6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

四個來月開始加固飲5次奶每次150ml,以架六個月加固二次飲4次奶,每次奶量150ml同之前一樣,會不會不夠飽

複式洋房

Liucaihongfly 發表於 19-11-27 12:51
四個來月開始加固飲5次奶每次150ml,以架六個月加固二次飲4次奶,每次奶量150ml同之前一樣,會不會不夠飽 ...

不會不夠飽呀!我bb都係一日5餐,一餐粥,四餐奶

複式洋房

佢無提早扭肚餓、無特格投訴就得。

我仔四個半月就已經超合作四餐奶,六個幾月變成兩奶兩固,暫時我覺得ok,雖然其他人話乜食咁少(佢餐數少但一餐食得多,一餐糊有大半個飯碗滿)

所以我諗隻隻B都唔同。

複式洋房

回覆 Lepusae 的帖子

你個BB好勁啊,我都是4個幾個食糊仔但BB不是好中意糊仔,食得好小

複式洋房

Lepusae 發表於 19-12-1 22:04
佢無提早扭肚餓、無特格投訴就得。

我仔四個半月就已經超合作四餐奶,六個幾月變成兩奶兩固,暫時我覺得ok ...

請問你用奶沖糊仔定用水沖?如果我用120ml奶沖,又沖得稠d,可以代到一餐嗎?啊b而加5個幾月就嚟6個月,平時一餐飲130-170ml奶

別墅

Liucaihongfly 發表於 19-11-27 12:51
四個來月開始加固飲5次奶每次150ml,以架六個月加固二次飲4次奶,每次奶量150ml同之前一樣,會不會不夠飽 ...

我女女2固2奶
早上1奶 120-180
日頭2固一餐400ml粥
晚上一奶200-240奶
我都擔心夠唔夠

大宅

Banana0211 發表於 19-12-4 18:23
請問你用奶沖糊仔定用水沖?如果我用120ml奶沖,又沖得稠d,可以代到一餐嗎?啊b而加5個幾月就嚟6個月,平 ...

我用返平時嘅份量開奶,沖糊剩返嘅就做餐後甜品,因為反正加固之後都要飲少少水

複式洋房

回覆 Banana0211 的帖子

其實我仔係食菜肉粥做一餐固,無用奶開架。姑娘教有菜有肉食完唔洗補奶為之替到一餐。我用各式材料配搭煲粥打爛,例如南瓜雞腳瘦肉粥、菠菜牛肉粥。有時煮得稀左就加糊仔粉調節質感。

首頁

尾頁

跳至