自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

去門市睇完, 暫時首選伊萊克斯, 但是又好想試下惠而浦的直驅式變頻馬達, 好難選擇

3. 伊萊克斯 - EWT1376EVS > 1. 惠而浦 - TDLR70230 > 2. 西門子 - WP12TB27HK

伯爵府

Peace@dove 發表於 19-11-30 15:58

哦, 蒸氣功能是否可以獨立運作? 即是唔洗衣服都可以用 ...

係獨立運作的,十五分鐘完成

大宅

8331 發表於 19-12-3 23:56
係獨立運作的,十五分鐘完成

獨立運作好喎

大宅

Peace@dove 發表於 19-11-30 12:38
請問那一個上置滾桶式洗衣機好的

3部差不多,現在西門子上置滾桶式洗衣機係惠而浦廠造,質素比以前差左,如果一定要買我會選擇依來克斯,話曬金章既洗衣機都係依來克斯廠造,保養重要係39個月添。

大宅

Peace@dove 發表於 19-12-3 23:46
去門市睇完, 暫時首選伊萊克斯, 但是又好想試下惠而浦的直驅式變頻馬達, 好難選擇

3. 伊萊克 ...

直驅摩打新機時會靜啲,但係用咗一段時間摩打齒輪會磨損都係會嘈,其實無分別。

大宅

BB教室 發表於 19-12-4 03:37
直驅摩打新機時會靜啲,但係用咗一段時間摩打齒輪會磨損都係會嘈,其實無分別。
...

直驅摩打會否冇斷皮帶問題, 有優勝呢

大宅

BB教室 發表於 19-12-4 03:34
3部差不多,現在西門子上置滾桶式洗衣機係惠而浦廠造,質素比以前差左,如果一定要買我會選擇依來克斯,話 ...

"依來克斯廠造,保養重要係39個月添"

依來克斯滾桶蓋同底盤係用碳纖物料, 是否優勝過西門子滾桶全不銹鋼及底盤星鐵物料

大宅

從方面使用度同功能睇

決定買 3. 伊萊克斯 - EWT1376EVS

大宅

Peace@dove 發表於 19-12-4 10:48
"依來克斯廠造,保養重要係39個月添"

可以話係

大宅

Peace@dove 發表於 19-12-4 10:41
直驅摩打會否冇斷皮帶問題, 有優勝呢

直驅係無皮帶,但齒輪會有摩損.所以之後都係好嘈同震,所以一樣無分引。

大宅

BB教室 發表於 19-12-6 11:45
直驅係無皮帶,但齒輪會有摩損.所以之後都係好嘈同震,所以一樣無分引。
...

惠而浦直驅摩打永久保用, 廠好像好有信心咁,

伊萊克斯變頻摩打都係保用十年.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

惠而浦好快壞

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

2,3

大宅

Rainy 發表於 19-12-6 15:17
惠而浦好快壞

壞咩?什麼型號?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Peace@dove 發表於 19-12-6 17:09
壞咩?什麼型號?

惠而浦最出名所有電器常壞要整,一過保養就要換

大宅

竇漪房 發表於 19-12-6 20:51
惠而浦最出名所有電器常壞要整,一過保養就要換

我第一部係惠而浦, 當時部機唔係油壓避, 脫水時部機有些跳移, 不過都用左十年先壞.

珍珠宮

Peace@dove 發表於 19-12-6 21:18
我第一部係惠而浦, 當時部機唔係油壓避震, 脫水時部機有些跳移, 不過都用左十年先壞.

其實你心中已經揀咗惠而浦,其他人點講惠而浦差都影響唔到你

大宅

whyyou 發表於 19-12-6 21:32
其實你心中已經揀咗惠而浦,其他人點講惠而浦差都影響唔到你

不是,上面#post 28

已經話決定買 3. 伊萊克斯 - EWT1376EVS

因為從方便使用度(有time manager 可以自由加減洗衣時間), 保養期39個月長同有蒸氣功能

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Peace@dove 發表於 19-12-6 17:09
壞咩?什麼型號?

特登為你搵張單出來,咪就你問果部70230囉,用左3年,整左3次,我有續保養。壞電子版,嘈,仲有唔記得了。。以前壞機拎返廠整有得借機,而家要排,排得來都整好,對上果次幾個月前整,好嘈,點知整完返來到個電子版shortshort地,而家用住先,大力d禁囉
係呢部之前都係用惠而浦,壞都係電子版,嘈,滾桶磨損洗爛衫,之前果部續保養都好似續左6年,後尾續保養太貴所以換。

大宅

Rainy 發表於 19-12-7 11:21
特登為你搵張單出來,咪就你問果部70230囉,用左3年,整左3次,我有續保養。壞電子版,嘈,仲有唔記得了。 ...

真係唔該晒

還以為惠而浦 - TDLR70230 直驅式變頻馬達會好寧靜, 標榜靜, 幾年機點會嘈架

好彩有續保養, 不過3年整3次都煩, 返廠整又冇機借用, 電子版shortshort地叫佢攞電子版上門換得唔得? 洗衣時有無過多泡泡整濕過電子版?

TDLR70230除了嘈要整, 壞電子版? 其他壞咩野? 嘈樣點整?

唔好意思太多問題

首頁

尾頁

跳至