0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 個半月大,每餐飲120ml,大約一日飲7-8餐,當中有兩餐左右要補奶粉。
我每次泵出黎既奶大約有170-200ml,
通常我會120ml 室溫放住等夠鐘就餵bb,另外個幾十ml 就雪起佢。
咁我應該下餐再餵時先比幾十ml 人奶佢飲,之後再補奶粉。定係將幾次既幾十ml 儲埋夠120ml 先助返熱比bb 飲?
意思係一餐奶入面幾十ml 人奶 幾十ml 奶粉咁樣得唔得? 定係完整一餐奶粉/人奶 好d?

大宅

黃家大少奶 發表於 19-11-27 08:08
bb 個半月大,每餐飲120ml,大約一日飲7-8餐,當中有兩餐左右要補奶粉。
我每次泵出黎既奶大約有170-200ml,
...

夠一餐人奶先飲人奶。 慳啲功夫

大宅

ALYYCC 發表於 19-11-27 09:57
夠一餐人奶先飲人奶。 慳啲功夫

但係要儲幾次,可能講緊相隔十幾個鐘先夠一餐,有時d 雪左十個鐘既奶會"瓊"左一浸白色野係面, 底個d 就稀流流,唔知正唔正常?

大宅

黃家大少奶 發表於 19-11-27 23:44
但係要儲幾次,可能講緊相隔十幾個鐘先夠一餐,有時d 雪左十個鐘既奶會"瓊"左一浸白色野係面, 底個d 就稀 ...

正常,上面浸白色野係脂肪黎架,最飽肚就係呢層,所以每次熱奶都要搖下,等佢均勻啲

大宅

tiffany_mok 發表於 19-11-28 00:17
正常,上面浸白色野係脂肪黎架,最飽肚就係呢層,所以每次熱奶都要搖下,等佢均勻啲
...

咁想請教我就咁將個樽放落密室盒再放落雪櫃ok 嗎? 同飲品其他野放埋一齊雪有無問題?

大宅

黃家大少奶 發表於 19-11-28 00:48
咁想請教我就咁將個樽放落密室盒再放落雪櫃ok 嗎? 同飲品其他野放埋一齊雪有無問題?
...

唔好話請教因為我都係新手媽媽大家交流下

我雪櫃有一層係放飲品,就甘放埋同一層咋,你怕既可以放落大既密實袋到再放雪櫃,唔好同生肉之類一切放都ok

男爵府

黃家大少奶 發表於 19-11-28 00:48
...

我用一個密實盒專係裝奶袋或儲奶嘅奶樽嘅

大宅

super_cat 發表於 19-11-29 07:37
我用一個密實盒專係裝奶袋或儲奶嘅奶樽嘅

我都係 不過有時見放得耐d 奶好似變色咁 唔知雪得岩唔岩

男爵府

黃家大少奶 發表於 19-11-29 08:02
我都係 不過有時見放得耐d 奶好似變色咁 唔知雪得岩唔岩

擺雪櫃雪嘅奶最好一兩日就清,擺耐咗佢水份同脂肪會分離,用暖水座返暖佢就會混合返

首頁

尾頁

跳至