自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我住馬鞍山區,我兒15歲,成績越來越差,成日無記性,老師都話他自理能力差,做事非常慢,想知上青少年記憶訓練課程, 可否幫他。

複式洋房

回覆 shleung07 的帖子

網上有Health Wisdom Training青少年記憶課程 (單對單), 未知有無人試過

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2021勳章 BK Milk勳章

shleung07 發表於 19-11-27 12:13
我住馬鞍山區,我兒15歲,成績越來越差,成日無記性,老師都話他自理能力差,做事非常慢,想知上青少年記憶 ...
會否是壓力太大,有情緒處理唔到,都會令記憶差。

複式洋房

回覆 wmkcnw 的帖子

不是, 以前已是

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

記憶法主要是教短暫記憶的方法, 但學校要學的東西是長期記憶.
即係簡單D講是E D 記憶班只是教個記憶的方法, 你要真係成日運用先會自然地運用到.

要短暫記憶成為長期記憶主要只係靠多記, 即重複地記, OR a dramatic / traumatic incident, 會立即成為長期記憶.

永遠學多D 嘢都係好的, 但要按個人需要, 價值去衡量, 不要花不值得花的時間和金錢.

民房

shleung07 發表於 19-11-27 12:13
我住馬鞍山區,我兒15歲,成績越來越差,成日無記性,老師都話他自理能力差,做事非常慢,想知上青少年記憶 ...

即係過多幾年考dse?
搜尋下dse 記憶法, 應該幫到佢
青少年記憶訓練課程就唔知有冇用

民房

PY-Sing 發表於 19-11-27 14:53
記憶法主要是教短暫記憶的方法, 但學校要學的東西是長期記憶.
即係簡單D講是E D 記憶班只是教個記憶的方法, ...

其實記憶法可以令要記嘅嘢進入長期記憶
睇你作得有幾有趣

首頁

尾頁

跳至