自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

麟媽媽 發表於 19-11-27 18:22

原來校方已經發現有問題,咁就太好啦。

冰山一角

真實事件:

某小學老師,將林鄭相片放地上,邀請學生踐踏。

無言

學校老師竟然咁樣教導仇恨心理,難怪家長要送子女出外讀書。

Hong Kong is dying.

複式洋房

回覆 in.carry 的帖子

咁“保護”小朋友的話,學生係咪唔應該學習時事同唔應該睇報紙,除左大公報同文匯報?事實係中國水污染問題嚴重過美國好多。如果將中國換左做印度大家又有冇咁大反感呢?唔好咁玻璃心啦,大方D。大人又好小朋友都好,唔應該掩埋對眼,只睇好果方面唔睇壞果方面,知道不足之處先可以貢獻社會,貢獻祖國。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寫city A/B就可以了

珍珠宮

BK Milk勳章

乂雲影乂 發表於 19-11-28 08:59

咁“保護”小朋友的話,學生係咪唔應該學習時事同唔應該睇報紙,除左大公報同文匯報 ...

對,唔好咁玻璃心,大家有目共睹是非黑白

男爵府

blackypurin 發表於 19-11-28 08:20
回覆 eelcyy 的帖子

阿毛ee直頭講大話,本書我女都有,課文內容係老師問學生是否中國人,大部分同學舉手, ...

政棍都係一樣 幾時政治都係黑暗

大宅

咁“保護”小朋友的話,學生係咪唔應該學習時事同唔應該睇報紙,除左大公報同文匯報 ...

大家都係討論吓呢條題目有冇刻意踩低中國,灌輸中國就係咩都唔好既思想者。

討論吓叫保護‘小朋友’有問題,但保護掉汽油彈整炸彈參與暴動既‘小朋友’又冇問題,好費解

珍珠宮

好媽媽勳章

可以講情況,但如果要講事實,當常識教,就請認真research 中國河流情況,也research一下美國情況,為何特別以一個美國國家級保護公園情況和中國一般甚至最差的情況去比較,這種隨便比較、不負責任的批評,也是應該教小朋友的嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

如果是常識課,提出足夠資料,讓同學比較及了解國內環保有待改善,是無問題的。

但在英文科,又無足夠資料,就咁煽情地寫外國多好,祖國多差,我覺得不如city A city B咪算

公爵府

慶幸我女小學十分好完全無比政治入侵
討論常識時事題
老師唔會討論政治,示威新聞
考試時事題...都係問下日本颱風海貝思..澳門特首...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔需要寫明係邊個國家囉

首頁

尾頁

跳至