湊B百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

2020勳章

virginhoney 發表於 19-11-27 18:03
想請教睇過post話bb規律食奶可幫助介夜奶我bb宜家5周
試過4個鐘餵佢
7 11 3 7 11

Hello virginhoney,每個BB都係獨特,需要的奶量同胃口都各有不同,建議媽媽按你BB的需要餵喂,一肚餓先餵BB都食得好D架。如果4個鐘餵一次,媽媽可以每餐奶量加多D,睇下BB食唔食到,留意佢既胃口同反應; 如果加唔到奶量,可以試下3.5鐘餵一次。當BB的奶量同餐數逐漸穩定,BB就會自然戒夜奶架啦。依家BB每餐大約飲幾多奶? 容易掃風嗎?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

回覆 [email protected] 的帖子

每餐150ml 不易掃風

別墅

2020勳章

virginhoney 發表於 19-11-28 13:58

5weeks食到150 好叻呀
我女6weeks先食梗105 ja..... 唉

2020勳章

virginhoney 發表於 19-11-28 13:58

Hello virginhoney,睇黎BB胃口都幾好啊,可以試下BB瞓醒第一餐俾多D奶佢,睇下BB食唔食到、隔幾耐再嗌肚餓,逐漸調較一個迎合BB需要、令媽媽輕鬆D既方案。媽媽平時點幫BB掃風? BB平時放到屁嗎?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

[email protected] 發表於 19-11-29 09:43
Hello virginhoney,睇黎BB胃口都幾好啊,可以試下BB瞓醒第一餐俾多D奶佢,睇下BB食唔食到、隔幾耐再嗌肚 ...

會拍背。順時針打圈。不倒翁咁搖佢

大宅

boobootiny 發表於 19-11-29 07:09

我驚佢食太多(emoji)

2020勳章

boobootiny 發表於 19-11-29 07:09

Hello boobootiny,每個BB的食量都唔同架,媽媽按BB需要餵就最好的! 最重要係濕片足夠,體重增長跟住自己生長線上升,就代表BB係食得夠奶啦。你囡囡隔幾多小時食一餐? 依家同出世既體重係幾多啊?

2020勳章

virginhoney 發表於 19-11-29 09:47
會拍背。順時針打圈。不倒翁咁搖佢

Hello virginhoney,媽媽呢個方法係好多媽媽常用的,都唔錯。另外,媽媽可試試將BB抱高少少伏係你膊頭,肚仔貼住你心口黎掃風,由背脊深長咁掃上去,比較易掃D。餐與餐之間,媽媽可幫BB按摩肚仔,排左d風(放屁)先餵奶,BB都會食得舒服D。媽媽有冇試過呢個掃風姿勢或肚仔按摩呢?

大宅

我經驗係BB識自己調節架,慢慢就會有規律和戒到夜奶。
我B女正式係4個月大先完全戒到夜奶,夜晚由11點瞓到8點啊!超爽。(有啲BB滿月就戒到,真係個個唔同架)
規律也是慢慢建立起來,但都係KEEP住彈性處理。
如果BB唔想飲,我會等多半個鐘再餵,費事BB辛苦我又覺得煩。
迫唔來啊真係~

只要大人生活係規律,BB都會慢慢跟到大人節奏的~

別墅

2020勳章

[email protected] 發表於 19-12-4 17:09
Hello boobootiny,每個BB的食量都唔同架,媽媽按BB需要餵就最好的! 最重要係濕片足夠,體重增長跟住自己 ...

我女今日day43
出世時2.85kg, 滿月時3.94kg
而家多數食100-120ml, 3.5-4小時一次
有時食80ml就唔食

佢多數食到一半留就會同佢掃風 好多時都掃唔到 咩方式掃都試過 然後佢就訓左唔肯再食 好辛苦好慢先餵到100-120

跟住果幾餐佢就會嘔奶

好辛苦 係咪我唔識點湊女 湊到咁 好氣餒

大宅

健康蛋蛋 發表於 19-12-4 18:02
我B女正式係4個月大先完全戒到夜奶,夜晚由11點瞓到8 ...

加油努力 我都係慢慢黎 佢夜晚起我照俾
不過日頭就盡量規律俾佢 3個鐘一次

大宅

[email protected] 發表於 19-12-4 17:24
Hello virginhoney,媽媽呢個方法係好多媽媽常用的,都唔錯。另外,媽媽可試試將BB抱高少少伏係你膊頭,肚 ...

伏係膊頭呢個都有用呀
按摩都會
佢好多屁放

大宅

boobootiny 發表於 19-12-4 18:54
我女今日day43

加油呀媽媽 我見到個女都會好自責
一齊努力

2020勳章

boobootiny 發表於 19-12-4 18:54
我女今日day43

Hello boobootiny,明白媽媽見到囡囡難掃風會困擾,頭三個月BB腸道未成熟,一般比較易有肚風,而初生BB食道較短都會導致回奶,有時D奶會連埋肚風一齊吐出來。見媽媽都識得按囡囡需要餵哺,都做得好好呀,今餐食少D,可能下餐會餓D食多D架,唔好灰心! 佢體重增長幾好啊,由本身10%生長線上升到25%,媽媽加油加油! 平時有冇幫囡囡做肚仔按摩或踩單車? 佢多唔多屁放?

2020勳章

virginhoney 發表於 19-12-4 21:52
伏係膊頭呢個都有用呀
按摩都會
佢好多屁放

Hello virginhoney,BB放到屁屁,都叫係排到風架啦,仲代表佢腸道有正常蠕動! 媽媽有按肚好好呀,係一個好好既親子活動,同BB肌膚接觸有助腦部發展。至於掃風方法,有時方法A work D,有時方法B work D,媽媽可試用唔同方法呀。如果伏係膊頭度掃風,媽媽可以墊定塊紗巾在你膊頸,以防BB吐奶整濕; 呢個方法好多BB都鍾意,媽媽仲可以一邊掃風一邊睇電視tim

2020勳章

我B女正式係4個月大先完全戒到夜奶,夜晚由11點瞓到8 ...

Hello 健康蛋蛋,媽媽講得好啱呀,有BB一個月大就戒到夜奶,有BB一歲先戒到呀,因為每個BB的需要同發展都唔同,要視乎自己BB既情況去調節。如果BB唔想飲都俾佢飲,長遠會令佢對食物既興趣減少,最好係按BB需要餵,第日BB對固體食物都會大興趣D架! 你BB女依家幾大? 加左固未呢?

民房

我bb 4月多月都未戎到夜奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊