懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
做咗 3次 IVF,好辛苦、好難得有咗,依家好擔心BB營養唔夠?最驚係陀得唔穩,因自己太肥?咁點算呀?食啲乜好啊,點樣補啊?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

kittykitty98798 發表於 19-11-30 12:25
做咗 3次 IVF,好辛苦、好難得有咗,依家好擔心BB營養唔夠?最驚係陀得唔穩,因自己太肥?咁點算呀?食啲乜 ...

而家第幾週?其實注意日常飲食營養均衡就可以。如果頭三個月唔使太緊張,只需要額外補充葉酸。之後可以轉食孕婦綜合營養丸,及根據自己飲食習慣決定是否要額外加鈣補充品(當然最理想係從食物攝取)。詳細可以產檢時請教醫生。

陀得穩唔穩通常係本身問題,唔太關食嘢事。孕婦最好少糖少調味唔好太高脂,唔使食太多碳水化合物,並少食多餐,飯後散步。

我生第一胎時都三十幾歲,36生第二胎,小心注意飲食,陀B同產後一啲都冇肥。

大宅

kittykitty98798 發表於 19-11-30 12:25
做咗 3次 IVF,好辛苦、好難得有咗,依家好擔心BB營養唔夠?最驚係陀得唔穩,因自己太肥?咁點算呀?食啲乜 ...

35歲駛咩驚,肥唔肥係睇體質,我第一胎都37歲,宜家40歲第二胎,如果你係飲水都肥嘅人,冇人幫到你,happy mom=happy baby,你唔係放任亂食嘅人,BB就會有營養。去圖書館借下懷孕書睇下,放鬆面對孕期。

大宅

2019新春慶豚圓

食烚蛋,飲高鈣低脂奶,食蔬菜,飲食均衡,少食甜食

如果係肥底嘅話成個孕期盡量唔好肥超過20磅,咁生完就好快回復返架喇

複式洋房

我45歲啦,IVF.依家都係第一胎。今日23週。寶寶比平常的大4天。我頭3個月冇乜胃口,都係飲湯水多,食雞蛋,食生果。依家食飯都係食一兩啖就算,食菜,魚,同乳酪多。本體重62kg,依家都係65.5kg左右。

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

我37, 佗緊第一胎,現在30週,妳35唔算咩高齡 妳真係擔心肥就唔好係街食飯,出面高鹽高油高糖,盡量自己煮,蒸嘢,灼菜,烚蛋,魚湯,飲奶,戒甜,咁樣可以了,頭3個月BB靠自己成長,簡單營養飲食已經可以

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Catcatjoan 發表於 19-11-30 20:59
我45歲啦,IVF.依家都係第一胎。今日23週。寶寶比平常的大4天。我頭3個月冇乜胃口,都係飲湯水多,食雞蛋 ...

管理體重得好好呀,好羨慕!23w 都只重咗3.5kgs!

民房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
今日睇醫生,BB仍然輕。醫生要我見營養師,又話我吾夠營養

民房

我咁肥都不夠營養!

大宅

回覆 kittykitty98798 的帖子

你本身肥底,唔代表冇營養,係過唔到比BB,或者BB吸收唔到啫,你應該睇到有兩個媽媽post 20周細同32周細嘅問題,有營養師跟進已經好好。我有兩個肥底朋友,懷孕都見唔到肚咁,兩個B又唔係細粒,越大個越大隻。唔好擔心咁多,心廣體胖。

民房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
謝謝你們啊,好彩有你哋鼓勵。我年紀好大啦,真係好驚小產,我甩咗兩次㗎啦!

我都有睇你介紹我啲post,但係我都係好擔心,想搵啲專業啲,實在啲答案

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 前天 00:00 |顯示全部帖子
正常飲食+維他命

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 前天 10:27 |顯示全部帖子
可以補充多d DHA,足量DHA可以預防早產,我自己就有食藻油補充

複式洋房

2019新春慶豚圓

發表於 前天 11:36 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我36剛生完第一胎,要返工,差不多一日三餐外食,仲要無飲奶係星期六日煮下煲下湯。全孕期無嘔過,BB 出世好健康,放鬆點吧。每個人體質一樣呢

複式洋房

發表於 前天 13:36 |顯示全部帖子
Catcatjoan 發表於 19-11-30 20:59
我45歲啦,IVF.依家都係第一胎。今日23週。寶寶比平常的大4天。我頭3個月冇乜胃口,都係飲湯水多,食雞蛋 ...

我同你一樣44歲IVF第一胎,現在只是4周5日,HCG 是298,唔知是不是正常。你HCG又幾多呢?在那(emoji)ivf

複式洋房

發表於 前天 14:41 |顯示全部帖子
Angelcorner 發表於 19-12-4 13:36
我同你一樣44歲IVF第一胎,現在只是4周5日,HCG 是298,唔知是不是正常。你HCG又幾多呢?在那(emoji)ivf
...

我在台灣做的,第一次的HCG我記得好似係800幾,一個星後去到2000幾,隔左幾暐再check已去到5000幾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊