時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

holemone 發表於 19-12-1 06:30
同意呀。我就neutral, 但有人總會話我,做人一定要有立場一係黃一係藍。
我心諗:點解做人諗野得黃定藍, ...

冇錯,尤其係黃色,佢哋嘅世界非黑即白,唔係朋友就係敵人,唔會有中間;
同事響whatsapp group不停散播一d我有存疑嘅消息,最近期嘅係警察將理大截水截電截通訊,根本想焗班小朋友去死路…… 我一向唔會插咀,終於其中一人問我贊唔贊成解散警狗兼去信要求全港學校嘅警察子女退學……(下刪心中所想1000字),我覺得佢哋簡直走火入魔,失晒思維邏輯和理智,只回應:“有冇人知大眼雞係咪燕子尾係公,齊尾係乸? 定相反?” 當堂個group靜晒

伯爵府

flower9 發表於 19-11-30 16:40
今宵feel

笑咗
首主題曲即刻浮現在腦海中

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

開心吸收勳章

Giant 發表於 19-11-30 16:23
有感而發,唔係攪事。
身邊有人識朋友第一時間分顏色,唔同顏色嘅莫講話做朋友,簡直就係敵人,你死我亡嗰 ...

失智!

珍珠宮

2023年兔年勳章

flower9 發表於 19-11-30 16:40
今宵feel

金宵王國

大宅

有感而發,唔係攪事。
身邊有人識朋友第一時間分顏色,唔同顏色嘅莫講話做朋友,簡直就係敵人,你死我亡嗰 ...

説出我的心聲,有一日我自己去美心食

大宅

有感而發,唔係攪事。

生意人的心態: 沒有黃藍之分,只有利益。

侯爵府

luckybaby2011 發表於 19-12-1 07:51
中立係兩面不是人、為免爭嗌傷害關係、我唔想出聲、很難和太偏激的人相處、有次迫我一齊鬧迫到 ...
好明白 ,其實d個世界好大,唔使淨係呢樣,之前有會員話唔係淨係黃,藍,好同意,其實要平衡,偏埋一邊一定唔得,雞蛋同高牆就係要幫雞蛋抗衡高牆拿個相對平衡,唔係用用雞蛋搞輿論,可惜而家唔係雞蛋而係臭蛋,,,
和諧在於關係,如果一味政治化,嘢嘢又圍又打又殺,而家已經係拿人命,燒人,鐵板磚打人已經係殺,關係會點唔使講,香港全輸

男爵府

我好鍾意食麥當勞魚束包同薯餅。唔會因爲政府風波而唔去麥當勞。d員工都係打工。無謂打擊人地飯碗。

有個中學同學A係警,但佢唔係做防暴。咁有個中學同學B最近去探我,佢同A完全唔熟又未同過班。佢問我:你同人地割席未。仲咩咁激啫!

伯爵府

碗仔 發表於 19-11-30 21:31
真心好無聊囉!我朋友個朋友想識女仔,我咁啱有個女仔可介紹,但佢哋一句彈埋尼話係咩顏色先,心諗咁大個人 ...

其實都唔係多餘㗎,唔啱嘴型,真係唔好浪費大家時間。藍黃已經唔係政見唔同咁單純,係完全相反、對立。

大宅

holemone 發表於 19-12-1 06:30
同意呀。我就neutral, 但有人總會話我,做人一定要有立場一係黃一係藍。
我心諗:點解做人諗野得黃定藍, ...

傳媒真係有好大問題,你睇下呢篇野講中立。雖然只係得個睇,但我睇完真係好唔開心,覺得點解中立都有罪

「地獄裏最熾熱之處,是留給那些在出現重大道德危機時,保持中立的人。」

https://medium.com/@yeungmanchun/香港不需要-中間派-談陸恭蕙的幻想與虛妄-f8ea0eed603f

男爵府

Tingting1128 發表於 19-12-1 23:17
傳媒真係有好大問題,你睇下呢篇野講中立。雖然只係得個睇,但我睇完真係好唔開心,覺得點解中立都有罪

...

政治中立唔代表對是非黑白和道德無立埸!呢啲文宣真係好成功分化香港人

首頁

尾頁

跳至