6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

有啲人話餵到半歲就轉奶粉,有啲她堅持餵到兩歲 ,咁其實最理想餵到幾多歲?

別墅

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
ericmaybb 發表於 19-11-29 21:36
有啲人話餵到半歲就轉奶粉,有啲她堅持餵到兩歲 ,咁其實最理想餵到幾多歲?
...

其實人奶佢肯飲,你肯餵可以一直,無所謂,有d媽7歲仲餵緊,半歲、兩歲做一個階段指標,兩歲左右自然離乳比較心安d

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
好多都話一歲,到一歲時又話理想餵到兩歲
其實自己仲想餵咪餵囉,我覺得無咩所謂

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
半歲全人奶,兩歲自然離乳,呢個係世衛建議。但個人認為係睇BB肯唔肯食,同自己餵唔餵到,無一定(不過六、七歲就太誇張,已經係依賴)。

P.S. 人奶媽九個月,繼續努力中。

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
睇個人情況吧,人奶喂到3,4歲都可以
但我要番工,6個月開始比小朋友飲enfinitas

珍珠宮

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
ericmaybb 發表於 19-11-29 21:36
...

冇咩所謂,但一般最理想係起碼兩歲。實際情況人人唔同。

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
我餵到宜家 準備唔餵了 諗緊轉邊隻

複式洋房

2019新春慶豚圓

發表於 前天 13:20 |顯示全部帖子
諗住食到歲半,希望幫佢介到
其實滿足左佢生理需要(三餐固食得夠飽) 就開始介奶
餵太耐係心理需要,佢會太依賴,愈大愈難介
我家姐個囡,依家3歲,只係訓前夜晚飲,要奶睡,試過幫佢介一星期俾奶奶湊,一返媽咪到又要啜,冇曬奶都俾佢啜到有返奶。然後已經介唔到,心癮太勁

大宅

發表於 前天 17:39 |顯示全部帖子
大仔全人奶兩歲自然離乳,細女現在8個月繼續努力中!我既目標都係兩歲自然離乳

洋房

發表於 前天 21:24 |顯示全部帖子
餵到宜家仲食緊,半人奶+ENFINITAS奶粉

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊