嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請有經驗o既家長入黎傾下計,交流下經驗。網上有關呢個先天病o既資料較少同亂

Thank you!

大宅

mrslaimama 發表於 19-12-1 19:01
請有經驗o既家長入黎傾下計,交流下經驗。網上有關呢個先天病o既資料較少同亂

Thank you!

我個囡有一粒系近鎖骨附近。發炎過幾次,要放膿。醫生過等三歲左右先做手術

複式洋房

katrinakss 發表於 20-1-19 01:01
我個囡有一粒系近鎖骨附近。發炎過幾次,要放膿。醫生過等三歲左右先做手術
...

你好,多謝回覆。
請問跟邊個醫生覆診?

大宅

mrslaimama 發表於 20-1-19 02:30
你好,多謝回覆。
請問跟邊個醫生覆診?

葉錦輝醫生。另外系政府專科keep到覆診。你呢

複式洋房

katrinakss 發表於 20-1-19 10:03
葉錦輝醫生。另外系政府專科keep到覆診。你呢

我地6個月時都係由葉醫生操刀放過一次膿,就快會去政府睇第一次專科。

介唔介意share下小朋友宜家幾大?發過幾多次炎?

我好擔心會再發炎,唸番起上次放膿後洗傷口真係好痛(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

mrslaimama 發表於 20-1-20 20:06
我地6個月時都係由葉醫生操刀放過一次膿,就快會去政府睇第一次專科。

介唔介意share下小朋友宜家幾大? ...

我個囡依家2歲啦,9個月大第一次發炎,去葉醫生度放膿,之後再發炎過兩三次。

政府專科叫我地可以盡快做手術,但葉醫生話三歲比較好,因為要全身麻醉。

請問你個小朋友果粒系咪都系鎖骨附近?

複式洋房

katrinakss 發表於 20-1-20 22:11
我個囡依家2歲啦,9個月大第一次發炎,去葉醫生度放膿,之後再發炎過兩三次。

政府專科叫我地可以盡快做 ...

我仔仔係左邊鎖骨落少少
出世無幾耐見到個個位有個少少凹位,無為意,到6個月時發炎,本來以為係生瘡,去左仁安睇兒科,用抗生素都無用,最後要做全麻去放膿。

請問so far會唔會覺得因為粒野而令到小朋友易發燒?

每次發炎都好明顯睇得出嗎?我驚發炎但我唔知...

Thank you :)

大宅

mrslaimama 發表於 20-1-21 09:14
我仔仔係左邊鎖骨落少少
出世無幾耐見到個個位有個少少凹位,無為意,到6個月時發炎,本來以為係生瘡,去 ...

我個囡又系出世時有個凹位呀!

睇葉醫生之前都食過抗生素,食果時細粒左好多,一停又大返。

我囡系葉醫生度放膿冇全身麻醉呀,姑娘比塊野痴系粒野度一陣話系麻醉藥咋!

易發燒我又唔系覺呀,不過佢系打完針多數會發燒。

其實除左第一次發炎去葉醫生度發膿外,之後我地見有膿頭好似暗瘡咁,我地自己吱左佢。

複式洋房

katrinakss 發表於 20-1-21 11:55

Thanks for sharing.

請問政府覆診會唔會比較hea?

大宅

mrslaimama 發表於 20-1-21 21:14
Thanks for sharing.

請問政府覆診會唔會比較hea?

其實第一次去醫生都系解釋返點解會咁,都好詳細,同葉醫生講既一樣。

之後有次覆診咁岩阿囡有少少發炎 佢地都安排第二日放膿 但第二日去到 個醫生摸完粒野就話入面得好少膿 唔洗放。

對上一次覆診已經系上年7月了,個醫生有叫我地做手術,但我話唔做住,之後佢話唔洗覆咁密,半年覆診一次就得!

複式洋房

katrinakss 發表於 20-1-22 16:08
其實第一次去醫生都系解釋返點解會咁,都好詳細,同葉醫生講既一樣。

之後有次覆診咁岩阿囡有少少發炎 佢 ...

咁都好似幾pro.
其實呢個情況係咪好少見?我見耳仔附近比較多,但係部鎖骨位比較少

複式洋房

katrinakss 發表於 20-1-21 11:55

唔好意思呀,想問下之後發炎個位置係同第一次發炎差唔多位置嗎?
係咪都會好明顯有粒野紅左?

大宅

mrslaimama 發表於 20-1-28 21:53
唔好意思呀,想問下之後發炎個位置係同第一次發炎差唔多位置嗎?
係咪都會好明顯有粒野紅左?
...

系呀!同一位發炎架~有時紅紅地 但一陣又會退 ,唔知系咪佢自己R過黎。我個囡依家冇發炎,就咁睇就冇咩野,但如果岳高頭 都會明顯有粒野凸出黎架。

我覺得就系睇都又紅又凸又有膿 就系發炎,發炎可以好大粒架,粒野大過波子咁

大宅

mrslaimama 發表於 20-1-23 00:06
咁都好似幾pro.
其實呢個情況係咪好少見?我見耳仔附近比較多,但係部鎖骨位比較少
...

我系fb都淨系搵到耳仔group呀,但第一次睇個政府醫生話鎖骨呢d教科書都有教

別墅

請問你地bb現在情況怎樣?係咪一定要做手術?我bb現在17個月,又係在鎖骨位,早兩個星期發炎去左醫生比抗生素,食左2星期都仲係腫,摸落去似有啲水在入面。我下個月政府醫院有期去睇,家庭醫生叫我可以等到下個月去政府睇,好擔心

複式洋房

cheukhei 發表於 20-12-12 01:29
請問你地bb現在情況怎樣?係咪一定要做手術?我bb現在17個月,又係在鎖骨位,早兩個星期發炎去左醫生比抗生 ...

醫生建議2歲後做手術先可以治本。發炎放膿會再翻發。
我上個月睇左政府,排期見麻醉師同手術醫生都要排到一年後。

大宅

回覆 mrslaimama 的帖子

請問你哋小朋友是否已做手術?是小兒外科還是耳鼻喉科才適合呢?我小朋友剛發現有這問題,月頭放膿,我其實不願做手術,但看似別無他法。請問你們有好的手術醫生嗎?還是不打算做手術呢?

大宅

回覆 ywng6 的帖子

Up

複式洋房

ywng6 發表於 21-1-18 22:54

請問你哋小朋友是否已做手術?是小兒外科還是耳鼻喉科才適合呢?我小朋友剛發現有 ...

政府係排小兒外科。
私家同政府醫生都建議做,我未做。

大宅

請問可介紹肯做的私家醫生嗎?我未搵到,他們都說冇信心做,叫我返政府

首頁

尾頁

跳至