論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣上禮拜五晚,我問佢跟唔跟禮拜六我哋過去澳門玩,但我哋係要過一晚,禮拜日先返過來香港,如果妳唔想過,想禮拜日放假,咁我就唔帶妹妹過,只帶哥哥過,但如果妳都想過去玩,咁我帶埋妹妹一齊去,但禮拜日我唔會俾錢妳㗎,嗰日都當係妳自己假期㗎,之後佢話ok,同我哋一齊去玩。跟著就帶咗佢過去澳門玩喇。點知今晚佢竟然問我係埋唔記得俾錢佢?佢竟然開口同我計錢呢個問題,眞係有啲失望,依家我當佢唔識,蠢,照俾150蚊佢,但佢無收,跟著同我講sorry,我唔記得咗,唔好意思,將啲錢俾返我,但我無要到,佢就擺咗係檯面。之後佢就返咗入房訓覺。但我眞係對佢有啲失望⋯⋯⋯

珊瑚宮

菲定印?
問完你拿錢 自己又心慌
玩具萬歲!

水晶宮

wongngice 發表於 19-12-1 00:24
事緣上禮拜五晚,我問佢跟唔跟禮拜六我哋過去澳門玩,但我哋係要過一晚,禮拜日先返過來香港,如果妳唔想過 ...

其實工人跟你過澳門, 星期日係 on duty 喎。

公爵府

birdbird 發表於 19-12-1 07:49
其實工人跟你過澳門, 星期日係 on duty 喎。

帶埋妹妹去工人去星期日要畀錢㗎

複式洋房

yeikaki 發表於 19-12-1 08:30

我觉得大家倾好就ok

男爵府

wongngice 發表於 19-12-1 00:24
事緣上禮拜五晚,我問佢跟唔跟禮拜六我哋過去澳門玩,但我哋係要過一晚,禮拜日先返過來香港,如果妳唔想過 ...

咁星期日係澳門嘅meal你哋俾埋佢?

珊瑚宮

又係嘅 佢同你湊細路 都係工作
當然要包佢伙食交通兼人工
要吾要比 事前協議先 你情我願
玩具萬歲!

大宅

decemberain 發表於 19-12-1 08:40
咁星期日係澳門嘅meal你哋俾埋佢?

全包佢,點解問佢去唔去呢?係因為佢有一日佢係廳問我仔,我準備帶我仔去邊度玩,我仔話:媽咪準備帶我去澳門玩,跟著佢問我仔邊個一齊去,我仔就話:得我同媽咪去,妳同妹妹,爸爸係屋企,跟著佢就同我仔:帶埋我去,好唔好。因當時我老公係房,聽到佢同我仔既對話,講返我聽,咁我先問佢去唔去澳門,我之前都有同佢講清楚,佢都答咗ok,所以先帶埋佢一齊去⋯⋯⋯

大宅

fitfish 發表於 19-12-1 08:59
又係嘅 佢同你湊細路 都係工作
當然要包佢伙食交通兼人工
要吾要比 事前協議先 你情我願 ...

事前有同佢講咗呢個問題㗎

大宅

rainbowww 發表於 19-12-1 08:36
我觉得大家倾好就ok

傾好先去,但無唸過佢之後問我囉⋯⋯

大宅

fitfish 發表於 19-12-1 03:57
菲定印?
問完你拿錢 自己又心慌

印。點解問佢去唔去呢?係因為佢有一日佢係廳問我仔,我準備帶我仔去邊度玩,我仔話:媽咪準備帶我去澳門玩,跟著佢問我仔邊個一齊去,我仔就話:得我同媽咪去,妳同妹妹,爸爸係屋企,跟著佢就同我仔:帶埋我去,好唔好。因當時我老公係房,聽到佢同我仔既對話,講返我聽,咁我先問佢去唔去澳門,我之前都有同佢講清楚,佢都答咗ok,所以先帶埋佢一齊去,不過我無唸過之後佢會問我囉⋯⋯

大宅

yeikaki 發表於 19-12-1 08:30

點解問佢去唔去呢?係因為佢有一日佢係廳問我仔,我準備帶我仔去邊度玩,我仔話:媽咪準備帶我去澳門玩,跟著佢問我仔邊個一齊去,我仔就話:得我同媽咪去,妳同妹妹,爸爸係屋企,跟著佢就同我仔:帶埋我去,好唔好。因當時我老公係房,聽到佢同我仔既對話,講返我聽,咁我先問佢去唔去澳門,我之前都有同佢講清楚,佢都答咗ok,所以先帶埋佢一齊去⋯⋯⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

其實你工人想去自己玩, 想你比船, 酒店, 仲有人工。

男爵府

wongngice 發表於 19-12-1 09:58
全包佢,點解問佢去唔去呢?係因為佢有一日佢係廳問我仔,我準備帶我仔去邊度玩,我仔話:媽咪準備帶我去 ...

我發覺有時候啲工人你順得佢意。下一步就會再得寸進尺。

水晶宮

wongngice 發表於 19-12-1 10:00
傾好先去,但無唸過佢之後問我囉⋯⋯

你帶得工人去澳門湊仔, 食住船飛都唔少, 就無謂慳果$150 補休息日.

唔好以為事前跟工人講好, 就以為一切 ok.
即使佢今次唔敢收你$150補水, 佢可在背後講足你一世.

做老闆, 胸襟係要比工人大.

水晶宮

回覆樓主:

佢同小朋友嘅對話你都可以當真, 咁下次你個仔話去日本工人話帶埋我去, 咁你又帶埋佢去啦喎?! 你帶埋工人去澳門係想佢幫手睇住小朋友?! 無論佢人係hk 定澳門,星期日係佢嘅假期, 不論你之前有冇傾好你都係應該要畀返錢佢。

珊瑚宮

有机会工人以為淨係去玩 点知要做野無得玩 條氣吾係幾順問你拿番人工 試探左你先 見你吾like 就吾敢要
玩具萬歲!

子爵府

唔係好明點解可以唔使俾錢姐姐?
呢個係work trip 呢wor

子爵府

通常去玩,我地都唔帶工人姐姐,一來平時要返工,都想假日陪多D小朋友,二來小朋友又無咁依賴姐姐,唯一係農曆新年會帶姐姐去拜年,因為佢可以有多D利是錢,但人工我地都照俾

大宅

你叫佢去係玩定係幫手湊妹妹?如果全程幫你湊,姐姐有工作俾錢人都好正常姐都只係$150

首頁

尾頁

跳至