自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自己是全職媽媽,平日都有花好多時間陪小朋友, 但小朋友性格內向, 係屋企對住自己人好自然又好多野講會蝦人, 今年上了N班 ,花上幾個月才勉強唔喊, 最近去遊樂場都勉強願意同其他小朋友玩。但當要同我或爸爸分離時就立即失控大喊, 一定要拖實一秒都唔可以分開。 我唔知做錯D咩令佢咁冇安全感。平日都冇打冇罵, 成日陪又講故事,獨生, 已盡量陪佢出街玩, 請教各位媽媽有冇心理治療或有輔導活動去幫小朋友克服分離焦慮嗎?

水晶宮

回覆樓主:

正常的,喊也是成長的1部分,比d時間,到佢讀多1年書時你會發現佢的獨立,成長,再大d,情願自己在家也不跟你出街

珍珠宮

回覆樓主:

好正常,尤其全職媽媽,你可以搵時間俾其他家人同佢獨處,等佢習慣下媽媽唔係成日都係身邊,慢慢會好,唔需要睇醫生

伯爵府

2024年龍年勳章

俾0的時間,4歲會好好多

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好一喊就就佢!

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

有得治療。要狠心

大宅

回覆樓主:

要慢慢黎,唔可以強硬,我細女好 黐身,返幼稚園到哭了10幾天。
大女婆婆照顧,比較多去飲茶,又4圍去,未返幼稚園已經可以自己公園識朋友

wcpcelia    發表於 19-11-27 14:17

男爵府

可能佢平時淨係對你同爸爸習慣左,誠吓多啲同啲親朋戚友眾會,等佢習慣同唔同人相處

公爵府

響屋企練習多d先啦

首先5-10分鐘,同佢講,媽咪要沖涼/toilet/煮反,一夠鐘你行出嚟叫下佢讚下佢

男爵府

就係因為佢係唯一一個小朋友在家, 平時你就係佢嘅全職照顧員, 所以佢100%依賴晒你. 如果佢早d
開始去playground, preschool, etc, 多d同其他小朋友一起就會好d, 現在除咗上N班, 假期試吓約d friend有同齡小朋友嘅多d去玩或回家玩, 盡量大人還大人吹水, 細路有細路自己一堆玩啦,如果喺你自己屋企更好, 佢可能有番晒安全感, 慢慢嚟.
重有想問你之前你係點take care佢, 如細個佢喊時, 你盡快去應佢, 定由佢喊多陣唔想就慣佢呢?

男爵府

回覆 linchan 的帖子

佢BB 開始就係要抱住訓著先放床, 之後開始識行都唔願意自己一個在圍欄內, 一定要大人入埋去陪。屋企只得一間房, 我地一家三口一齊訓。每晚都要講故事陪訓旁邊先肯入睡。如果我在廚房, 佢要搬D玩具去廚房門口玩, 自己可以玩, 但都要見到大人先安心。

男爵府

loloma 發表於 19-11-27 14:29
響屋企練習多d先啦

首先5-10分鐘,同佢講,媽咪要沖涼/toilet/煮反,一夠鐘你行出嚟叫下佢讚下佢 ...

我會試下, 之前一去廁所我關門就爆喊, 乜都要同我一齊

珍珠宮

環保接龍勳章

20170101 發表於 19-11-27 12:45
自己是全職媽媽,平日都有花好多時間陪小朋友, 但小朋友性格內向, 係屋企對住自己人好自然又好多野講會蝦人, ...

我仔返n班喊足一個月,或我每次出街佢都攬住我隻腳唔比我走,狠心就得,之後見返我咪笑笑口咩都唔記得

利申: ftm, 好懷念佢地細過的事

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

我小朋友當年n班喊足半年
破咗學校歷史
放心k1即刻正常開心返學
小朋友未ready
我自己working mom
小朋友一樣喊爆
之後佢好喜歡返學

伯爵府

其實我覺得係性格,天生

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔好佢一喊就遷就佢

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

算好架啦!返學校會慢慢習慣,我識個n班返學喊足成年,但佢一入到學校就冇事。

大宅

可以留意一下自己係佢喊時/同你分離時,你俾佢嘅回應,有時大人嘅一句說話都足以令小朋友產生焦慮不安。

珍珠宮

回覆樓主:

陪得太多,一下子要離開佢咁遠咁耐當然會喊,係屋企練下獨立,行開行埋話聲佢知,等佢知道你行開係會返來,慢慢會慣

男爵府

三歲仲好細,需要父母好正常多d帶佢去公園玩下,唔好迫佢一定要同小朋友玩,慢慢就會一起玩架啦。

首頁

尾頁

跳至