自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

特別細兜,一日份量,都唔會派街坊囉。
各位jm 係時候開始煲。

wcpcelia    發表於 19-12-2 16:16
Cheuk2012    發表於 19-11-30 01:16

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

正!

薑醋好味但要煮太多日,你煮份量少係咪日數都可以少D

伯爵府

tutik 發表於 19-11-29 21:45

其實點樣煲架?
網上教的簡易方法得唔得?
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

水晶宮

一日可以煮好?

侯爵府

竇漪房 發表於 19-11-29 22:10
正!

薑醋好味但要煮太多日,你煮份量少係咪日數都可以少D

我直情切埋片,我諗一個禮拜食得(未肯定),之前成舊又大煲要三星期。

侯爵府

waiting046 發表於 19-11-29 22:11
其實點樣煲架?
網上教的簡易方法得唔得?

我真係簡單版, 買返嚟批皮曬乾,切片,白鑊炒幾下乾身再加油爆香,跟住就加醋煲個半鐘 ,頭幾日都要保下佢,跟住就一個禮拜都一次。

伯爵府

tutik 發表於 19-11-29 23:02
我真係簡單版, 買返嚟批皮曬乾,切片,白鑊炒幾下乾身再加油爆香,跟住就加醋煲個半鐘 ,頭幾日都要保下 ...
屋企冇瓦煲, 用康寧煲得唔得?
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

tutik 發表於 19-11-29 23:00
我直情切埋片,我諗一個禮拜食得(未肯定),之前成舊又大煲要三星期。

如果咁快食得又幾好喎!我自己生B時煲過一次,煲咗六個星期一D都唔辣!

等你報告睇下幾耐食得,thx

侯爵府

waiting046 發表於 19-11-29 23:05

康寧煲都得,不過霸住你個煲咁耐,其實小瓦煲好平。 我企得電磁爐, 近排買咗呢個電嘅燉盅, 所以再挑起條筋。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

多謝分享

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

tutik 發表於 19-11-29 23:29
康寧煲都得,不過霸住你個煲咁耐,其實小瓦煲好平。 我企得電磁爐, 近排買咗呢個電嘅燉盅, 所以再挑起條 ...

我兩個康寧煲被封印咗好耐, 平時好少用, 照用就唔洗買多個煲.

用邊個牌子的醋好味?或者酸d?

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

我都有整黎自己食

Cheuk2012    發表於 19-11-30 01:17

男爵府

fafadimsum 發表於 19-11-29 23:44
我都有整黎自己食

好似話用stainless steel煲醋唔好喎!

琥珀宮

回覆 tutik 的帖子

Yummy

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

得, 但你要睇實火唔好行開, 一滾就耍熄火, 因為火熄咗, 康寧煲仲會繼續煮到唔熱。 較細火都繼續煮到滾瀉, 而淨底個D就滾乾, 變無得食。

伯爵府

lily-of-valley 發表於 19-11-30 01:31
得, 但你要睇實火唔好行開, 一滾就耍熄火, 因為火熄咗, 康寧煲仲會繼續煮到唔熱。 較細火都繼續煮到滾 ...
明白. 多謝提醒.
好怕滾瀉嘢, 抹餐死.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

waiting046 發表於 19-11-30 01:35
明白. 多謝提醒.
好怕滾瀉嘢, 抹餐死.
所以我試過一次用康寧煑野, 以後都唔敢用, 只入焗爐。D薑醋滾瀉晒, 其他D燶咗。 只不過一分鐘, 由未滾到(蓬)一聲滾瀉, 抹到隻積咁。

珊瑚宮

得之至 但滾左要收到好細火 會滾瀉D野就開少少蓋煲
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至