論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

所有野做齊,到最後一次驗身先驗到大肚,來唔到。完全無人湊仔,對僱主毫無保障。
我可以做D咩,請佢時係單身,就係唔想有這個問題,最終竟然都中。
我可以去信入境處或領事館投訴?
有無經驗媽媽比D意見?

子爵府

冇經驗
不過我諗投訴唔到/冇用

Agent 有冇比其他選擇你?

複式洋房

KoneyB 發表於 19-12-1 14:41
冇經驗
不過我諗投訴唔到/冇用

有,已經搵左新工人,插到agent暈,唔好講完全唔關agent事,工人係你公司出來,唔可能完全無關囉!

子爵府

susuki_sk 發表於 19-12-1 14:44
有,已經搵左新工人,插到agent暈,唔好講完全唔關agent事,工人係你公司出來,唔可能完全無關囉!
...

有新工人到就好啦

複式洋房

KoneyB 發表於 19-12-1 14:50
有新工人到就好啦

新工人最快要2月中先到,中途無人湊仔,邊到好?

我地僱主唔係唔肯比錢,錢又比左,如果可以比多2千即時比到個新姐姐我,我都唔介意,可惜唔係呢,只係太無保障。

我無話唔比生仔,要生請自便,但明知會到港上任新工,明知搞野會大肚都唔避,有心唔來就早D出聲,我最多請過新,最差係最後一即先講,完全無責任心,為何唔可以比入境處記錄在案,起碼有案例參考收阻嚇之用。

子爵府

好過冇law

不嬲香港請姐姐都係講彩數

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

無計, bun, 印都無避孕呢個concept.
Bun, 天主教唔避孕, 大咗肚生咗養唔掂, 就掉在church.

印, 回教女人無地位, 女人只用來生仔。 跟本唔會避孕。

而明知香港福利咁好, 梗係帶埋個肚來香港揾僱主笨。

珊瑚宮

有時可能當地AGent玩野 先收你錢 工人又賣比第二個僱主 同你講工人大肚或有病 等你吾敢要 你又無得退錢
玩具萬歲!

子爵府

susuki_sk 發表於 19-12-1 14:28
所有野做齊,到最後一次驗身先驗到大肚,來唔到。完全無人湊仔,對僱主毫無保障。
我可以做D咩,請佢時係單 ...

好彩唔係黎到先話你聽有左!否則又唔炒得,又幫唔到手

複式洋房

susuki_sk 發表於 19-12-1 14:28
我可以做D咩,請佢時係單 ...

我都試過,agent仲比張假驗孕報告我,比我踢爆,就話印尼果邊比佢,自己唔知情

複式洋房

Pomkie 發表於 19-12-6 07:37
我都試過,agent仲比張假驗孕報告我,比我踢爆,就話印尼果邊比佢,自己唔知情
...

你點知係假?

大宅

susuki_sk 發表於 19-12-1 15:00
新工人最快要2月中先到,中途無人湊仔,邊到好?

我地僱主唔係唔肯比錢,錢又比左,如果可以比多2千即時比 ...

佢地好似係冇避孕呢個意識, 淨係識搞
菲律賓姐姐D RESUME 好多都係寫自己係SINGLE MUM, 但有幾件細路, 可能全部唔同老豆都唔出奇
呢D姐姐黎到香港, 我諗好多都係會繼續出去搵食

複式洋房

回覆 susuki_sk 的帖子

我係你, 真係要去還神!!朋友姐姐來到先話有左, 跟住日日話見頭暈, 什麼家務都做唔到, 又炒不得,佢又唔肯走, 係度嘆左6個月, 終於肯放過我朋友, 返去菲律賓, 朋友養左佢6個月, 仲要俾左接近2萬蚊佢先肯走。

複式洋房

susuki_sk 發表於 19-12-6 07:56
你點知係假?

第一張寫錯日期,豬一樣嘅隊友之後用photo shop 再改,個chop、簽名同摺痕同之前果張一樣

大宅

陪月勳章

回覆樓主:

我的情況同版主一樣,係印尼驗身話有咗bb, 之後叫佢再去驗玩失蹤(emoji),預左要請個新工人!但因這個姐姐係朋友介绍再揾agent辦手續,agent話再請要比全費,冇得補錢請!其實,當時agent fee只係平左幾百,但全冇保障,姐姐有問題就舍係僱主負責!好嬲,即係洗左一萬,又side左3個月時間,小朋友又冇人睇!

水晶宮

fitfish 發表於 19-12-1 16:52
有時可能當地AGent玩野 先收你錢 工人又賣比第二個僱主 同你講工人大肚或有病 等你吾敢要 你又無得退錢 ...

我覺得呢個可能性高d。

珊瑚宮

DAUDAUCAT 發表於 19-12-10 08:36
我的情況同版主一樣,係印尼驗身話有咗bb, 之後叫佢再去驗玩失蹤(emoji),預左要請個新工人!但因這個姐姐 ...

我估呢D叫direct hire
係僱主硬食架 際吾过架 除非你好有把炮佢一定來
同埋佢來到大肚或有病 都吾関A準事架
咁你用左一萬去賭大細輸左
如佢真大肚 吾來仲好 賴死吾走 害死你
菲印民族無職業或做人道德觀念
佢吾害你算你走運 破财擋災
玩具萬歲!

禁止訪問

別墅

回覆 Pomkie 的帖子

有無去投訴埋agent? 虛假文書,犯法的。

複式洋房

elleccy 發表於 19-12-12 13:02
回覆 Pomkie 的帖子

有無去投訴埋agent? 虛假文書,犯法的。

無,佢話印尼比,佢知都唔會forward 比我喎

首頁

尾頁

跳至