自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

pswongg 發表於 19-12-1 08:40
如果子女高中,去唔去外國由他們自己決定,我仔話除非入到外國名牌大學如牛津,劍橋...否則會選擇留在香港 ...

唉! 我個仔都係咁諗喎, 不過我個仔唔叻, 一定入唔到Oxbridge, 咁即係唔使諗去外國讀了

公爵府

alicego62 發表於 19-12-1 10:44
點共勉呢?如果到呢一刻仲有人覚得香港有前途,我會覺得佢好天真好可愛
...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

five555 發表於 19-12-1 00:24
無錢可以唔移民住但肯定要送小朋友去外國讀, 除非你想他在廢港讀廢校變垃圾。你睇成個廢港出來燒出來擲出 ...

我仔已中三,佢都唔鐘意讀書,我覺得佢讀唔到大學 而家來講唔係壞事,我情願佢早些出來面對社會,讀大學我怕洗多幾年腦我仲頭痕,我情願佢由低做起,知道搵食艱難

伯爵府

20020116 發表於 19-12-1 14:02
我仔咪中六囉,我都不知幾愁!我地就是無辜被攬炒的一群!

今次嗰班「傻豬」暴徒真係累全家有啲講就叻喇,如果被牽涉到自己仔女唔知係咪仲咁囗響呢!相信能供子女去外國讀書一定唔會大部分家庭能afford得起囉

男爵府

新股 發表於 19-12-1 09:45

我睇左你覆2位都唔見人地冇講橕黃只講冇錢出國讀書自己要教好 ...

請妳看清楚!我亦看到兩位怎樣回復人地!我個人可以用自己感受去發言!回復樓主、但從而去踩低其他人的發言同感受!看到的也不可以發言?

男爵府

回覆樓主:

Del

男爵府

five555 發表於 19-12-1 14:35
有公屋就唔駛咁啦,我土生土長, 之前一家的收入是無可能申請公屋囉,買居屋又無資格。中低產咪只是租一係 ...

新移民落嚟就有屋住,你自己都覺得唔公平啦!邊個批咁多新移民落嚟?大陸唔放咁多人,佢地邊會可以即刻同本地人爭到?邊啲賣港而不顧香港人利益嘅政黨為咗討好班新移民,一落嚟就有屋住咁so 呢?我識有人大陸有樓收租+香港有公屋住仲要攞埋綜援,分分鐘仲有錢過好多人,公平嗎?無交一蚊稅但又落嚟攞盡香港利益。
班年青人係爭取五大訴求其中之一嘅真普選,入到議會,將你覺得唔公平嘅條例陸續一一踢走,香港大把你呢類㚒心階層,其實佢地今日做嘅嘢係間接幫你爭取緊合理嘅條例,大前提係要有真普選

大宅

20020116 發表於 19-12-1 14:42
你呢啲咪正宗香港人嘅悲哀囉(其實我都係),咩都要靠自己,本來慢慢一步步建立,還可以期待老來有好日子 ...

憤怒十絕望十抑鬱, 我全家唔死都無用, 總之我死後一定一定要做隻厲鬼令欠我一家的人萬劫不復。

公爵府

five555 發表於 19-12-1 15:09
憤怒十絕望十抑鬱, 我全家唔死都無用, 總之我死後一定一定要做隻厲鬼令欠我一家的人萬劫不復。
...

完全明白!同感!不過無論如何,點都要撐住,唔好咁灰,日子仲係要過,慢慢搵出路。

琥珀宮

回覆樓主:

其實係亂,但又不至於無哂前途既,無哂前途係搞事既衰人啫,其他一般人營營役役過好每一天吧

男爵府

Sevendwarfs 發表於 19-12-1 11:19
這位會員你是否因為近來香港的政治問題搞到情緒失控?你做乜無端端鬧我「無恥」?我係一個普通C9媽咪,日 ...

首先你認為我言詞有問題??那個被你罵的jm也是表達自己對現在影况看法、同因由。同樣地點解共勉之完、還要挑起言語上仇恨?我認同沒能力者要太灰、香港黑暗總會過!但香港五個月以來!無辜受害一群、你用甚麼來共勉之?香港仇恨正正就是很多!但需要共勉之後再加插任何對方說話嗎?閣下没有在運動上鼓吹任何說話我會收回對你言論!在現在社會何止是這樣!還要糾正事情因果!不是嗎?

子爵府

野原美冴 發表於 19-12-1 09:34
如果外國真係咁有前途, 就唔會咁多人回流香港工作揾錢啦

香港係國際間有特殊地位,所以好多外資企業會喺香港開分公司,亦吸引好多人回流返香港工作
但美國人權法案通過之後,香港隨時失去呢個特殊地位
唔好以為唔關普通市民事,美國插左隻腳入嚟,仲要光明正大咁做(香港人求美國的),以後只會想喺香港得到更多,大家放長雙眼,歷史會告訴大家

子爵府

我有朋友都係咁講,預咗今年DSE 應該一定炒硬

男爵府

回覆樓主:

其實真的不用太悲觀!樓主小孩應該還未到中學階段!香港總有走出的一天!一個朋友隨了在校吸取知識、其餘的父母身教是很重要!我們做父母是用可有的能力輔助自己兒女!但同樣地子女本身也要付出、雖然有時付出舆成果未能成正比時、要懂得調節心態、重新出發!

男爵府

ChoMan 發表於 19-12-1 12:58
我仔係中學生,我叫樓主共勉之唔係為抹除憂慮,而係我回應樓主無能力移民唯有留喺香港呢樣,香港除咗一班 ...

是我認同!容許再補充我口中的曱甴不是全部的年青人!是一班煽惑者同破壞社會的人!!

子爵府

ChoMan 發表於 19-12-1 12:52
咁唔係全部人都係咁嫁嘛,你咁講,對守規矩嘅人唔公平,我仔係中學生並無參與過遊行示威。
...

我小朋友都係中學亦都無出去遊行示威,但一開始不譴責暴行會令我地嘅下一代深受暴力影響,以為以暴易暴可行,加上暴徒行為完全係現代版紅衛兵,你睇完以下條link我嘅回覆,就會明白,暴徒完完全全帶有強烈的中國人習性 ,我真係唔想自己的小朋友活在文革年代

#237 #241 #249 #273 #282#298#305#323#330 #353 #367

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22943259

男爵府

明白!其實呢幾年最傍煌應該是高中生同升大學的學生!但唯一可以的是努力做好自己、所以如果樓主jm小朋友還是小學階段看事情不要太灰!而閣下小兒今年中六、吾多吾少實受影響、但都是一樣、做好自己本份、相信香港可以走出更美好、路是人行!希望仔仔DSE成功取佳績。

男爵府

活出彩虹 發表於 19-12-1 14:46
唉! 我個仔都係咁諗喎, 不過我個仔唔叻, 一定入唔到Oxbridge, 咁即係唔使諗去外國讀了
...

香港個幾間大學都有自己的神科,入到好過去外國讀,返來又要再考牌,實習,除非讀完在當地工作,但在外國要找相關的工作都唔容易

大宅

大力大力 發表於 19-12-1 07:00
早幾日同老婆去澳門辦些事、同澳門朋友(香港人)吃飯他現在已實行移民葡萄牙、他兒子在葡萄牙大學畢業後、 ...

重點是六個月前嘅香港,是這班青年人都想 到來尋找商機的, 現在只是被攔阻了,我覺得香港仍然很美好, 大家仍然有需要努力建構我哋家

大宅

油麥麥 發表於 19-12-1 13:16
留港,要自強不息,好好教育下一代,做個有根有良心的人

首頁
45678...13

尾頁

跳至