想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

我今年30歲。。28歲我同老公結咗婚,老公對我都唔錯,就系壹直以來嘅生BB願望都未實現。老公很鐘意BB,都怪自己嘅肚仔唔爭氣。今年去檢查,醫生話我嘅卵巢早衰,就系呢個原因哎……身邊嘅朋友也建議我哋可以考慮試管看嚇,聽講深圳塊邊有壹家深圳中山泌尿外科醫院做試管仲可以,唔知我哋要唔要去看下先?有無姐妹系做試管嘅?

別墅

回覆 abigail021 的帖子

你都未開始做ivf, 點知你D卵泡一定唔好呢?我做左半年IVF, 據我所知,真真正正要知道卵泡好定差要抽出嚟先睇倒㗎wor, 卵小都一定代表差wor, 況且你得果30歲,理論唔會太差wor

男爵府

abigail021 發表於 19-11-27 10:32
我今年30歲。。28歲我同老公結咗婚,老公對我都唔錯,就系壹直以來嘅生BB願望都未實現。老公很鐘意BB,都怪 ...

有無度過amh?

大宅

睇你嘅語氣同用字,又係打手?

洋房

Coolgirl1015 發表於 19-11-27 10:50

你都未開始做ivf, 點知你D卵泡一定唔好呢?我做左半年IVF, 據我所知,真真正正要 ...

哎。卵巢唔多好,做過陰超監測嘅卵泡。。真系咩。卵小仲有希望?

洋房

Taitaimui 發表於 19-11-27 18:19
有無度過amh?
仲未。。哩個系唔系準確滴

洋房

xanexane 發表於 19-11-27 21:53
睇你嘅語氣同用字,又係打手?
暈咗。。。咩打手?

男爵府

abigail021 發表於 19-11-28 16:28
仲未。。哩個系唔系準確滴

睇下仲有幾多卵

你唔驗又知卵巢早衰?

洋房

中午同同事吃飯吃咗幾多,以前都唔覺得吃野可以放松心情。衣家系備孕……其實人人都講吃得多先有力做其它嘅。有壹個姐妹話她以前亦系有咗BB無幾內就查出系宮外孕,女人陀個bb都咁難咩?

洋房

Taitaimui 發表於 19-11-28 16:32
睇下仲有幾多卵

你唔驗又知卵巢早衰?
大姨媽唔多正常,先前查咗性激素六項。。

別墅

大多數檢查係M第二曰做,只會睇倒卵泡數目唔會睇倒quality, FSH level 可能有參考價值但不能完全rely, 如果你有6個以上卵泡,基本上已經可以開針,開針之後就可以用佢嘅size predict 質素,但係最後都要取出黎先睇倒quality

洋房

返工又幾忙嘅。上網搜咗下發現原來仲有幾多人輸卵管不通、卵巢等陀唔到bb嘅。哩幾日,心情都唔系幾好。返到屋企,老公成日安慰我,叫我唔好咁壓抑。。有咩事壹齊解決嚇。

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
今日有小小凍。註意保暖,時間過得幾快嘅,又快過年啰。自己嘅年齡又壹年壹年增長。先前都做過大大小小嘅調節,個肚仲系無咩動靜。。年紀越大就越想有個BB可以系身邊。。老公同我講,過幾天有時間再去了解看看,實在唔得就考慮做試管。。

洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
有無人系做試管成功咗嘅,哩幾日我嘅心情起起落落。30歲再過幾年就35了,再有bb就算系高齡產婦。仲未開始做試管就有小小緊張了,點算啊?不過唔怕,至少仲有老公系身邊。看咗其她姐妹嘅求子之路都無放棄,我哋都要加油。

洋房

發表於 前天 16:16 |顯示全部帖子
今日系星期六,雖然天氣仲系很凍。我同老公打算過去深圳中泌哩家醫院睇睇,食咗早餐8點半出門嘅。按導航走,過左境之後搭壹個地鐵站到福民站,出來,離裏度唔遠就到咗。我哋壹入去就看到不同嘅醫院環境布置,感覺好溫馨哦。。。人都幾多,唔知系唔系周末?壹頭霧水嘅我哋,打算先問嚇壹樓塊度嘅護士,先咨詢嚇應該點做,有咩步驟。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊