地女士幾畀到大男人心理我先生,委婉,溫柔,順服,文靜, 雅氣,純情,唔搵觀音兵,唔發姣,唔利用自己魅力,吸引力 在男人身上圖好處的,不被世俗所沾污 的類型 就是我先生喜歡的類型。
在我看來,人地女士 畀到我先生如此好形像,係因為我先生以佢本地文化來 分析 人地女士 的 大陸女人文化背景 之所作。如果係與我先生本地文化背景的單純的女仔 寫上 “hugs and kisses”, "I love you" 的字句,不足以為「貨不對版」的證據,冇可疑點畀我捉。但人地女士係100%大陸文化背景的高才靚女來,一個人出國留學來闖0既,主動對我先生講D咁0既嘢,點會單純呢?係咪因為她是 90 後就特然脫節0左唔同之前的大陸文化呢?

男爵府

858D 發表於 19-11-28 08:43
噢,你在夫妻關係裏 係要做將軍,保護者,領導者,一家之主,能理解你響呢件事上自己接受唔到。
我唸,你 ...

妳誤會了, 我只是鞭樓主, 借幽默地帶出樓主不先分享自己, 就想人家說出內心的世界...., 想無魚餌地釣魚.

複式洋房

我聽過有個朋友的同事有精神問題,有一次將對著過既襪放落老婆個口度... 之後就離左婚..=.="

侯爵府

2019新春慶豚圓

PTMCYS 發表於 19-11-28 10:22
妳誤會了, 我只是鞭樓主, 借幽默地帶出樓主不先分享自己, 就想人家說出內心的世界...., 想無魚餌地釣魚:no ...
噢!明白。同我溝通就係要畫公仔畫埋D腸,我先會明白。

侯爵府

2019新春慶豚圓

SelinaEng 發表於 19-11-28 11:03
我聽過有個朋友的同事有精神問題,有一次將對著過既襪放落老婆個口度... 之後就離左婚..=.=" ...
而家男女就業機會,賺錢機會平等0左好多。女人唔使一輩子靠老公養而走唔到。
男女都唔可以唸結0左婚就可以任己意對人而唔會搞到離婚的。
所以婚前,拍拖唔好淨係講心,講浪漫,講感情,都要理性評估下,大家傾下雙方有D乜野接受唔到0既。
好似見份工咁,要睇下份工0既要求係乜野,衡量過自己做唔做得來先好接份工來做。

別墅

回覆 SelinaEng 的帖子

真嫁??? 好嘔心。
但點解個男人會精神有問題?

大宅

858D 發表於 19-11-28 13:39
而家男女就業機會,賺錢機會平等0左好多。女人唔使一輩子靠老公養而走唔到。
男女都唔可以唸結0左婚就可以 ...
有多少人會咁理性去分析未來既事,好多時候,人唔到某個階段都不會去想哪個階段的事情。所以先咁多問題出現。

侯爵府

2019新春慶豚圓

crazypaper 發表於 19-11-29 13:36
有多少人會咁理性去分析未來既事,好多時候,人唔到某個階段都不會去想哪個階段的事情。所以先咁多問題出現 ...
同意。
就算以理性去分析,都會因評估不準而結果係自己接受唔到的。
好似我和前夫 的婚姻,我結婚前講明 我係要 過 全職家庭主婦,相夫教子女 的婚姻生活。我前夫要一人搵錢養我們一家,還有我退休父母。我前夫係有如此志向,但我評估不準佢0既搵錢能力。結果我望0左佢30年,才醒覺佢現實係做唔到。佢一直以來都過曬我底線。

子爵府

skybiebie 發表於 19-11-26 21:17
唔停止咁講道理,迫我認同佢個套,所以變左ex

講粗口

大宅

2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 畀面勳章

858D 發表於 19-11-29 15:21
同意。
就算以理性去分析,都會因評估不準而結果係自己接受唔到的。
好似我和前夫 的婚姻,我結婚前講明 我 ...

好可惜, 維繫咗30年, 你有無小朋友?

侯爵府

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
TwinWong 發表於 19-11-29 16:57
好可惜, 維繫咗30年, 你有無小朋友?
有三個。同佢有小朋友係我對我自己最唔好的一個選擇。至於有如此選擇亦係因為我評估我前夫搵錢能力唔準確。如果我當初審人得0既,就無論佢話「如果當初知道我唔想有朋友,就唔會同我結婚」,我都堅決唔同佢生小朋友。咁佢可以開開心心鍾意做佢鍾意0既嘢。同公司同事上司過唔去,話唔做就可以唔做,我都容易寵到佢呢種藝術家,不入世0既性格。我地第二個女 係有與生俱來 的嚴重腦癱 症的。
我維繫0左30年,係因為一直冇後路可退,亦冇第二條可以使佢同子女冇0左我份工都生活到0既一條路。
多謝我先生的及時出現,我才可以情緒上,精神上,身體健康上得以休養下。最近我先聽見我兩個朋友的對話。男的溫馨提示女的,叫她唔好步我後塵,挨得咁幸苦,挨到成個人都蒼老曬。這更顯我先生的可貴,我咁蒼老,佢都要我,照顧我,要供應我等唔使做。

民房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

暫時冇乜.
但係每晚都想啪啪 佢唔攰 我好攰...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊