1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我仔就來17m,佢仲係食緊爛飯(有兩三款瓜菜+一款肉),都食到大半至一碗。
但如果我轉比大人飯佢食,佢只食一兩淡就算。我應該繼續煮爛飯定點好呢?我擔心影響佢發展,但又唔想佢食少左野,好煩惱
但佢其實咬野冇問題,佢連好難咬的食物(例如:紅棗、芒果乾、法包...)都食到。
唔煮飯仔比佢,佢真係可以只飲早晚兩餐奶就算。
時間表係咁:
起身7安奶
午餐飯仔+水果1個(水果係就咁食)
下午茶5安奶+麵包1個+乳酪
晚餐飯仔+水果1個
臨訓7安奶

男爵府

Daisywong313 發表於 19-12-2 04:54
我仔就來17m,佢仲係食緊爛飯(有兩三款瓜菜+一款肉),都食到大半至一碗。
但如果我轉比大人飯佢食,佢只食 ...

我又覺得冇問題呀 煮飯放多少少水 又未至於爛到粥嘅口感 佢應該係鐘意淋軟棉口感 佢肯咀嚼食其他食物都唔使太擔心

男爵府

開心吸收勳章

飲太多奶會影響食固體,試吓減下午茶餐奶,等佢餓d有胃口食大人飯餸

子爵府

koalalee88 發表於 19-12-2 09:15
我又覺得冇問題呀 煮飯放多少少水 又未至於爛到粥嘅口感 佢應該係鐘意淋軟棉口感 佢肯咀嚼食其他食物都唔 ...

咁都係,我依家除左果兩餐,其他比咩佢食都係就咁食,希望都算有訓練到口肌

子爵府

janede1314 發表於 19-12-2 09:55
飲太多奶會影響食固體,試吓減下午茶餐奶,等佢餓d有胃口食大人飯餸

我試過唔飲喇,佢冇所謂,夜晚都係食返一樣份量,唔特別有胃口

複式洋房

Daisywong313 發表於 19-12-2 13:00
我試過唔飲喇,佢冇所謂,夜晚都係食返一樣份量,唔特別有胃口

大人飯就咁食? 好似我地大人咁,飯同餸分開食? 我兩個就快19個月,但12個月已經食大人飯,不過我就將啲餸撈埋落飯度一齊食,咁就冇咁“寡”同乾,接受度會高啲。

子爵府

wendyor 發表於 19-12-2 14:04
大人飯就咁食? 好似我地大人咁,飯同餸分開食? 我兩個就快19個月,但12個月已經食大人飯,不過我就將啲 ...

我係諗住分開食,又冇諗過撈埋,等我試下先

禁止訪問

子爵府

小泰子 發表於 19-12-2 19:09
回覆 Daisywong313 的帖子

我都係同路人,不過我仔仔之前仲差,好多嘢都唔肯食,最後揀咗搵專業人士幫手, ...

係呀,點樣搵專業人士幫手?教你點煮嗎?

男爵府

畀面勳章

Daisywong313 發表於 19-12-2 23:07
係呀,點樣搵專業人士幫手?教你點煮嗎?

我都想知呢,我女2yr了,只食白飯同麵,真係吾知點攪好

禁止訪問

子爵府

健康傻蛋 發表於 19-12-3 00:48
咬同吞係咪唔同? 我地都咬得開煲湯肉,但係都吞唔落,小朋友會唔會係唔夠力吞?

我有親戚個仔就係咁,細個 ...

佢咬完有呑架,佢食野塞到個口滿就呑,唔會嘔
我奶奶見我塞到佢成口野,仲話我咁都唔驚

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

小泰子 發表於 19-12-3 10:39
回覆 WW_WW 的帖子

你想我PM你?

好呀!想知道的治療資料,謝謝你

複式洋房

回覆 WW_WW 的帖子

你想我PM你?

Can I have the info too

子爵府

回覆 小泰子 的帖子

please pm me, thanks

子爵府

Daisywong313 發表於 19-12-3 03:35
佢咬完有呑架,佢食野塞到個口滿就呑,唔會嘔
我奶奶見我塞到佢成口野,仲話我咁都唔驚

我都知,我會睇住因為佢前面唔喂入去
後面就一路含住唔呑,可以成個鐘出埋街仲係口
但只要一滿,佢就呑,佢係咁古怪

子爵府

回覆 Daisywong313 的帖子

唔係吖,係餵食治療,原來教小朋友食嘢係好有系統,我初初都唔知,用盡所有方法 ...

pm左你,thx

首頁

尾頁

跳至