自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

maymaysheep 發表於 19-12-1 14:10
當日告知,一句take care就無了,而家已經出殯了,我失望,唔係話要收帛金,係覺得她無心
想問大家比著係你 ...
告知係死訊?還是出殯日期??
見你話朋友只回一句take care
我會覺得係你只告知了死訊...
朋友唔識安慰...唯有一句take care...

講真...紅事就話追問多幾次..恭喜多幾次你幾時擺酒幾時生得姐...

如果係白事....你只係一句...家人走了....
做朋友的...好難追問..幾時出殯...依D一定要再通知...
你已經唔開心...唔通隔幾日又問你幾時出殯??
我未搞過白事...但係見好多都唔係今日走聽日就出殯...
有D都隔幾個星期...有D快的幾日....

另外有D人睇生死睇得好淡的...

侯爵府

月希 發表於 19-12-1 14:58

有些人自己也不識面對或面對死亡,不要介意。所有隨心吧。

子爵府

當日告知,一句take care就無了,而家已經出殯了,我失望,唔係話要收帛金,係覺得她無心

有時朋友怕觸動你的傷心,寧願不提,未必是不關心你。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

月希 發表於 19-12-1 14:58

唔同意
有心黎會預早問 請定假

琥珀宮

回覆樓主:

咁朋友其實要做d咩?我諗佢都係唔想打擾你啫

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我唔太重視儀式,我自己死都唔想打攪人,何況只係自己爸爸?比我靜下,自己傷心一兩年就好,請唔好煩我。

不過我覺得佢可以問侯下你,會唔會佢都有事煩緊?
我有朋友媽媽大病,佢都失左踪1-2年,因為放工就會趕返屋企倍媽媽。關心在生既人,永遠緊要過關心死左既人。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

happyeasy 發表於 19-12-1 14:27
我覺得一句take care 好夠了,白事都是自己家人處理,好朋友沒有什麼可以做的
...

X2, 其實越講得多當事人咪越難過,講完節哀順變丶take care 之後,已經唔知講乜嘢好,實際上講乜都無用。如果樓主朋友係後生的,佢哋將心比己,會覺得唔好打擾係最大的幫忙。

珍珠宮

回覆樓主:

各人性格不同, 不問候也不能說係不關心你嘅,有時候明知個人都死左了,自己都唔知同對方講咩好。

講句慰問說話係簡單, 但是覺得會否又提起朋友的傷心, 所以都係唔講為好。 我自己係咁的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

cecelc 發表於 19-12-1 15:07
唔同意
有心黎會預早問 請定假

識處理的..
會係告知果下就問...
同會講多句..有需要可以搵佢幫手..
或唔開心可以搵佢傾下...

明顯...樓主朋友應該係唔識做果D....

咁...佢唔識等通知都唔奇...

另外就係....總有D人係唔在意依D野既...
你唔叫咪唔理囉....唔係自己屋企人...
唔知你想點架嘛...你唔通知..點知你想唔想我去?
大搞定細搞?
有D細搞的..半日坐一坐...第二日就上山...
有D大搞的...坐足2日都有...第3日先上山...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇開D,红白二事最容易體會人情冷暖! 其實好多人唔識處理呢D生離死別,仲有D父母雙全嘅會好忌諱呢D事 ! 唔黎唔代表佢唔當你係好朋友... 唔好咁介懷

水晶宮

回覆樓主:

你問我,我都唔知點安慰人!
如果我父母過身,我都唔太想話比人知,始終唔係開心事!

大宅

樓主經歷我完全體會過,我爸走時我好朋友(小學同學)一句takecare都冇,乜都冇問。
反而仲打電話問我同事屋企有白事,收唔收得生日禮物。
自此之後,心淡,我可能小氣,但以後冇朋友做。

子爵府

虎到金來勳章

我都只會講句 take care / RIP.
唔係重有咩可以做?

紅事會問多2句,白事,人地心情都唔好,都唔會再問,等人休息下。

曾經,自己家中長輩走左,話比朋友聽,朋友不斷追問,點死,幾時死,長輩有冇咩遺憾/心事未了...個一刻,我心裡已爆粗!跟著有一段長時間都無再同呢位朋友聯絡。

唔係所以人都識處理生離死別,識安慰人。無聲勝有聲。一句 take care 總好過不斷比人追問點死,有咩心願未了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

月希 發表於 19-12-1 15:12
識處理的..
會係告知果下就問...
同會講多句..有需要可以搵佢幫手..

同意
所以懂人情世故好緊要

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有小小唔理解,我唔會對朋友有如此期望,除非係屋企人,否則唔會難過,每個人對生死想法不同

珍珠宮

回覆樓主:

我都唔識呢D禮節,
都係講句節哀takecare,跟住唔打擾喳
唔好怪佢,可能佢都唔識

琥珀宮

Mrs.Luckycat 發表於 19-12-1 14:30
如果真係「好友」,不會只拋下一句take care便不聞不問。樓主係時候重新審視一下你們的友情,她的事,你以 ...

yes

水晶宮

BK Milk勳章

Take care ok la
你想佢點?

子爵府

思澄爸爸 發表於 19-12-1 14:15
未必人人識do
...

係 !

我話比一位朋友知我爸過身( 佢好耐無見我, 我又唔上線一排, 佢問我近況)

佢: 咦! 近排好忙呀? 唔見你......

我: 我爸爸過身

佢: 加油

我總覺得<加油> 用於鼓勵對方進行嘅 比賽/ 或你在觀戰為某方打氣助陣/ 別人為事情感氣餒

我死老豆...感到悲傷....<加油>

加油在哪方面? 在喪事上加油? 加在哪方面?

喪事, 人家傷心是會說安慰話, 但安慰話一定不是加油吧!

我亦發覺(尤其BK 上) 無論是人家離婚/ 落敗於賽事.選校.轉工...等等 喪事喜事

也是加油.

總結: 近代某些人將<加油> 這詞示作萬事皆通用的安慰語.關心話及打氣語.

首頁
12345...10

尾頁

跳至