0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無3個半月bb厭奶厭到一日食得400-500ml? BB兩個零月開始厭奶,一日多數只係食到400幾500,有時衰起上黎連400都食唔到,好depress(emoji)(emoji)

別墅

BurrySin 發表於 19-11-29 23:09
有無3個半月bb厭奶厭到一日食得400-500ml? BB兩個零月開始厭奶,一日多數只係食到400幾500,有時衰起上黎連 ...

有無試下換大一號奶咀呀?

洋房

boobootiny 發表於 19-11-29 23:59
有無試下換大一號奶咀呀?

已經換左架喇,佢係一塞落咀/一啜到奶就爆喊唔肯食

大宅

有無3個半月bb厭奶厭到一日食得400-500ml? BB兩個零月開始厭奶,一日多數只係食到400幾500,有時衰起上黎連 ...

我個女就嚟4個月,都係咁,有時又係一日400ml都冇,每次飲4,50ml 就爆喊,但有時10分鐘會飲到120ml, 所以又唔覺得關奶咀事,餵到好攰,次次都餵成個鐘。。

洋房

wyh2005 發表於 19-11-30 03:20
我個女就嚟4個月,都係咁,有時又係一日400ml都冇,每次飲4,50ml 就爆喊,但有時10分鐘會飲到120ml, 所以 ...

咁我個女好少少,佢肯食既話一餐都食到至少100ml,我媽餵到好辛苦,個女又唔肯我餵,餵10餐先肯食一兩餐

大宅

我仔仔宜家五個月,每日只是500ml左右,埋身多,食四餐,有一兩餐奶粉,每餐不多於3安,體重有7kg,又精靈,問過姑娘,指沒問題,逼佢食奶都唔多有效。有時都幾擔心佢唔夠營養。

洋房

sophieyu0102 發表於 19-11-30 08:16
我仔仔宜家五個月,每日只是500ml左右,埋身多,食四餐,有一兩餐奶粉,每餐不多於3安,體重有7kg,又精靈 ...

我上星期帶佢睇醫生幫佢磅重都有5.4kg既,但比起打兩個月針個時隔左成個月都重唔到1kg,點都係有啲擔心

禁止訪問

洋房

brandy.thy 發表於 19-11-30 14:44
完全同我個b一樣,我個囡依家4個月
我襯佢迷迷糊糊咁食,通常未完全訓醒時餵,或者就訓教時候餵
...

奶睡對我個女黎講都未必work

禁止訪問

洋房

我個女5個月大,由4個月開始厭奶,由1日5餐變成4餐,但每餐keep住食6.5安~7安。最嚴重果陣見到奶樽就爆喊,圍紗巾又喊,食奶食成個半鐘,餵到半睡先肯食,餵到我好攰,食親奶好似打仗咁。

最近厭奶有好轉,可以半個鐘食晒。而家搵到樣野對付佢,佢望住塊鏡食奶會好d (emoji)(emoji)。

健康院姑娘都話無得迫佢食,唔食由佢喎,只要跟返生長線就ok。

洋房

我由未滿月到而家2個月都係咁,而家等佢喊到好攰就食到60ml,再哄佢訓著再喂多100ml,前前後後都要個幾鐘,換奶樽奶嘴都係咁,冇辦法,唯有自己辛苦啲,趁訓教喂

別墅

Yinyin.Chan 發表於 19-12-1 02:44
我由未滿月到而家2個月都係咁,而家等佢喊到好攰就食到60ml,再哄佢訓著再喂多100ml,前前後後都要個幾鐘 ...

2個月就食到160?好勁
我女40日 餐餐食到60-80 就訓左 訓左個口係唔肯啜奶 餵奶餵到好辛苦

複式洋房

boobootiny 發表於 19-12-1 05:02
2個月就食到160?好勁
我女40日 餐餐食到60-80 就訓左 訓左個口係唔肯啜奶 餵奶餵到好辛苦
...

你幾多個鐘餵一次?會唔會試下隔耐少少先餵
我女而家2個月,4粒鐘一次,每次120-150ml,有時會食到180ml。

別墅

babyttlove 發表於 19-12-1 14:16
你幾多個鐘餵一次?會唔會試下隔耐少少先餵
我女而家2個月,4粒鐘一次,每次120-150ml,有時會食到180ml。 ...

已經係4個鐘架啦 佢好似唔多識餓咁 好累呀我地湊到

禁止訪問

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

我自己轉左illuma organic比個b,佢都好肯飲呀,生長線都一直keep得到

複式洋房

我個仔係咁 依家兩個半月就係咁
。。。琴日食得450ml
想問最後點搞?

洋房

BestyNg 發表於 19-12-23 10:30
我個仔係咁 依家兩個半月就係咁
。。。琴日食得450ml
想問最後點搞?

乜都無得搞有時成支人奶倒晒真係好崩潰

首頁

尾頁

跳至