1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

大女26個月 細女剛出生7星期大
大女一直好痴我 總之我係間屋入面就要跟住我 自從妹妹出世更嚴重 我去廁所沖涼都想痴住 一唔見左我就係咁喊 聽到都煩
佢有返N班 老師話佢係學校係好獨立 咩都可以自己做到 而且好少扭計 又好開心

我都明妹妹來左屋企佢要時間適應 而且佢又2歲 咩都要自己話事 唔聽佢講又爆喊

但咁落去我都唔知可以頂幾耐 有幾次已經忍唔到好惡鬧佢 實在太扭 咩都喊
有時我餵夜奶 佢知道我落左床又要跟住 爸爸抱住佢又係咁大聲喊 成層樓都俾佢嘈醒

有無媽媽可以分享下心得俾我 應該點先可以令佢唔好咁扭計

大宅

boobootiny 發表於 19-12-2 10:18
大女一直好痴我 總之我係間屋入面就要跟住我 自從妹妹出世更嚴重 我去廁所沖 ...

可唔可以搵多D其他人陪佢玩。或者叫其他人幫手湊妹妹?始終妹妹未識妒忌。我case同你近似,2個女爭2年

男爵府

朋友教落細果個喊由得佢,要理個大先,因為大嘅有記憶細嘅乜都唔識

別墅

hetiebaby 發表於 19-12-2 18:33
可唔可以搵多D其他人陪佢玩。或者叫其他人幫手湊妹妹?始終妹妹未識妒忌。我case同你近似,2個女爭2年
...

佢最中意我餵細妹食奶 佢就話佢肚餓要食奶奶 唔開俾佢就爆喊 一係就搵d野要你幫佢 咁餵梗奶又點仲有手呢 真係煩爆

侯爵府

boobootiny 發表於 19-12-2 22:19
佢最中意我餵細妹食奶 佢就話佢肚餓要食奶奶 唔開俾佢就爆喊 一係就搵d野要你幫佢 咁餵梗奶又點仲有手呢 ...

呷醋啦!你可以叫佢等一陣,等你餵完奶即刻幫佢,而且比機會佢幫你手照顧個細嘅。

大宅

boobootiny 發表於 19-12-2 22:19
佢最中意我餵細妹食奶 佢就話佢肚餓要食奶奶 唔開俾佢就爆喊 一係就搵d野要你幫佢 咁餵梗奶又點仲有手呢 ...

絕對明白 所以一定要有其他人幫手。一個人好難湊2個

別墅

澳門媽媽 發表於 19-12-2 22:31
呷醋啦!你可以叫佢等一陣,等你餵完奶即刻幫佢,而且比機會佢幫你手照顧個細嘅。
...

我都有做 但佢唔制 要即刻
我都有叫佢幫下手 佢肯幫 但幫完都係會扭第樣野

本來我對佢好少發脾氣 但係真係好辛苦
妹妹食奶又食得唔好 我已經好累
都盡量控制自己情緒
但佢咁樣扭發我真係忍唔住爆佢
爆完又好後悔
好辛苦呀真係

別墅

hetiebaby 發表於 19-12-2 23:19
絕對明白 所以一定要有其他人幫手。一個人好難湊2個

我有姐姐幫手
但佢就係要我

姐姐又要煮飯又要做家務 所以我都要睇細妹 好難話顧個大先 真係希望呢幾個月快d過 好地獄

侯爵府

boobootiny 發表於 19-12-2 23:29
我有姐姐幫手
但佢就係要我

甘咪姐姐湊初生,你去煮飯兼叫大女幫手家務囉,抹下枱甘。其實你有工人幫已經好好,七個星期仲係訓多,工人姐姐可以係bb訓左就做家務。

別墅

澳門媽媽 發表於 19-12-3 00:07
甘咪姐姐湊初生,你去煮飯兼叫大女幫手家務囉,抹下枱甘。其實你有工人幫已經好好,七個星期仲係訓多,工 ...

最慘姐姐餵奶 大女都呷醋

大宅

boobootiny 發表於 19-12-2 23:29
我有姐姐幫手
但佢就係要我

真係唔得就叫姐姐幫手喂奶 你照顧大先。等佢冷靜既時候先慢慢同佢講。你越係發佢脾氣唔理佢 佢越係扭你,佢覺得媽咪唔理佢

別墅

hetiebaby 發表於 19-12-3 07:36
真係唔得就叫姐姐幫手喂奶 你照顧大先。等佢冷靜既時候先慢慢同佢講。你越係發佢脾氣唔理佢 佢越係扭你, ...

好 我再試下
多謝你呀

侯爵府

boobootiny 發表於 19-12-3 00:27
最慘姐姐餵奶 大女都呷醋

甘誇張?咁你應該要管教下佢的大小姐脾氣加性格多d,呷醋吾代表大曬架,你唔好再就佢啦

別墅

澳門媽媽 發表於 19-12-3 09:01
甘誇張?咁你應該要管教下佢的大小姐脾氣加性格多d,呷醋吾代表大曬架,你唔好再就佢啦
...

我同老公就係怕佢係大小姐脾氣
唔想佢下下用喊來得到想點就點
但又怕佢係呷醋
剛好佢又trouble two 好難分辨

侯爵府

boobootiny 發表於 19-12-3 10:35
我同老公就係怕佢係大小姐脾氣
唔想佢下下用喊來得到想點就點
但又怕佢係呷醋

其實都吾洗分乜原因,佢每次扭,你都用同一個理由話佢知咪得囉,不論是呷醋定係反叛期,一樣都係唔可以大曬。你叫佢等陣,數十聲甘

洋房

boobootiny 發表於 19-12-2 10:18
大女一直好痴我 總之我係間屋入面就要跟住我 自從妹妹出世更嚴重 我去廁所沖 ...

我大女又係26個月 細女就4個月 我係1湊2 不過我比較好彩 我大女好中意細女 會幫我手一齊照顧下個細既 我平時成日有時間都會同大既傾下計 我會同佢講:妹妹細 仲係bb 我地要錫妹妹 等妹妹大個左就可以同你一齊玩。開頭佢都唔係好理個細既 都會有少少呷醋 但我覺得唔可以偏心一個 所以就算個細既出世後 我都一樣會好似以前一樣陪佢玩 接送番學 盡量做到同以前無乜分別 依家佢反而就好錫細既 又會氹佢 幫我手睇住妹妹

大宅

試下買個bb 公仔比佢'照顧', 等佢有樣學樣?我個朋友都係咁令大女唔再扭計

別墅

靛青女 發表於 19-12-3 22:26
試下買個bb 公仔比佢'照顧', 等佢有樣學樣?我個朋友都係咁令大女唔再扭計

我女有幾個bb 架啦 佢有學我地 不過見到我抱妹妹佢就來料

別墅

我買咗個15分鐘沙漏,叫大嗰個自己玩15分鐘,到沙漏完佢先可以入嚟房找我,到時我一定一定將BB交俾工人,然後同大嗰個玩。頭幾次,我大嗰個覺得好新奇,掛住望住沙漏冇入房找我。過咗幾次佢知道15分鐘後我一定出嚟同佢玩,所以可以忍到15分鐘。過咗幾日,已經養成新習慣

你可以先試5分鐘/10分鐘。冇沙漏可以用電話裏計時器(冇咁好因為2歲仲未明計時器)。

別墅

iphone555 發表於 19-12-4 09:16
我買咗個15分鐘沙漏,叫大嗰個自己玩15分鐘,到沙漏完佢先可以入嚟房找我,到時我一定一定將BB交俾工人,然 ...

好呀 我試吓先
請問你大個個幾歲呀?

首頁

尾頁

跳至