心聲留言

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

小傑媽媽 發表於 20-5-15 14:44
因為我論盡,需要人照顧,只有親人先會咁細心,所以我只會同親人或者好熟既朋友去
...

目前只有1个朋友說我論盡, 在她眼里只會看到我的不是。 其它友人沒有。
可是, 她有事會老找我。怪異?。多次相處后, 發現她較為自私, 想有人陪自己, 但自己不太想陪別人。
此交友法?。

我个人認為, 人是獨立的。有不同想法, 做法。別將自己的理所當然, 套在別人身上。人的長處都不同的。
懂得亙相尊重!!! 有時也得包容。去玩, 旅行, 食飯, 都要互相照應。 还是多了解別人吧。多体諒吧。

你可嘗試和不同人去呀。你該不難相處唄。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

洋房

小傑媽媽 發表於 20-5-20 11:16
自私既人比比皆是,懂得包容既又有幾人?
我唯一一次同所謂朋友返大陸,我行最後,佢哋全部出晒閘,但我部 ...

可以join?

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

象牙宮

小傑媽媽 發表於 20-5-20 11:16
自私既人比比皆是,懂得包容既又有幾人?
我唯一一次同所謂朋友返大陸,我行最後,佢哋全部出晒閘,但我部 ...

明白。 試過 一群朋友仔自顧自向前行,完全冇人理過我,冇人知我出唔到,冇人返轉頭幫我,最后靠自己走出來。
三五个人就會出此問題。十年前, 去年都遇上。 后生友多數是。

如果是一群人, 要跟貼D, 如自己不熟, 最好 1-2 伙人去。較佳。

被人掉了后, 我學會了怎么自己走。不熟, 只可死跟, 不過口在身上, 東問西問唄。我最怕晚上, 天一黑, 會徬徨。方向感差。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

已刪除用户

大宅

我都 系住新界,可以JOIN你地一齊去玩嗎

民房

[quote]ZZZLLL 發表於 20-6-27 13:09
我都 系住新界,可以JOIN你地一齊去玩嗎[/quote

民房

民房

回覆 333s 的帖子

有興趣可以私信留Wechat 加入group.

子爵府

Viviyin 發表於 20-8-28 13:32
[quote]ZZZLLL 發表於 20-6-27 13:09
我都 系住新界,可以JOIN你地一齊去玩嗎[/quote

我都想join
但疫情下點玩

大宅

我都想join 一齊玩(emoji)

首頁

尾頁

跳至