3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

女兒3歲,食飯一小時都食唔到半碗,最近只有1/4碗(最差1個鐘食左5啖)。試過最差方法-youtube伴食,好左一排但最近都無用。飯餸永遠含著唔吞,咀嚼5分鐘都唔吞落口。已經叫姐姐剪到好細方便進食都唔得。

試過限時間,過了一個鐘就唔准再食;試過奬勵方法,食完/食到一半有糖/電話玩,全部都係豇田1-2次好啲,之後又變番差。每次喊完鬧完,都話媽媽我下次唔會,但之後又變番差。

食左少少就話要嘔,唔食之後又話肚餓要食包/零食⋯⋯完全磨滅我耐性。黎梗我要返工,唔知教姐姐用乜方法讓女兒進食較好

係咪由佢等佢大啲,自己肚餓自己食

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

係咪唔鍾意食?可以食物上多d變化,唔洗餐餐飯,粥粉麵薯蓉壽司,有時可以整卡通飯

別墅

我煮野食唔叻,更加難教姐姐煮多啲變化。其實每晚都會問下佢聽日想食咩午餐,有時整下烏冬雲吞,魚蛋粉麵等等。但佢鍾意食魚蛋火腿蛋食就日日都話要食,我覺得唔健康。

卡通飯可以點整?有乜嘢簡單食譜可以比我參考吓!Thanks

男爵府

首先唔建議用電話/youtube 伴食, 開左個頭好難番轉頭.....食物真係可以轉下, 當然加工食物魚旦腸仔盡量少食, 但一星期都可以食一次, 好過唔食先

複式洋房

回覆 Mosnicole 的帖子

唔好用youtube吖!只會愈嚟愈難搞,快啲正視問題吖,我睇緊餵食治療嘅治療師話黃金期比語言仲短!

別墅

小泰子 發表於 19-11-29 23:09

唔好用youtube吖!只會愈嚟愈難搞,快啲正視問題吖,我睇緊餵食治療嘅治療師話黃金 ...

長知識,原來有餵食治療師
專門教點樣幫助小朋友有良好嘅飲食習慣?

複式洋房

當你小朋友咩都唔食,一日咁多餐一定搞度你頭都暈埋

大宅

回覆樓主:

我個仔又係咁,含含含。有時睇見真係會癲

伯爵府

Mosnicole 發表於 19-11-29 08:46
我煮野食唔叻,更加難教姐姐煮多啲變化。其實每晚都會問下佢聽日想食咩午餐,有時整下烏冬雲吞,魚蛋粉麵等 ...

簡單可以去12蚊店買公仔模,塞d飯/薯蓉落去就搞掂。有d靚靚卡通簽,又可以吉幾枝上去,再有心機就用紫菜剪眼同口,12蚊店有紫菜打孔器,可以cut眼耳口鼻。

小朋友喜歡吃有汁食物嗎?藩茄加洋蔥煮蓉,可以雪住食3日(唔好加鹽),南瓜打蓉炆肉,有d汁都易入口,煮粉可以用奶粉加麵粉整白汁。其實可整定d簡單醬料,咁煮野食時加少少落去,無咁單調又方便。盡量唔好食加工野,我女都好鍾意腸仔魚蛋蟹柳 一星期一餐有少少呢d野囉,比如蟹柳炒蛋,腸仔會切成3份,頭尾切8隻腳,煮完就8爪魚仔,中間就大人食

大宅

回覆樓主:

我覺得公仔模整飯都係一個好方法, 我囡3歲前 白飯無餸都可以爬一碗,家下3.5歲開始 揀飲擇食 最憎食飯, 前兩日同佢食日本野 ,有兒童餐 將飯整到兔仔形,佢成大舊飯食哂,重話下次要再去食

別墅

藍尾巴 發表於 19-11-30 04:16
簡單可以去12蚊店買公仔模,塞d飯/薯蓉落去就搞掂。有d靚靚卡通簽,又可以吉幾枝上去,再有心機就用紫菜剪 ...

Thanks 等我試下先

之前姐姐就係睇佢肯食火腿蛋飯,一星期食足4-5餐,嚇到我唔敢買太多腸仔火腿係屋企。

伯爵府

Mosnicole 發表於 19-12-1 12:35
Thanks 等我試下先

之前姐姐就係睇佢肯食火腿蛋飯,一星期食足4-5餐,嚇到我唔敢買太多腸仔火腿 ...

再簡單就係帶佢買餸,幫手整,有份整就食得多 買完比佢拎下,話比佢知媽咪就係要拎咁多野回家,再比小小佢幫手拎回家,知辛苦先會感恩。又試過佢有一輪食得唔好,我比非洲兒童既相佢睇,話比佢知唔係所有小朋友都咁幸運有野食,果下對佢黎講好震撼,幾日都不停問問題,但同時亦食得好左。

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
lukelukeu 發表於 19-11-30 01:02
我個仔又係咁,含含含。有時睇見真係會癲

含飯好易含到爛牙,要盡快解決呀!

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
健康傻蛋 發表於 19-12-3 00:50
含飯好易含到爛牙,要盡快解決呀!

知道。謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊