6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb依沒10個月12天
7個幾月開始嘗試加固,8個月正式加固(比較結的粥)現在基本早晚奶, 3餐固
但半個多月前就胃口差唔加固(出牙)
牙成功出嚟後肯吃粥
但一餐要餵1個鐘先食3啖
到底點解?一要他食就一手張湯匙打掉
然後整到周圍都係。佢唔係無胃口食
係一見餐具就用手打。。。。
生果都係咁,自己拎就肯吃
但粥唔可能用手掛,
佢唔係拎餐具,只係張手放到碗
一手揸落去玩

男爵府

Wendyyyyy 發表於 19-11-29 19:55
bb依沒10個月12天
7個幾月開始嘗試加固,8個月正式加固(比較結的粥)現在基本早晚奶, 3餐固
但半個多月前 ...

必經階段,BB不斷學習中,唔會係你喂佢就食既乖寶寶,佢10個月多可以比餐具佢用喇,你同bb各一隻匙羹,比佢自已試下用,同埋可以改食麵,烏冬,意粉,星星粉等,配南瓜汁,蕃茄湯,白汁等,發掘多d BB鐘意食既野

民房

如果佢鍾意自己用手食生果,你可能可以考慮下BLW。我仔完全唔肯食任何粥同埋糊狀既嘢,但鍾意用手自己食,於是我就俾d蒸淋既蘿蔔條、香蕉、蘋果佢,佢食得好開心,6個月開始BLW,依家10個月代曬早午晚茶點,食肉丸、意粉、雞肉條完全無問題,全部用手自己食,仲會拍枱叫我快d俾嘢佢食

別墅

racheezz 發表於 19-11-30 12:22
如果佢鍾意自己用手食生果,你可能可以考慮下BLW。我仔完全唔肯食任何粥同埋糊狀既嘢,但鍾意用手自己食, ...

肉丸一粒粒唔怕哽?咁仲有無食奶?
你通常蒸幾耐先唔會淋到爛可以揸上手啃?

別墅

racheezz 發表於 19-11-30 12:22
如果佢鍾意自己用手食生果,你可能可以考慮下BLW。我仔完全唔肯食任何粥同埋糊狀既嘢,但鍾意用手自己食, ...

出街會帶咩比佢食?

民房

Wendyyyyy 發表於 19-11-30 12:27
肉丸一粒粒唔怕哽?咁仲有無食奶?
你通常蒸幾耐先唔會淋到爛可以揸上手啃?
...

BLW要循序漸進,由易入手既食物開始再去高難度既食物。如果你真係打算行BLW,需要做下research,join下facebook group了解下,因為BLW係唔俾bb食糊仔而係直接俾食物bb,好多長輩同媽媽都會擔心啃親。不過因為我仔唔食糊仔同粥,所以就順理成章行左BLW,而我發現BLW真係好多好處,可以練習bb手眼協調,對於食物軟硬texture更多接觸,bb自己控制食飯速度同埋食乜,鍛鍊咀嚼能力,最正就係我地食飯時佢自己乖乖坐住自己食!

每種食物蒸既時間都唔同,蘋果、西蘭花10分鐘,梨15分鐘,蘿蔔30分鐘,我都係自己慢慢試。我整俾阿仔既肉丸用免治肉撈埋蘋果蓉,又甜又淋,阿仔超鍾意食!

民房

Wendyyyyy 發表於 19-11-30 12:29
出街會帶咩比佢食?

答返食奶個問題:阿仔本身都食好少奶,開始加固時都有補奶,但一兩個月之後就變黑洞,意粉可以食成碗再食飯後果,依家早餐茶點時再會加杯100ml奶佢飲(但有時都飲唔曬),臨訓前都會飲奶。另外我整俾佢既食物好多都會用奶。

出街時我會將佢d食物放入食物盒,食物袋加d ice pack,臨食前去育嬰室或者叫餐廳幫我微波爐叮熱佢。檯上放張枱墊,佢自己渣住食。出街就儘量帶d無咁messy既食物,好似肉醬意粉呢d會avoid,會帶肉丸、蘋果條、蘿蔔條、西蘭花、bb蛋糕、muffin之類既食物。

別墅

racheezz 發表於 19-11-30 16:11

答返食奶個問題:阿仔本身都食好少奶,開始加固時都有補 ...

我仔粥一路都食。自從出第四隻牙開始。到出完
完全唔多想食。連奶都由8安跌到落4安。懷疑佢想出第五隻
今日張d嘢佢放枱面。拎咗一舊紅蘿蔔食完
之後其他全部倒哂出嚟再用手拎起然後dum落個身到
我用叉喂先肯食幾啖

民房

Wendyyyyy 發表於 19-12-1 00:43
我仔粥一路都食。自從出第四隻牙開始。到出完
完全唔多想食。連奶都由8安跌到落4安。懷疑佢想出第五隻
今 ...

有自己食到一舊蘿蔔已經好叻叻值得鼓掌!!至於阿仔係因為出牙唔舒服,定係因為對於食物有要求,就要靠媽媽多觀察多嘗試喇。bb同大人一樣,鍾意食好味既嘢,日日食同一樣嘢都會厭,試下唔同款式既粥啦。其實10個月bb好叻可以handle好多唔同類型食物,媽媽大膽d俾bb嘗試,好似樓上JM suggested既都好好,試下蒸蘋果、蒸梨呢d甜甜既嘢,bb多數都鍾意,發掘到佢鍾意食既嘢自然就會胃口大增。媽媽加油!

別墅

racheezz 發表於 19-12-1 10:05

有自己食到一舊蘿蔔已經好叻叻值得鼓掌!!至於阿仔係因為 ...

蒸梨,蘋果 8個月都有食
粥日日都唔同款咁濟

大宅

racheezz 發表於 19-11-30 16:02

BLW要循序漸進,由易入手既食物開始再去高難度既食物。如 ...

係咪只可俾偏凍或和暖既野食? 最初應該俾咩食物先,感謝

民房

Kittymami1326 發表於 19-12-10 17:59
係咪只可俾偏凍或和暖既野食? 最初應該俾咩食物先,感謝

唔好意思咁遲覆。

通常都係和暖或者室溫,我個仔唔鍾意熱嘢,反而凍曬佢無所謂!

你係咪指BLW?我一開始俾香蕉、蒸蘿蔔條、蒸蘋果、蒸梨、西蘭花。後來越食越好就俾肉丸、雞搥、雞胸肉、蛋糕、muffin(自己整,無鹽無糖)、奇異果etc。

但如果你真係想試BLW一定要做下功課了解,因為你要有心理準備BB會有gagging (類似作嘔反應),另外有d食物對啱啱開始BLW既BB黎講會容易啃親。

大宅

racheezz 發表於 19-12-18 20:30
唔好意思咁遲覆。

通常都係和暖或者室溫,我個仔唔鍾意熱嘢,反而凍曬佢無所謂!
我想試下,我搵多d資料先開始,多謝你詳細講,好好

民房

Kittymami1326 發表於 19-12-19 15:24
我想試下,我搵多d資料先開始,多謝你詳細講,好好

唔洗客氣,一齊分享下心得啦
BB依家幾大?

可以睇下呢條片,都講得幾詳細。
https://youtu.be/-Wfdke9of0w

Kittymami1326    發表於 19-12-20 10:38

首頁

尾頁

跳至