0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

請問有冇媽咪係bb個半月大時餵bb飲水?其實可唔可以飲水

複式洋房

回覆樓主:

睇情況,正常一般都唔餵水,奶已夠水份。但我大仔2個月時肚瀉,醫生叫停奶,就教我用米水代替。細仔到剛加固先比水佢飲。

複式洋房

回覆樓主:

正常唔需要,試過係健康院問姑娘,仲俾佢鬧…bb個胃得波子咁細,飲左水仲點飲奶…

男爵府

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

Pinknn 發表於 19-11-27 15:50
睇情況,正常一般都唔餵水,奶已夠水份。但我大仔2個月時肚瀉,醫生叫停奶,就教我用米水代替。細仔到剛加 ...

米水就可以代奶,個餐都米水?

複式洋房

CTPIG 發表於 19-11-27 17:25
米水就可以代奶,個餐都米水?

大仔打2個月針前突然一日痾到變水,睇兒科醫生教我,食藥飲左一日米水冇再痾,第二日食返奶。醫生解釋瀉緊食奶有時會更瀉,米水比返水份同唔會冇哂力。

複式洋房

2020勳章

KELSEYWING 發表於 19-11-27 16:16
正常唔需要,試過係健康院問姑娘,仲俾佢鬧…bb個胃得波子咁細,飲左水仲點飲奶…
...

係喇,我都好記得姑娘講唔洗飲水,但唔知到幾大可以飲。 因為d老人家係咁俾水佢飲(emoji) 無奈

複式洋房

Yolandachow 發表於 19-11-28 01:32

係喇,我都好記得姑娘講唔洗飲水,但唔知到幾大可以飲 ...

加固之後開始俾水佢飲

大宅

Yolandachow 發表於 19-11-28 01:32

係喇,我都好記得姑娘講唔洗飲水,但唔知到幾大可以飲 ...

老人家係咁

有次推阿B出街, 飲緊水
有個阿婆好開心咁就來問: 原來BB 可以飲水架?
一聽就知佢女/新抱反對佢俾水. 以為用我做例去駁啲仔女,

我即刻解釋, 我個已經8個月, 已加固, 剛剛食完, 所以至要飲水. 5個月前只係飲奶特別係母乳係唔使飲水, 我之前半啖都無俾過.

大宅

2020勳章

多數唔會啦,之前健康院姑娘都唔建議比水bb飲

複式洋房

2020勳章

fasola 發表於 19-11-28 10:11
老人家係咁

有次推阿B出街, 飲緊水

嗯嗯,係咯。有時同佢講地講左當聽唔到。 又會係咁講以前點點點,唉,一齊住,好無奈。 之前未到一個月我就好堅持唔俾佢餵飲水,滿月之後先由得佢,有次佢就黎夠鐘飲奶,係咁俾水佢飲,我話就就夠鐘食奶,唔好餵咁多,佢唔聽,仲係咁餵,話怕咩吖,飲左痾尿咋嘛。
我即刻唔講野,因為知講無謂,一講又傷感情!

複式洋房

2020勳章

KELSEYWING 發表於 19-11-28 10:03
加固之後開始俾水佢飲

(emoji),thxx

大宅

Yolandachow 發表於 19-11-28 12:32
嗯嗯,係咯。有時同佢講地講左當聽唔到。 又會係咁講以前點點點,唉,一齊住,好無奈。 之前未到一個月我 ...
有次我見我媽幫阿B 沖奶, 至發現點解佢猛話要另外飲水. 因為佢沖奶一直落少左水.

例如罐上指示180ml 水, 再座凍. 成支奶係有差唔多210ml, 因為奶粉有體積.

我媽點沖呢, 落奶粉落熱水, 再加凍滾水去到180ml. 即係佢根本沖濃左. 唔見左30ml 水. 仲錯足咁多年. 唔怪得佢猛話BB 要飲水, 又話奶粉熱氣, 話我細個腸胃唔好

複式洋房

2020勳章

fasola 發表於 19-11-28 13:25
有次我見我媽幫阿B 沖奶, 至發現點解佢猛話要另外飲水. 因為佢沖奶一直落少左水.

例如罐上指示180ml 水, ...

哇,咁JM你又真係後知後覺。 不過最緊要個b依家健健康康!

所以就係咯,如果見住老人家湊自己個b就會多拗撬。

別墅

我係每餐食奶後都有比1、2啖水bb飲,其實佢都飽,都係1啖到,但清下喉龍覺得痰少咗

複式洋房

2020勳章

卡卡娜 發表於 19-11-30 23:32
我係每餐食奶後都有比1、2啖水bb飲,其實佢都飽,都係1啖到,但清下喉龍覺得痰少咗
...

嗯嗯,參考下先,thxx

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊