心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

純呻系列……

一直都想返回外國定居,呢期更甚……。

但我父母唔想跟我返過去住,留佢哋一對老人家响香港又唔忍心,如果我同老公走埋,佢哋就真係冇人冇物了……。

拖拖拉拉都唔知幾時先可以離開……。

大宅

BGCOME08 發表於 19-11-26 16:18
純呻系列……

一直都想返回外國定居,呢期更甚……。

我係你,我一定唔會走,能常常可以同父母共度係應該真惜,何況你移左物,佢地會冇人冇物!雖然父母一定會話冇問題,但心裏一定唔會捨得。
:-D :-?

公爵府

csbaik 發表於 19-11-26 18:02
我係你,我一定唔會走,能常常可以同父母共度係應該真惜,何況你移左物,佢地會冇人冇物!雖然父母一定會 ...

唔……就係唔忍心……所以我咁耐都冇走到……同時我都為佢哋犧牲咗我唔少機會……。

瑪瑙宮

我是父母的話, 雖是一片孝心留在身邊, 但青春時光有限, 過左就無, 我會由孩子自己決定. 留在我身邊, 可能我一百歲唔死, 到時你都 7X , 邊度都唔使去.

公爵府

Nancy20090615 發表於 19-11-27 10:46
我是父母的話, 雖是一片孝心留在身邊, 但青春時光有限, 過左就無, 我會由孩子自己決定. 留在我身邊, 可能 ...

雖然我父母成日叫我返過去,但我哥已一早回了外國冇點返過香港,已經唔點理我父母,如果我走埋就真係冇人理佢哋……。

但我响香港又住得好唔開心……已經忍咗好多年……。但我走咗,又好擔心佢哋有事冇人理……。而家唯有每年返過去小住平衡返心理……。

仲有一個選擇,近近地返大6住,有乜事可以衝返落香港睇佢哋。

瑪瑙宮

BGCOME08 發表於 19-11-27 11:00
雖然我父母成日叫我返過去,但我哥已一早回了外國冇點返過香港,已經唔點理我父母,如果我走埋就真係冇人 ...

近近地返大陸住都唔錯

男爵府

回覆樓主:

尊重老人家晚年,無幾多個十年 !
善待他們百年歸老,完成責任,沒有遺憾去移民。
世上確實好多無奈,事以願違 !
雖然唔開心,起碼你們活著比他們更長,還有好多機會去尋找理想家園。
努力加油 !

大宅

cedarcone 發表於 19-11-28 03:44
尊重老人家晚年,無幾多個十年 !
善待他們百年歸老,完成責任,沒有遺憾去移民。
世上確實好多無奈,事以願 ...

說得對,完成父母對的的恩情,其實我真係好羡慕人地可以有福氣能夠照顧父母的人。
:-D :-?

大宅

雖然我父母成日叫我返過去,但我哥已一早回了外國冇點返過香港,已經唔點理我父母,如果我走埋就真係冇人 ...

你誰問自己如果移左民你會唔會開心多左。又問下自己會唔會比唔移民會擔心多左。
答案已膚枝肉出!

男爵府

回覆樓主:

我剛去了加拿大探朋友,他有朋友自已申請去,仲申請埋父母一齊去(仲要係父母已經年紀有番咁上下) 。 雖然已是十幾年前的事,但你也可以試下。

子爵府

親子王國15週年勳章

叫埋你父母返大陸。

公爵府

farm712 發表於 19-11-29 20:31
我剛去了加拿大探朋友,他有朋友自已申請去,仲申請埋父母一齊去(仲要係父母已經年紀有番咁上下) 。 雖然已 ...

我父母已係當地居民了,只係佢哋唔想跟我返過去……

男爵府

回覆樓主:

既然係咁,我會選擇走,趁年輕,趁他們不是太老,滿足自已的心願。

大宅

回覆 BGCOME08 的帖子

点解在HK會那麼不開心,聽你語氣,好似留在這裡一点開心都没有,似乎走係好D

公爵府

joejerry 發表於 19-12-19 15:33

点解在HK會那麼不開心,聽你語氣,好似留在這裡一点開心都没有,似乎走係好D ...

好簡單,人差,地方差,空氣差,不合居住。

大宅

係,人,地方,空气有一樣好,外國好些。

大宅

冇一樣好

公爵府

joejerry 發表於 19-12-19 16:04

係,人,地方,空气有一樣好,外國好些。

唔一定外國好D,大6都好過香港。

禁止訪問

公爵府

Wkcbcb 發表於 19-12-19 21:31
你要求過高呀,香港除咗有暴民,同空氣差啲,其他都好ok。
人離鄉賤,仲要留低父母,萬一樓主一走,其中一 ...

所以我為咗照顧父母,又唔捨得佢哋,一直遲遲都冇走。應該咁講,我係响那邊長大,所以不存在人離鄉賤呢個問題,我只係覺得外國,甚至大6都比香住得舒適。

首頁

尾頁

跳至