母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

大家好,我已經病左好幾日,BB飲人奶,本身都唔想去睇醫生,因為實在太辛苦頂唔順所以去咗睇醫生,之前有媽媽講過餵人奶如果病咗就盡量唔好食西藥,以免比BB吸收到,咁樣咪好浪費?本身都唔係好多,泵出嚟唔餵,好大曬姐,
想問下各位媽媽係咪真係唔餵得母乳?
-都有問醫生,醫生表示可以繼續飲唔需要太擔心
-先生表示BB點都會吸收到
-路人表示最好就唔好餵啦

真係好難做,依家都唔知點算?

大宅

VivianNgai 發表於 19-11-28 18:37
大家好,我已經病左好幾日,BB飲人奶,本身都唔想去睇醫生,因為實在太辛苦頂唔順所以去咗睇醫生, ...

bb吸收嘅成分好少,唔會影響bb健康,反而媽媽病左就更加要喂,因為會有抗體比bb!我之前重感冒醫生開左抗生素,我都係照喂冇停過!如果真係擔心,可以打比母乳餵哺熱線提供藥名比姑娘查詢睇下喂唔喂得喇

民房

1estercheung 發表於 19-11-29 02:05
bb吸收嘅成分好少,唔會影響bb健康,反而媽媽病左就更加要喂,因為會有抗體比bb!我之前重感冒醫生開左抗 ...

好,知道,真係好多謝你嘅答覆

大宅

VivianNgai 發表於 19-11-30 18:50
好,知道,真係好多謝你嘅答覆

唔洗客氣,人奶係一條艱辛又漫長嘅路⋯千祈唔好輕易放棄!我已經喂左差唔多1年喇

民房

1estercheung 發表於 19-11-30 18:52
唔洗客氣,人奶係一條艱辛又漫長嘅路⋯千祈唔好輕易放棄!我已經喂左差唔多1年喇
...

哇,你好勁大家一起加油(emoji)(emoji)

大宅

VivianNgai 發表於 19-11-30 21:19
哇,你好勁大家一起加油(emoji)(emoji)

你可以食完藥2個鐘後先喂或者喂完先食藥,同埋記得帶口罩!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊