6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

我仔7個月,加固後飲奶飲好少,之前食150-180ml.

而家情況係:
每日4餐奶,120-150ml.
每日2餐糊仔,一碗combi碗。

體重2個星期不變,得7.3kg。

其實佢應該係唔夠飽,佢未加固前可以訓6-7粒鐘,佢而家夜晚隔4粒鐘就喊...
但同你啜60-90ml就唔啜...

救命呀...有咩方法...

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

blissbliss2018 發表於 19-11-28 17:09
我仔7個月,加固後飲奶飲好少,之前食150-180ml.

而家情況係:

食得比我仔多喔,我仔月頭八號7.125kg,而家在家有7.6kg左右,米糊美素佳兒OK一碗仔,喜寶幾啖就嘔出來了。而家二餐左右奶粉都係4-6安!不過我有母乳餵養早晚吃 中午一次母乳,夜奶一次!

複式洋房

2019勳章

Cindy曾 發表於 19-11-28 23:20
食得比我仔多喔,我仔月頭八號7.125kg,而家在家有7.6kg左右,米糊美素佳兒OK一碗仔,喜寶幾啖就嘔出來了 ...

我仔一直都食得唔少,但就好細粒,但so far覺得遺傳就無咩理...

但而家加固後反而食奶食少左好多,夜晚又成日醒...唔知係咪咁,所以無重過...
我驚佢跌左生長線...

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
睇份量又唔係少吖,你米糊開好稀?

其實可以用唔同材料(蕃薯南瓜菜肉...)恰熟打爛加料,日日唔同款,再唔係煮粥仔。

而且夜晚起身都可能有其他原因,e.g. 發惡夢、出牙...你個B食咁少夜奶,應該唔係想食。

BB去到呢個階段體重增長係無頭幾個月咁快架,我仔3個月無重過,但個人高左,一樣精靈。佢九個月都係兩奶兩固咋(每次200ml/一碗好杰嘅菜肉糊)。精神咪得囉!

複式洋房

2019勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Lepusae 發表於 19-12-1 21:55
睇份量又唔係少吖,你米糊開好稀?

其實可以用唔同材料(蕃薯南瓜菜肉...)恰熟打爛加料,日日唔同款,再 ...

都傑傑地,不過你咁講就放心~~多謝你分享

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊