懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

我這星期因胎停刮宮了,該如何調理?

你們等多久停止腹痛及流血?

月經cycle及量有改變嗎?
等多久開始做人?
謝謝。

洋房

2019勳章

mfwf 發表於 19-12-1 07:45
我這星期因胎停刮宮了,該如何調理?你們等多久停止腹痛及流血?
等多久開始做人 ...

正能量分享,我今年6月中刮宮,9月中又中左,而家13週。個人認為,刮宮後要好好休息,食月子餐調理下,最緊要保持心境開朗。祝好孕丫!我都希望今次順利平安。

複式洋房

ally1119 發表於 19-12-1 09:18
正能量分享,我今年6月中刮宮,9月中又中左,而家13週。個人認為,刮宮後要好好休息,食月子餐調理下,最 ...

好多謝你啊,亦恭喜你。
我依家日日都擔心到失眠,好怕恢復得慢。
成日覺得自己傷了比BB住的地方。

洋房

我這星期因胎停刮宮了,該如何調理?你們等多久停止腹痛及流血?
等多久開始做人 ...

我上年7月小產了,今年4月再有呢胎,聽日36週了,最緊要坐個小月,我之後有睇中醫同做運動養好身體,休息左半年先再試

複式洋房

Minishan13 發表於 19-12-1 12:13
我上年7月小產了,今年4月再有呢胎,聽日36週了,最緊要坐個小月,我之後有睇中醫同做運動養好身體,休息 ...

多謝你的鼓勵,也恭喜你。
請問你之前也是刮宮的嗎?
我心情真的很低落。

洋房

mfwf 發表於 19-12-1 12:16
多謝你的鼓勵,也恭喜你。
請問你之前也是刮宮的嗎?
我心情真的很低落。

最重要心理慢慢調節,每一胎都係個別的,bb會再返黎架!我嗰時刮左2次啊,頭1次出院後痛原來仲有未清

複式洋房

Minishan13 發表於 19-12-1 12:18
最重要心理慢慢調節,每一胎都係個別的,bb會再返黎架!我嗰時刮左2次啊,頭1次出院後痛原來仲有未清
...

上次辛苦你了,現在的bb回來鍚返你。

我現在也有痛⋯你痛了幾耐才去覆診?

好擔心子宮內膜會不會有後遺症,影響下一次懷孕。

複式洋房

等多久開始做人 ...

最好睇中醫調理

複式洋房

OnnaLam_FB 發表於 19-12-1 14:14
最好睇中醫調理

多謝你的意見,很想得到支持。

請問你經歷過嗎?謝謝。

複式洋房

等多久開始做人 ...

出院時戴帽 不要吹風
惡露未清時 清淡飲食就可以 (吾可以食雞酒 行氣活血野 否則惡露有排都吾清)
惡露清左就睇中醫調理身體
飲食就可以飲滴雞精 食多D高蛋白質嘅野
幫助快D回復體力!(開頭個人會容易比較累 怕冷)
我自己就坐小月坐左1個月

黎左3次正常M就可以試做人

我今年5月頭做手術 現已懷孕12wk
加油丫!!

複式洋房

JoanneTse 發表於 19-12-1 15:00
出院時戴帽 不要吹風
惡露未清時 清淡飲食就可以 (吾可以食雞酒 行氣活血野 否則惡露有排都吾清)
惡露 ...

謝謝你的正能量post,也恭喜你啊。

請問你的M量和cycle跟刮宮前也一樣嗎?你說正常M,即是有經歷過不正常M時日子嗎?

謝謝。

複式洋房

mfwf 發表於 19-12-1 14:18
多謝你的意見,很想得到支持。

請問你經歷過嗎?謝謝。

我以前系自然流產噶

複式洋房

OnnaLam_FB 發表於 19-12-1 15:15
我以前系自然流產噶

了解,謝謝你。

複式洋房

等多久開始做人 ...

我以前唔知道原來,流產刮宮后,等血干淨后,果D要好似坐月甘,調理返好噶,后問左好多朋友,佢哋有幾個都話,去睇中醫生調理后大概半年多啲又懷到了,而我隔左4年觉得身體唔好再去睇中醫調理,調理左飲左一個月,現家懷左六個月了,未調理之前我同男朋友無帶都無,所以你要好好調理返,最好睇中醫

複式洋房

mfwf 發表於 19-12-1 15:09
謝謝你的正能量post,也恭喜你啊。

請問你的M量和cycle跟刮宮前也一樣嗎?你說正常M,即是有經歷過不正 ...

手術後嘅經期變番正常 是指
1. 周期穩定:
每次經期相距日子不會相差太遠
2. 血量正常 (跟之前差不多)血量不會太少/太多

中醫角度黎講無血塊是最好 經血嘅顏色都反映你身邊嘅狀況

我手術後第一次M時 就M痛比之前勁 會排出小血塊
之後慢慢就會好轉

因為我有朋友藥流後黎M 日子變很大
有時一個月 有時兩三個月先黎一次M (代表未調理好)所以佢都調理1年先再懷孕

暫時先好好休養 可以嘅話就坐小月
去藥房買定薑皮 之後沖涼洗頭用
整定炒米 (當水飲)
坐小月未清惡露時我嘅炒米水 (陳皮+炒米 焗水飲)
惡露清左 炒米水可以再加 紅棗/南棗 一齊焗水 可以補血 我都飲炒米水飲左差不多1個月

複式洋房

JoanneTse 發表於 19-12-1 15:23
手術後嘅經期變番正常 是指
1. 周期穩定:
每次經期相距日子不會相差太遠

資料太詳細了。我也有在用薑水洗澡和飲炒米水。

真的很擔心M變得不準。其實我術後非常後悔當初沒有先試藥流,現在很擔憂子宮會被弄損。睡覺也不敢亂動姿勢,你當初有沒有臥床多久?

謝謝你。

複式洋房

OnnaLam_FB 發表於 19-12-1 15:23
我以前唔知道原來,流產刮宮后,等血干淨后,果D要好似坐月甘,調理返好噶,后問左好多朋友,佢哋有幾個都 ...

我今年年頭也自然流過一次,也有看中醫調理。

只是現在很怕被刮宮弄損⋯

複式洋房

mfwf 發表於 19-12-1 15:36
我今年年頭也自然流過一次,也有看中醫調理。

只是現在很怕被刮宮弄損⋯

你要放鬆啲心情,盡量唔好霖D唔好嘅嘢比壓力自己,心情對康復好重要噶,加油,去搵D開心野睇下唔好比自己甘抑壓,加油吖!

複式洋房

OnnaLam_FB 發表於 19-12-1 15:44
你要放鬆啲心情,盡量唔好霖D唔好嘅嘢比壓力自己,心情對康復好重要噶,加油,去搵D開心野睇下唔好比自己 ...

謝謝你,我現在抑壓到睡不好、吃不好。

我也知道不可以再鑽牛角尖,所以出帖尋找同路人的支持。

複式洋房

mfwf 發表於 19-12-1 15:32
資料太詳細了。我也有在用薑水洗澡和飲炒米水。

真的很擔心M變得不準。其實我術後非常後悔當初沒有先試 ...

藥流嘅野 好睇彩數 最怕要食全餐 (藥+手術)
我反而係見到朋友用左2次藥 仲要中醫幫手先排清
最後搞到身體虛曬 所以我好快就決定左做手術
慶幸康復進度一直都算理想

我訓覺都無咩特別 無話長期卧床
但就少企 吾好做運動住
記得千萬吾好蹲 令小腹要用力
中午我多數坐 夜晚早點訓ja

反而要留意吾好太快同老公行埋就真
我都係等黎左一次M先試(當然要避孕)

已經做左手術就吾好諗太多喇
太緊張都會吾好嫁

坐完小月 兩公婆去個旅行散下心 重新出發 ^^

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊