自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

可以減少家務, 有時家務不需要日日做, 例外洗衫,儲3日先洗又慳水慳電。 3日先抹一次灰塵, 隔天先拖地, 被單2個星期先換一次。

135做。。。 246。。。 星期日休息

我家的工人做的好開心, 佢自己都對我講好鐘意我這樣的安排。

同佢講清楚只要佢每次洗澡睡覺就可以跟以上的安排工作。 大家好來好去。

侯爵府

咁出街着拖鞋定係鞋?我成日見啲姐姐着拖鞋係街道除咗對拖鞋痞,去街市濕踢踢又污糟邋遢,對腳掂晒啲街市水

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

每日沖涼係基本個人衛生, 唔過份.

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

每日沖涼唔係個人基本衛生咩

點解講到要求咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

姐姐太多嘢做,有D可以隔日做得嗎?好似單日洗衫洗廁所,雙日抹廚房抹其他地方,另外早D食飯得嗎?早D食佢可以早D休息,係咪要等埋亞sir返至食?

水晶宮

畀面勳章

shumson 發表於 19-12-2 08:16
食完晚飯要洗碗同埋抹廚房同埋拖地,呢啲仲可以減少?再減埋呢啲我諗唔到有咩理由要請佢啦:hehehe ...

減少埋的話,佢應該無存在價值蒸魚+炒菜一個鈡?!一個鈡蒸十條魚都得啦,何況一個爐蒸,同時間唔可以另一個爐頭炒菜??三個字乜都煮完了

我家姐姐手腳慢又無衛生意識⋯先不講手腳慢的問題,我一定要佢沖涼

我會同佢講,屋企有小朋友,衛生意識要提高,大家都唔想間房一陣味

大宅

macdullbaby 發表於 19-12-2 09:16
你話8:30先食完飯,即係用30分鐘洗碗、抹地、抹廚房和奶樽?!好快,快到有d驚
...

如8:30才食完飯, 用個半鐘完成所列工作, 真是不算慢

男爵府

回覆樓主:

由朝做到夜晚10點幾真係好攰,我有時放工太攰都唔願沖

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-12-2 09:46
樓主仲話晚飯菜+魚都要煮成個鐘,其實我覺得好正常

菜要揀下同浸,點都要15 mins

我講既一個鐘係唔計佢凖備食材
佢好似樓上jm講,佢真係企定定十幾分鐘等條魚,雙爐頭都唔識用另一個爐去煮其他野,而嗰十幾分鐘等魚嘅時間佢就企喺度打機

大宅

dinner1314 發表於 19-12-2 11:53
如8:30才食完飯, 用個半鐘完成所列工作, 真是不算慢

係上一個工人,宜家呢個用個半鐘

男爵府

回覆樓主:

我姐姐都係6點半起身,朝早佢送大嘅返學,9點我自己送個細出門,之後屋企冇人就佢自由時間,一日有最少7個鐘,唔需要佢接放學,晚飯大約8點食完,佢洗埋碗洗埋衫都要10點幾先沖涼,我話左佢n次日頭好多時間洗衫,佢堅持夜晚洗,我覺得佢係日頭冇人時玩電話,夜晚係我地面前扮忙,不過佢肯沖涼,佢中意幾點訓我唔理啦

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-12-2 09:56
其實早上因為要就小朋友返學要早起係無辦法(否則要個工人黎做乜)

不過夜晚真係太遲完成工作啦,我唔知 ...

八點通常已經食完飯啦
佢自己食飯用15分鐘左右之麻,係我大嗰個食野慢

水晶宮

shumson 發表於 19-12-2 13:52
我講既一個鐘係唔計佢凖備食材
佢好似樓上jm講,佢真係企定定十幾分鐘等條魚,雙爐頭都唔識用另 ...

JM你有無教佢要識得變通?

講真香港人係特別醒,可以一眼關七,但其他地方d人未必識得咁

如果你有教佢咁但佢唔follow就係個工人唔好

但如果你想佢自動波咁識用腦咁點樣可以快趣搞掟,JM我覺得你諗多咗

一個月4千幾人工如果個工人肯做肯聽你講就已經好合格,可以話頭醒尾自己主動增加工作效率就直頭係世紀好工人

其實呢... BK文員有d人可以萬幾,有人可以三萬幾,其實都關工作能力事

我知道有工人可以煮到一枱宴客菜,但人地人工8K up呢⋯⋯

水晶宮

shumson 發表於 19-12-2 13:58
八點通常已經食完飯啦
佢自己食飯用15分鐘左右之麻,係我大嗰個食野慢
...

咁都要等埋佢先收枱呀⋯⋯
小朋友一路食一路收嘢其實又好似麻麻地

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

沖涼都係10-15分鐘的事,唔懶得

大宅

ash_yehyeh 發表於 19-12-2 14:03
咁都要等埋佢先收枱呀⋯⋯
小朋友一路食一路收嘢其實又好似麻麻地

咁其實姐姐已經係7:30左右已經開始抹廚房(電磁爐、枱頭、抽油煙機表面)
我叫佢做左呢D先,之後等我地食完飯,佢就直接可以洗碗了 ,咁洗五隻碗碟加拖地一個鐘正常乜都做晒啦
而且我發現無論我哋幾點鐘食完都好,佢都係要做到10點幾。我講過好多次只要快手做完,幾點做完就幾點可以休息。

大宅

ChaBean 發表於 19-12-2 13:55
我姐姐都係6點半起身,朝早佢送大嘅返學,9點我自己送個細出門,之後屋企冇人就佢自由時間,一日有最少7個 ...

我係ftm,所以我可以控制到佢邊啲日頭完成邊啲夜晚做,但佢手腳真係太慢,燙三件衫用一個鐘,你話死唔死

男爵府

BK Milk勳章

shumson 發表於 19-12-2 08:23
仲有個大既小朋友要返學,所以先咁早起身。但基本上佢11-3:00係冇乜野做,除左幫手睇住幾分鐘bb外,佢都係 ...

叫佢3點前沖左先囉! 好過夜晚唔沖。 我D小朋友都係一放學就沖涼! 又無咁凍

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

吊慢D野來做, 一個鐘野吊到4個鐘, 天光都未得閒啦。
又污糟唔沖涼, 你忍得。

我試過有個怪物, 唔沖凉洗頭唔換底衫褲, 第4日, agency同佢講, 應承知道要沖涼, 但返屋企又唔沖。 抹塊窗門要2粒鐘, 淨面。抹地慢過打太極。 夜晚發開口夢慘叫好似比人追殺。

可能唔沖涼, 踎在廚房, 一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓私人地帶妹妹痕。 叫佢洗手, 話未食完, 即仲抓緊。

我第6日掃把咗。

你個都係迫你炒。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一日一次係基本
一日多過一次
如無特别情況真係怪怪地
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

首頁
23456...8

尾頁

跳至